Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Bottenvikens nationalpark ligger närmare än någonsin i sommar

Metsähallitus

Bottenvikens nationalpark ligger närmare än någonsin i sommar

Pressmeddelande.
Publicerad: 17.06.2016 kl. 12:49
Utgivare: Metsähallitus

Taxibåtarna skjutsar dig till ön Pensaskari på en kvart och den nya eldplatsen gör den trevliga dagsutflykten ännu bättre.

Den restaurerade fiskebasen på Pensaskari i Bottenvikens nationalpark öppnar snart för allmänheten. Ön är i sommar ett enkelt utflyktsmål även för dem som inte har egen båt. Lokala företag erbjuder skjuts med taxibåt från Kemi och Torneå, Bosmina II från Nikkala och också kryssningsfartyget Jähti trafikerar till invigningen lördagen 2 juli.
Till den historiska fiskebasen åker du med taxibåt från Torneå på endast cirka en kvart. På ön Pensaskari kan du göra en historisk resa och bekanta dig med en äkta fiskestuga, en iskällare och fiskenätsmagasin.
Forststyrelsens timmermän har restaurerat taken och bytt ut de murkna bräderna mot nya. Detta har gjort de traditionella byggnaderna till säkra utflyktsmål. Fiskenätsmagasinet har byggts om till ett museum. Största delen av föremålen i magasinmuseet är en donation av fiskesläkten Rantapörhölä.

Den nya gästhamnen och eldplatsen gör dagsutflyktsmålet ännu bättre.

Under invigningen, den 2 juli, firar man Bottenvikens nationalparks 25 år långa historia. Riksdagsledamot Katri Kulmuni deltar. Efter festligheterna är evenemanget fritt och utflyktsgästerna kan på egen hand bekanta sig med de nyrestaurerade byggnaderna på Pensaskari kl. 10–15.
Med på ön finns även tredje generationens fiskare, Hannu Rantapörhölä, och besökarna kan även samtala med båtbyggare Heino Kynsijärvi.
Det traditionella fartyget Jähti och traktens övriga fartyg trafikerar från Kemi, Torneå och Nikkala till Pensaskari lördagen 2 juli.
På söndag är det båtfolkets dag på Pensaskari, och båtsällskapen bjuds på kaffe med dopp. Magasinmuseet är öppet kl. 10–15 den 3 juli.

Mer information om restaureringen av fiskebasen, om transport av medierna till ön osv:
kundservicechef Sari Airas, Forststyrelsen, sari.airas@metsa.fi p. 0405016127

Transporter:

www.utinaturen.fi/sv/bottenviken/service/samarbetspartner

I Sverige: bosmina.se

 

facebook.com/peramerenkansallispuisto

Photo: Jouni Kosonen/Forststyrelsen

 

Bilagor

Forststyrelsens naturtjänster skyddar och vårdar den ursprungliga och utrotningshotade naturen och skapar friluftstjänster för dem som rör sig i naturen. På vårt ansvar finns vårt lands nationalparker, naturreservat och övriga statens skyddsområden, de norra ödemarksområdena och Forststyrelsens jakt- och fiskeärenden.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs