Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » Ändringar i hur biljetter kan köpas på stationerna

VR Group

Ändringar i hur biljetter kan köpas på stationerna

Tiedote.
Julkaistu: 05.01.2016 klo 14:39
Julkaisija: VR Group

VR vill försäkra sig om att kunderna får tågbiljetterna så smidigt som möjligt i framtiden då antalet servicestationer minskar. Studerande och pensionärer behöver inte längre skaffa ett särskilt kort som berättigar till rabatten.

I januari sker ändringar i tågbiljettförsäljningen på 13 stationer. Biljettförsäljningen på stationerna i Tavastehus, Joensuu, Karis, Karleby, Kouvola, Kuopio, Villmanstrand, S:t Michel, Böle, Riihimäki, Rovaniemi, Seinäjoki och Vasa stängs senast den 10 januari. Dessutom stängs biljettförsäljningen i Kemijärvi under år 2016.

I fortsättningen säljer VR biljetter på sin egen biljettförsäljning i Helsingfors, Hyvinge, Jyväskylä, Träskända, Lahtis, Tammerfors, Dickursby, Åbo och Uleåborg. Även R-kioskerna ger personlig service i biljettärenden. VR:s vanligaste tågbiljetter kan köpas på över 600 R-kiosker runt om i Finland. Biljetter kan även köpas på stationernas automater, på resebyråer och elektroniskt på webbshoppen www.vr.fi, på VR Mobil samt via telefonservicen. Biljettförsäljning sker även fortsättningsvis på tågen.

Ändringarna i biljettförsäljningen inverkar inte på hur tågen åker eller på väntesalarnas öppettider. Alla stationers öppettider och serviceinformation finns på VR:s webbplats med stationssökningen.

Försäljningen av inrikes och utrikes tågbiljetter sker på webben

Biljetterna och tjänsterna kan skaffas via digitala kanaler vilket gör köpet enklare. Utvecklingen i Europa går i samma riktning. Idag köps cirka 85 procent av biljetterna via andra kanaler än på stationernas biljettförsäljning.

Under år 2016 kommer det att ske ändringar i försäljningen av en del inrikes tågbiljetter som enbart säljs på stationerna samt i försäljningen av internationella tågbiljetter och kort. Till exempel blir det enklare för studenter och pensionärer att köpa biljetter eftersom de inte behöver skaffa ett separat kort som berättigar till rabatten.

Inrikes biljetter:

  • VR:s och Matkahuoltos gemensamma studerandekort försvinner ur utbudet den 1 juni 2016. Den studerande kan i fortsättningen bevisa sin rätt till studeranderabatt på tåget med ett intyg från läroverket, om den studerande inte ännu har fått ett studerandekort beviljat av studentföreningen. 
  • VR:s pensionärskort kan inte längre köpas efter den 10 januari 2016. Kunden behöver inte längre skaffa ett separat kort, eftersom pensionärer som är under 65 år kan använda sitt FPA-kort och pensionärsbeslut för att bevisa sin rätt till pensionärsrabatt på tåget.
  • Resor för pensionärs- och skolelevsgrupper kan i fortsättningen beställas via VR:s företags- och gruppförsäljning ryhmamyynti@vr.fi, per telefon 0307 23704 (mån.–fre. kl. 8-17) eller via blanketten.
  • Skolresebiljetten tas bort ur VR:s utbud 1.8.2016. I fortsättningen kan kunderna köpa en periodbiljett för vuxna eller för barn under 17 år, och sedan ansöka om skolresestöd från FPA.
  • VR:s arbetsresesedlar kan även i fortsättningen användas som betalmedel på servicestationerna.
  • BåtTåg-biljetter kan köpas fram till den 17 februari. Produkten förnyas senare under våren. 
  • VR:s periodbiljetter för Raseborgsbor säljs från den 11 januari 2016 på biljettförsäljningen i Helsingfors och Åbo.

Internationella biljetter:

  • Interrail- och Eurrail-kort säljs även i fortsättningen på VR:s servicestationer. De kan även köpas på sidan interrail.eu. Med hjälp av RailPlanner Appen som kan laddas ner med mobilen kan resenären kolla vilka tåg som kräver platsbokning. Platserna kan i fortsättningen bokas via webbplatsen interrail.eu. Utländska tågluffare på resa i Finland kan boka plats på de inhemska tågen genom att ringa till VR Kundservice eller på en servicestation.
  • Tågbiljetter för tåg som trafikerar i europeiska länder kan efter den 10 januari 2016 inte längre köpas hos VR. Tågbiljetterna kan i fortsättningen köpas på webbplatsen för landets järnvägsföretag.

Mera information om biljettändringarna finns på www.vr.fi.

VR Group är ett mångsidigt, miljövänligt och ansvarsfullt serviceföretag inom resande, logistik och infrastruktur. Koncernen har cirka 9 000 anställda. VR Group verkar i huvudsak i Finland, men också utomlands, i synnerhet i Ryssland och Sverige.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs