Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Matkailu » 60-vuotias Oulangan kansallispuisto ylsi ennätyssuosioon

Metsähallitus

60-vuotias Oulangan kansallispuisto ylsi ennätyssuosioon

Tiedote.
Julkaistu: 01.02.2016 klo 09:30
Julkaisija: Metsähallitus

Puiston vetovoima pohjautuu monimuotoiseen luontoon ja harvinaisiin lajeihin. Myös Syötteen kansallispuiston ja Riisitunturin suosio nousivat.

Oulangan kansallispuistossa ylitettiin viime vuonna yli 200 000 käynnin raja, mikä on kaikkien aikojen kävijäennätys. Oulangan kansallispuisto perustettiin 60 vuotta sitten, ja sen suosio on kasvanut vuosi vuodelta.

”Kävijämäärä vahvistaa Oulangan kansallispuiston asemaa alueen matkailun peruskalliona”, toteaa aluepäällikkö Matti Tapaninen Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuiston kävijät tarvitsevat alueen yritysten palveluita majoituksesta opastettuihin retkiin ja välinevuokraukseen. Kävijöiden rahankäyttö tuotti viime vuonna jopa 19 miljoonan euron kokonaistulovaikutus paikallistalouteen.

Monimuotoinen luonto vetää puoleensa

Selityksiä Oulangan vetovoimalle on monia, mutta tärkein on monimuotoinen luonto.

”60-vuotias puisto onluontotyypeiltään ja lajistoltaan Suomen arvokkain ja biodiversiteetiltään rikkain suojelualue”, luonnonsuojelun aluepäällikkö Pirkko Siikamäki Metsähallituksesta toteaa.

Oulangan alueella on noin 400 uhanalaista tai silmällä pidettävää lajia ja noin 3000 uhanalaisen tai silmällä pidettävän lajin esiintymää, tunnetuimpana puiston tunnuskasvi neidonkenkä.  Kymmenille lajeille Oulanka on ainoa tai tärkein esiintymisalue Suomessa. Monille luontotyypeille kuten tulvaniityille ja huurresammallähteille Oulangan kansallispuisto on merkittävin esiintymisalue Suomessa.

Tänä vuonna vietetään Oulangan juhlavuotta. Se avataan tuomalla luontoelämyksiä niidenkin ihmisten ulottuville, jotka eivät itse pääse luontoon. Kuusamo Nature Photo -luontokuvatapahtumassa vuosien varrella palkittuja luontokuvia ripustetaan Kuusamon palvelutaloihin ja muihin julkisiin tiloihin. Juhlavuoden tapahtumatarjontaa ja osallistumismahdollisuuksia voi seurata kansallispuiston Luontoon.fi- ja Facebook-sivuilta.

Land of National Parks – kansallispuistojen Koillismaa

Koillismaan muutkin luontokohteet kasvattivat käyntimääriään. Syötteen kansallispuisto on tunnettu monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista erämaisissa vaarametsissä. Riisitunturin erikoisuutena ovat Suomen eteläisimmän tunturialueen rinnesuot ja tykkykuuset. Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualue (Rukan alueella) hurmaa näköaloillaan. Syöte, Riisitunturi ja Valtavaara-Pyhävaara kasvattivat suosiotaan noin 10 prosenttia. Näiden kohteiden kävijöiden rahankäyttö tuotti noin 14 miljoonan euron kokonaistulovaikutuksen Koillismaan paikallistalouteen.

”Kuusamoa voisi kutsua kansallispuistojen pääkaupungiksi. Kun Hossan kansallispuisto perustetaan 2017, olemme neljästä ilmansuunnasta puistojen ympäröimänä”, hehkuttaa toimitusjohtaja Mats Lindfors Ruka-Kuusamon matkailusta.

Lisätietoja:

Aluepäällikkö Matti Tapaninen, matti.tapaninen@metsa.fi, puh. 040 727 0453

Kehityspäällikkö Veikko Virkkunen, veikko.virkkunen@metsa.fi, puh. 040 765 5153

Erikoissuunnittelija Mirja Nylander, mirja.nylander@metsa.fi, puh. 040 752 6727

Lisätietoja Oulangasta: www.luontoon.fi

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs