Näyttävästi perinteisen panimotoiminnan vuonna 2016 Lappiin palauttanut Tornion Panimo Oy vaihtaa johtonsa ja siirtää koko toimintansa Viroon vielä kuluvan vuoden aikana.
Tornion Panimo Oy nousi otsikoihin vuonna 2016, kun se ilmoitti käynnistävänsä panimotoiminnan uudelleen entisissä Lapin Kullan toimitiloissa Torniossa. Nyt panimoyhtiö on kuitenkin päättänyt siirtää koko toimintansa Viroon. Myös yhtiön toimitusjohtaja on vaihtunut. Uusi toimitusjohtaja, virolainen April Pihla summaa päätöksen perusteluita:
- Totaalinen kyllästyminen Suomen alkoholilainsäädäntöön, sekä koronarajoitustoimien aiheuttama ahdinko sai omistajat päätymään tähän radikaaliin ratkaisuun. Ulkomaiset toimijat myyvät alkoholia etänä suomalaisille. Samaan aikaan alkoholin etämyynti on kielletty kotimaisilta valmistajilta, vaikka 110 kansanedustajaa allekirjoitti jo vuosi sitten lakialoitteen tilanteen muuttamiseksi. Lisäksi ulkomaiset toimijat markkinoivat avoimesti väkeviä alkoholeja sosiaalisessa mediassa, kun Suomessa jopa Lójhtu-ginimme kansainvälisistä palkinnoista tiedottaminen tulkitaan lainvastaiseksi väkevien alkoholijuomien markkinoinniksi.
Yhtiö uskoo toimintamahdollisuuksiensa merkittävään parantumiseen Virossa, missä lainsäädäntö ja verotus ovat selkeästi ystävällisempiä. Täysin uusi panimo nousee 50 kilometriä Tallinnan pohjoispuolelle. Panimon vuosituontantokapasiteetti tulee olemaan 20 miljoonaa litraa vuodessa. Samaan yhteyteen rakennetaan myös tislaamo, jonka vuosikapasiteetti on 500 000 litraa vahvaa tislettä vuodessa. Panimon on määrä valmistua 31.9.2021.
Tornion Panimolla on vahvasti lappilainen identiteetti. Se on korostanut tuotteidensa kotimaisuutta raaka-aineista lähtien. Esimerkiksi kotimaisten katajanmarjojen käyttö ginissä herätti laajaa mediahuomiota pari vuotta sitten. Panimon palautettua alkuperäisen 1960-luvun Lapin kultamitalioluen markkinoille Original Lapland Lager -nimellä, se korosti, kuinka aitous ja alkuperä ovat tuotteelle ja brändille ohittamattomia arvoja. Päätös muuttaa koko tuotanto Viroon vaikuttaisi olevan ristiriidassa näiden arvojen kanssa.
- Olemme analysoineet tarkkaan, mitä panimoalalla on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja jopa tänäkin vuonna. On olemassa vahvaa näyttöä siitä, ettei kuluttajille ole merkitystä, missä tuote tehdään tai mistä raaka-aineet ovat peräisin. Pääasia on kiinnostava brändi ja edullinen hinta, Tornion Panimon uusi markkinointijohtaja, ruotsalainen Eetta Sill kertoo. Tuotteemme ovat siis jatkossakin vahvasti lappilaisia, mutta samalla niiden saatavuus paranee ja hinta laskee. Tässä siis voittavat myös kuluttajat.
Mitä sitten tapahtuu nyt Torniossa olevalle panimolle? Panimoa alusta alkaen luotsannut, muuttopäätöksen myötä toimitusjohtajan tehtävistään eronnut Kaj Kostiander on saanut tehtäväkseen myydä kaiken ja hoitaa panimon purkamiseen liittyvät yksityiskohdat.
- Me nyt vaan hävittiin tämä yritys palauttaa 140-vuotinen panimoperinne alkuperäiselle paikalleen. Uusi johto päätti jatkaa siitä, mihin aiemmin kiinteistökompleksin omistanut kansainvälinen suuryhtiö jäi vuonna 2013, eli panimo puretaan ja laitteet myydään. Tervetuloa siis huutokauppaan 1.4.2021 klo 19.00 alkaen osoitteessa Panimonranta 3, Tornio, Kostiander kertoo.
Lisätietoja: www.tornionpanimo.fi
Tornion Panimo
Vuonna 1873 perustettu Tornion panimo käynnistettiin uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Lapin oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy. Samalla laajennettiin toimintaa myös tisleisiin ja rekisteröitiin aputoiminimi Tornio Distillery.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1