Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Sokrates on mennyt töihin - uudessa koulutuksessa filosofia tuodaan osaksi arkielämää

Sokrates on mennyt töihin - uudessa koulutuksessa filosofia tuodaan osaksi arkielämää

Tiedote.
Julkaistu: 28.04.2016 klo 09:00
Julkaisija: Kriittinen Korkeakoulu

Eikö filosofia elänyt kulta-aikansa jo antiikin Kreikassa? Eikös se nykyisin kuulu vain yliopistojen tutkijankammioihin?

”Ei”, vastaa filosofian praktikko Pia Houni napakasti. ”Filosofialla on merkitystä edelleen ja paljon annettavaa arkielämälle. Jos olette katsoneet ympärille, niin Sokrates on mennyt töihin. Monet työyhteisöt ovat oivaltaneet, että filosofiset näkökulmat tarjoavat paljon. Voidaan harjoitella argumentteja, johtamista tai sitoutua hyveisiin.”

Houni on vastaava kouluttaja Filosofisen praktiikan koulutusohjelmassa, jossa on alkamassa uusi ryhmä tulevana syksynä. Koulutuksessa opiskellaan filosofisia taitoja ja työskentelytapoja kuten filosofista konsultointia ja sokraattisia ryhmäkeskusteluja.

Koulutus yhdistää filosofiset työskentelytavat osallistujan omaan työhön tai ammattialaan.

”Filosofi voi laatia työyhteisöönsä eettisen toiminnan ohjeet, terävöittää yhteisön ymmärrystä omasta osaamisestaan tai vaikkapa tuoda tennisvalmennukseen filosofisen näkökulman”, Houni listaa filosofin mahdollisuuksia. ”Nämä kaikki ovat esimerkkejä koulutuksen osallistujien tavoista yhdistää saadut opit omaan työhönsä.”

Koulutus tarjoaa osallistujille myös välineitä tutkia, mitä hyvä elämä omalla kohdalla tarkoittaa ja miten sitä rakennetaan.

”Filosofoinnin lähtökohta on jo antiikin kreikkalaisille tutussa maksiimissa ’Tunne itsesi!’”, Houni valistaa.

Filosofinen praktiikka on suhteellisen tuore ala maailmalla ja vielä tuoreempi Suomessa. Meille filosofian käytännön työtavat rantautuivat 1990-luvulla, mutta vasta viime vuosina ala on kasvattanut suosiota.

”Muutama kymmenen vuotta ollaan kansainvälisesti rakennettu modernia, käytännönläheistä filosofiaa. Suomessa alan koulutusta on ollut nyt kymmenen vuotta ja kiinnostus asiaa kohtaan lisääntyy koko ajan. Pettyneitä kasvoja näkee harvoin. Sitäkin useammin innostusta uusien asioiden oivaltamisesta.”

Kriittinen korkeakoulu tarjoaa ainoana Suomessa filosofisen praktiikan koulutusta. Syksyllä alkava kahden vuoden koulutus on järjestyksessään neljäs. Kenelle koulutus sitten oikein sopii? Hounin mukaan hyvinkin laajasti eri alojen ammattilaisille:

”Esimerkiksi opetusalan, sosiaalialan ja taidealojen tekijöille sekä erilaista ohjaamistyötä tekeville kuten valmentajille tai työnohjaajille. On kuitenkin hyvä, että osallistujalla on jo jonkin verran tietoa filosofiasta entuudestaan. Ja ennen kaikkea todellinen kiinnostus opiskella ja oppia lisää.”

Houni itse on filosofisen praktiikan varsinainen monitoiminainen:

”Kriittisen korkeakoulun koulutuksesta vastaan yhdessä Anu Virtasen kanssa. Tämän lisäksi vedän säännöllisesti sokraattisia dialogiryhmiä, filosofin vastaanottoa, kirjoitan ja luennoin aiheesta.”

Haku koulutukseen on käynnissä.

”Odotan jo innolla uuden koulutusryhmän alkamista. Edelliset koulutukset ovat olleet lupaavia ja näen filosofisen praktiikan kasvavan ja vahvistuvan Suomessa. Meillä on vielä käyttämättä valtavasti mahdollisuuksia tämän asian ääressä. ”

 

Koulutuksesta saa tietoa Kriittisen korkeakoulun nettisivuilta www.kriittinenkorkeakoulu.fi/kriittinen/koulutus/filosofian-praktiikan-koulutus/  ja toimistolta: 040-5525959, info@kriittinenkorkeakoulu.fi.

Kriittinen korkeakoulu on vapaa, itsenäinen ja sitoutumaton koulutus- ja kulttuurikeskus. Kriittisen toiminta on oppimista, keskustelua ja kulttuurin tekemistä sen itsensä vuoksi.

Kriittinen korkeakoulu
Albertinkatu 27 a B 12
00180 HELSINKI
Puhelin: 040 552 5959, ma-to klo 12-14
tai: 040 832 5410 / Eero Ojanen

toiminnanjohtaja
Eero Ojanen

kurssisihteeri
Jaakko Vilja

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs