Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » POP Pankki: SUOMI AJAUTUU ENSI VUONNA LAMAAN – SUOMALAISET SELVIYTYVÄT

POP Pankki: SUOMI AJAUTUU ENSI VUONNA LAMAAN – SUOMALAISET SELVIYTYVÄT

Kutsu.
Julkaistu: 14.12.2011 klo 11:00
Julkaisija: POP Pankki

POP Pankki ennustaa Kansalaissuhdanne-ennusteessaan, että maailmantalouden ongelmat heijastuvat täydellä teholla myös Suomeen ensi vuoden alussa. Suomen talous supistuu ensi vuoden aikana yhden prosentin. Työpaikkojen määrän ei arvioida kasvavan yhdessäkään Suomen maakunnassa. POP Pankki suosittelee, että kotitaloudet varautuvat tulevaan epävarmuuden aikaan kasvattamalla puskureitaan esimerkiksi säästämällä ja lainavakuutusten avulla.

POP Pankin Kansalaissuhdanne-ennusteen mukaan talouden supistuminen alkaa näkyä myös suomalaisten kotitalouksien arjessa ensi vuonna. Maailman talouden ongelmien seurauksena Suomessakin yksityissektorilla irtisanomiset lisääntyvät ja julkissektorin työpaikkojen määrän kasvu tyrehtyy.

– Suurten ikäluokkien eläköityminen voidaan nähdä myös positiivisessa valossa nykyisessä taloustilanteessa, sillä se toimii puskurina työmarkkinoiden sopeutumisessa. Työttömyysaste kasvanee 8,4 prosenttiin ensi vuoden aikana, POP Pankin johtaja Timo Hulkko arvioi.

POP Pankissa ollaan huolissaan siitä, että ennusteen mukaan erityisesti nuorten työtilanne heikkenee muita väestöryhmiä enemmän.

– Hyvin asiansa hoitaneella Suomen valtiolla olisi mahdollista tukea työllisyyttä ilman uhkaa velkarahan korkotason noususta. Yhteiskunnalle olisi kannattava sijoitus aloittaa välittömät toimet, joilla estetään nuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä, Hulkko kehottaa.

Eläkeläisille on luvassa kuitenkin parempi vuosi, sillä työindeksin korotus ensi vuodelle on 3,6 prosenttia. Kun myös inflaatio hiipuu, paranee eläkeläisten ostovoima ensi vuonna selvästi.

Ensi vuonna 30 000 työpaikkaa vähemmän, työllisillä menee edelleen hyvin

Työpaikkojen arvioidaan vähentyvän ensi vuonna noin 30 000. Vähennysten arvioidaan kohdistuvan erityisesti teollisuudesta riippuvaisiin maakuntiin kuten Satakuntaan, Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon. Uudellamaalla työpaikkojen karsiminen näkyy kuitenkin lukumääräisesti eniten.

Työpaikkansa säilyttävien kotitalouksien näkymät ovat edelleen kohtalaiset, sillä raamisopimus takaa palkkojen 2,5 prosentin kasvun.

– Asuntovelkaa omaavien kotitalouksien kannalta positiivinen uutinen on edelleen, että korkotaso säilyy kireän taloustilanteen vuoksi poikkeuksellisen alhaisena. Ennustamme ensi vuoden 12 kuukauden Euribor-tasoksi keskimäärin 1,5 prosenttia, Hulkko kertoo.

Kuluttajien tilipussia kuitenkin nakertavat kiristyvät verot, kalliina pysyttelevä öljy ja euron heikkeneminen suhteessa dollariin. 95-oktaanisen bensiinin litrahinnan arvioidaan kipuavan ensi vuonna 1,6 euroon ja kotimaiset veronkorotukset iskevät dieselautoilijan kukkaroon. Pientä lohtua tuo se, että taantuma hillitsee yleisen hintatason nousua ja ruuan hinnan nousutahtikin loivenee.

– Suomen kotitalouksien tilannetta auttaa myös se, ettei maassamme ole havaittavissa suoranaista asuntojen hintakuplaa. Asuntojen hinnoissa ei nähdä suurta laskua ensi vuonnakaan, koska korot ovat matalalla ja työttömyyden nousukin jää maltilliseksi. Asuntojen myyntiajat sen sijaan pitenevät, ja siksi on erittäin tärkeää ryhtyä uuden asunnon hankintaan vasta kun oma asunto on myyty, Hulkko muistuttaa.

Yrittäjillä edessään haastavat ajat

Yrittäjien tulokehitys vaihtelee ensi vuonna selvästi muita ryhmiä voimakkaammin. Vientiyritysten lisäksi maailmanlaajuisesta lamasta kärsivät monet pienet ja keskisuuret yritykset, jotka ovat osa vientivetoista alihankintaketjua. Kotimarkkinoilla toimivista yrityksistä erityisesti rakennusyritysten näkymät synkistyvät, kun rakentaminen vähenee.

– Epävarma tilanne luonnollisesti vaikeuttaa yritysten investointipäätösten tekemistä. Vaikeaan aikaan tehdyt investoinnit saattavat kuitenkin antaa ratkaisevan edun kilpailijoihin nähden. Investointien rahoituksen hintakin on nyt kohtuullinen, Hulkko sanoo.

Maatalouden yrittäjätulojen kehityksessä POP Pankki näkee suuria eroja tuotantosuuntien välillä. Viljatilojen tuloja kohentaa rehuviljan korkea tuottajahinta ja myös maidon tuottajahinta on nousussa. Lihantuottajien asema on muita selkeästi tukalampi. Maatalouden yrittäjätulon ennakoidaan kuitenkin kääntyvän positiiviseksi ensi vuoden aikana kustannuspaineiden hellittäessä.

Suomella vahvuuksia lähteä uuteen nousuun

Useista haasteista huolimatta maailmantaloudessa on myös paljon mahdollisuuksia. Kiinan ja muiden kehittyvien maiden nousu avaa myös länsimaisille yrityksille aivan uusia kasvumahdollisuuksia. POP Pankki arvioi, että myös Suomi saa osansa tulevasta kasvusta.

– Suomella on osaavaa ja kilpailukykyistä työvoimaa, ja kotimaisilla yrityksillä on esteetön pääsy maailman suurimmalle talousalueelle. Hyvin toimiva ja vakavarainen pankkisektori tarjoaa rahoitusta yrityksille ja kotitalouksille myös vaikeina aikoina. Nämä huomioon ottaen Suomella on mahdollisuus lähteä uuteen ripeään kasvuun maailmantalouden vetämänä vuoden parin päästä, Hulkko arvelee. 

Lisätietoja:

POP Pankkiliitto

toimitusjohtaja Heikki Suutala, puh. 0500 661 431, heikki.suutala@poppankki.fi

johtaja Timo Hulkko, puh. 0500 894 008, timo.hulkko@poppankki.fi 

Liitetiedostot

POP Pankki -ryhmään kuuluu 36 eri puolilla Suomea toimivaa itsenäistä POP Pankkia. POP Pankki -ryhmä on kasvanut voimakkaasti viime vuosien aikana. Kymmenen viime vuoden aikana on perustettu noin 60 uutta konttoria kasvupaikkakunnille ja maakuntakeskuksiin. Uusin ryhmän toimija on vuonna 2012 markkinoille tuleva POP vahinkovakuutusyhtiö. POP Pankki -ryhmä on taloudeltaan vahva ja Suomen vakavaraisimpia pankkiryhmiä. POP Pankki -ryhmä on sijoittunut vuoden parhaaksi palvelupankiksi jo yhdeksän kertaa Taloustutkimus Oy:n Kansallinen Asiakaspalvelupalaute -tutkimuksessa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs