Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Palvelualan SM-kilpailulajit ja TaitajaPLUS tarjoavat paljon nähtävää Taitaja2014-suurtapahtumassa

Koulutuskeskus Salpaus

Palvelualan SM-kilpailulajit ja TaitajaPLUS tarjoavat paljon nähtävää Taitaja2014-suurtapahtumassa

Tiedote.
Julkaistu: 14.02.2014 klo 08:00
Julkaisija: Koulutuskeskus Salpaus

Taitaja2014-suurtapahtuma järjestetään Lahden Urheilu- ja messukeskuksessa 8.-10.4.2014. Taitaja on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon suomenmestaruuksista, tällä kertaa 44 lajissa. Lisäksi nähdään kaksi näytöslajia ja yksi ammattinäytös. Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja sinne odotetaan noin 40 000 kävijää.

Taitaja2014-kilpailujen olosuhteet ja tehtävät on rakennettu vastaamaan kunkin alan todellista työelämää. Kilpailijat ovat valikoituivat mukaan semifinaaleihin osallistuneen yli 1800 nuoren joukosta. Taitaja2014:ssä kilpailee myös kymmeniä kansainvälisiä vierailijaosallistujia. Tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS, ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Tässä tiedotteessa tietoa palvelualan kilpailulajeista:
• asiakaspalvelu ja myynti
• hiusmuotoilu
• kauneudenhoito
• kukkasidonta
• lähihoitaja
• puhdistuspalvelu
• vaatteenvalmistus
• somistus
• hevostenhoito
• yrittäjyys
• eläintenhoito
• matkailu
• taloushallinto
• turva-ala
• TaitajaPLUS-lajit

Taitaja2014-tapahtumassa on paljon muutakin koettavaa, esimerkiksi vauhdikas Taitaja9-loppukilpailu, jossa ysiluokkalaisten joukkueet kisaavat arjen kädentaidoissa. Lisäksi yleisö voi kokeilla omia taitojaan eri ammatteihin liittyvissä Tee perässä –pisteissä. Tapahtumassa järjestetään useita koulutukseen ja työelämään liittyviä seminaareja. Taitaja2014-tapahtuman ja pääosan lajeista järjestää Koulutuskeskus Salpaus. Yhteistyökumppaneina on satoja yrityksiä, muita suomalaisia ammattiopistoja ja Lahden seudun oppilaitoksia. Taitajan taustaorganisaationa toimii Skills Finland ry.

Lisää yleisinfoa http://www.taitaja2014.fi/fi/

Taitaja2014 viestintä- ja markkinointivastaava Marjaana Keskitalo puh. 044 7081470 marjaana.keskitalo@salpaus.fi

Asiakaspalvelu ja myynti

Asiakaspalvelun ja myynnin tehtävien teemana on urheilukaupunki Lahti. Kisassa punnitaan kilpailijoiden taitoja niin kuluttaja- kuin yritysmyynnissäkin.  Nähtävää yleisölle riittää kaikkina kolmena kisapäivänä. Tiistaina puolet kilpailijoista aloittaa käyttötavaroiden myyntitehtävällä Launeen Prismassa ja puolet polkupyörien kuluttajamyynnin parissa messukeskuksessa lajialueella. Loppupäiväksi ryhmät vaihtavat paikkoja ja tehtäviä.

Keskiviikkona messukeskuksessa hyllytetään ja esitellään kuluttaja-asiakkaille lisäravinteita sekä hoidetaan myös reklamaatiotilanne. Torstain tehtävä on myyntineuvottelu yritysasiakkaan kanssa, jolle esitellään juoksuharrastukseen tarkoitettuja merkkituotteita. Lajissa on tällä kertaa mukana vain yksi poika, vaikka alan koulutus yleensä vetää sekä tyttöjä että poikia.

Lisätietoja: asiakaspalvelun ja myynnin lajivastaava Leena Laakkala puh. 044 708 0612, leena.laakkala@salpaus.fi

Hiusmuotoilu

Kilpailijat tekevät tiistaina harjoituspäähän pitkien hiusten kampauksen, jonka teema on annettu etukäteen. Työn tulee olla myyvä, ja se sisältää myös koristeet, ehostuksen ja asun. Keskiviikkona tehdään miesten harjoituspäähän permanentti ja leikkaus, johon sisältyy trendikäs hairtattoo eli hiuskuviointi. Em. työt ovat esillä koko tapahtuma-ajan. Laji järjestetään Koulutuskeskus Salpauksen uudessa Helmi-kauneustalossa messukeskuksen vieressä

Ihan oikeaa asiakasta palvellaan keskiviikkoiltapäivällä, kun nuoren naisasiakkaan hiukset leikataan ja värjätään hänen toiveidensa mukaan. Torstaina tehdään vastaava setti nuorelle miehelle. Tehtäviin sisältyy kotihoitotuotteiden valinta ja myynti. Finalisteista yksi on poika. Lajiin osallistuu vieraskilpailija Venäjältä. Päätuomarina toimii ensi vuonna WorldSkillsiin tuomaroimaan lähtevä Katri Pokkinen. Lajin Tee perässä –pisteissä Areenassa ja Helmessä voi tehdä kampauksen itselle tai kaverille.

Lisätietoja: Hiusmuotoilun lajivastaava Karita Wallivaara, puh. 044 708 0248, karita.wallivaara@salpaus.fi

Kauneudenhoito

Kauneudenhoidon tehtävissä korostuvat kokonaisvaltainen hyvinvoinnista huolehtiminen, luomu-materiaalit ja käsillä tekeminen. Tiistaina kilpailijat tekevät kasvohoidon ja SPA-käsihoidon. Keskiviikkona ovat vuorossa rentouttavan selkä- ja jalkakäsittelyn sisältävä vartalohoito, ehostus sekä luomukasvohoito, joka on nyt ensimmäistä kertaa kilpailutehtävänä. Hoidoissa hyödynnetään luonnontuotteita kuten sokeria ja kahvia. Torstaina kilpailijat mittelevät myyntitehtävissä ja järjestävät ohjaustuokion asiakkaille. 

Kestävä kehitys huomioidaan lajissa mm. minimoimalla kertakäyttömateriaalien käyttö ja lajittelemalla jätteet. Lajissa on mukana myös ranskalainen vierailijakilpailija, joka tekee WorldSkills-kilpailujen mukaista tehtävää. Kauneudenhoidon Tee perässä –pisteessä Areenalla on tarjolla mm. kynsien lakkausta.

Lisätietoja: Kauneudenhoidon lajivastaava Mari-Anne Laamo, puh. 044 708 0246, mari-anne.laamo@salpaus.fi

Kukkasidonta

Paljon silmänruokaa tarjoavan kukkasidonnan tehtävät muodostavat läpileikkauksen kukkakaupan töistä ja niissä korostuvat entistä enemmän kaupallisuus, markkinointi, yrittäjyys ja asiakaspalvelu, joka on uusi elementti kilpailussa. Tiistain aikana valmistuu leikkokukkien esillepano. Lisäksi tehdään ja hinnoitellaan ruukkukukkatuotesarja.

Keskiviikkona yleisö voi seurata koko päivän kukkasidontatyöskentelyä, kun työn alla ovat mm. Unicef-aiheiset kimput. Ne huutokaupataan myöhemmin Unicefin hyväksi. Torstaina ohjelmassa on yllätystehtävä sekä asiakaspalvelutilanne. Kestävä kehitys näkyy lajissa mm. luonnonmateriaalien käyttönä ja hävikin minimoimisena. Lajissa on mukana ainakin yksi ranskalainen vieraskilpailija. Lajin toteuttaa Keudan ammattiopisto, jonka opiskelijat ovat myös koristelleet tapahtuma-alueen.

Lisätietoja: Kukkasidonnan lajivastaava Petra Karvonen puh. 050 415 0875, petra.karvonen@keuda.fi

Lähihoitaja

Lähihoitajien kisa käydään parikilpailuna. Yleisön on helppo seurata kahden eri lavan katsomoista, miten kilpailijat selviytyvät lavastetuista työelämätilanteista näyttelijä-asiakkaiden kanssa. Tiistaina suunnitellaan kestävän kehityksen teemaviikko päiväkotiin. Tietoa ja ideoita kilpailijat keräävät mm. tavatessaan ympäristöasiantuntijan sekä päiväkodin työntekijän ja lapsia. Syntyneistä suunnitelmista yksi valitaan toteutettavaksi lahtelaisessa päiväkodissa.

Keskiviikkona kukin kilpailijapari vastaa vuorollaan kahden vuodeosastopotilaan tarpeisiin ja ohjaa heitä yksilöllisesti. Nähtävää yleisölle on tasaisesti läpi päivän. Torstaina tehdään pienimuotoisia, lähinnä kirjallisia tehtäviä sekä yksi yllätystehtävä. Kilpailun tehtäväkokonaisuus vastaa osioiltaan alan koulutuksen tutkinnon osia ja heijastaa samalla tämän päivän työelämän tarpeita.

Lisätietoja: Lähihoitajalajin lajivastaava Susanna Konttila puh. 044 708 0793, susanna.konttila@salpaus.fi

Puhdistuspalvelu

Puhdistuspalvelun lajialue ja kilpailutehtävät heijastelevat alan nopeaa kehitystä ja ammattilaisen toimenkuvan laajenemista. Lajialueella on käytetty uuden polven pintamateriaaleja, jotka tekevät tuloaan koteihinkin. Tiistaina ja keskiviikkona yleisö voi seurata painehuuhtelukoneen käyttöä ja ylläpitosiivouksen tekoa. Lisäksi tehdään kokoustilan kunnostus, kokousvieraiden vastaanotto ja tarjoilun valmistelut. Torstaina kilpailijat huoltavat tekstiilejä, tunnistavat pintamateriaaleja, siivousvälineitä ja –koneita sekä esittelevät asiakkaalle höyrypuhdistuskonetta.

Kestävän kehityksen huomioon ottaminen on tässä kilpailulajissa ja alan ammattikoulutuksessa erittäin keskeistä. Kilpailijoiden on huolehdittava siitä lähes kaikessa työn suunnittelusta veden käyttöön, puhdistusaineiden millintarkasta annostelusta sisäilman laatuun. Finalisteista kuusi on tyttöjä ja yksi poika. Alan koulutukseen hakeutuu nykyisin yhä enemmän poikia. 

Lisätietoja: Puhdistuspalvelun lajivastaava Anne Lindström, puh. 044 708 0356, anne.lindstrom@salpaus.fi

Vaatteenvalmistus

Ekologisuus ja eettisyys korostuvat vaatteenvalmistuksen kisassa. Myös myynnillistä osaamista punnitaan, kun kilpailijat esittelevät ennakkotehtävänä suunnittelemansa kolme sarjatyöhön soveltuvaa tuotetta kisan alkaessa. Tuomaristo valitsee jokaiselta kilpailijalta yhden kilpailun tehtäväkokonaisuuteen sopivan tuotteen, jota kilpailija valmistaa tiistaina viisi kappaletta. Yleisö voi jättää esille asetettavista valmiista töistä huutokauppatarjouksia. Työt myydään eniten tarjonneille kilpailujen päättyessä ja rahallinen tuotto lahjoitetaan Unicefille.

Keskiviikkona valmistetaan New Yorkissa vaikuttavan suomalaisen suunnittelijan Timo Rissasen kaavoittama zerowaste-kauluspaita. Materiaali tulee käyttää tehokkaasti ja leikkuujätteen määrä minimoida. Torstaina kilpailijat tuunaavat heille annettavasta tuotteesta alaosan, joka sopii edellisenä päivänä tehtyyn paitaan. Samat tehtävät tekee myös lajin ranskalainen vieraskilpailija. Tuomaristossa on mukana ekologisen ja eettisen vaatesuunnittelun eturintamassa vaikuttava lahtelainen Anniina Nurmi.

Lisätietoja: Vaatteenvalmistuksen lajivastaava Minna Tammi, puh. 044 708 0677, minna.tammi@salpaus.fi

Somistus

Somistuksen kisan ideana on eettinen kaupallisuus. Tiistaina kilpailijat toteuttavat Vesijärvi-aiheisen näyteikkunasomistuksen, jonka tavoitteena on kerätä tukea ja tukijoita Vesijärvi-säätiölle. Keskiviikkona luodaan kestävän kehityksen mukainen ja myyvä esillepano Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Kontissa sen tuotevalikoimasta. Teemana on madonna. Valmiit työt tulevat messukeskukseen esille kuvina.

Torstaina toteutetaan esillepano SPR:n kansainvälisen vaateavun keräyskampanjan edistämiseksi etniseen teemaan liittyvästä rekvisiitasta ja materiaalista. Kaikissa kilpailun tehtävissä kilpailija käyttää itse tuottamaansa asiakasinformaatiota. Lajissa on mukana myös yksi poika, mikä on harvinaista. Tuomaristossa istuu nimekäs sisustusosaaja Vivi Koivisto. Lajin Tee perässä –pisteessä voi Salpauksen opiskelijoiden johdolla valmistaa feikkiruokaa.

Lisätietoja: Somistuksen lajivastaava Riikka Ihalainen, puh. 044 708 0436, riikka.ihalainen@salpaus.fi

Hevostenhoito

Hevostenhoidon tehtäviä tehdään Lahden Urheilu- ja messukeskuksen pysäköintialueelle pystytettävässä telttakarsinatallissa ja sen edessä olevalla kentällä, jonka yhteydessä on tarhassa shetlanninponeja. Monipuoliseen tehtäväkokonaisuuteen sisältyy mm. hevosen hyvinvointiin, kuljetuksiin ja varusteisiin liittyviä tehtäviä sekä talutusratsastuksen suunnittelu ja toteutus.

Kilpailijat vastaavat itse keskiviikkona aamu- ja iltapäivällä paritehtävänä toteutettavan talutusratsastuksen mainostamisesta paikan päällä, ja asiakkaiksi pääsee siis Taitaja2014-tapahtuman yleisön joukosta ilmoittautuvia vapaaehtoisia. Talutusratsastustehtävä ilmentää hyvin sitä, miten tärkeäksi tekijäksi turvallisuudesta huolehtiminen on noussut hevostenhoidossa. Ammattilaisen on hallittava hevosen käsittely, käytännön järjestelyt, ennakoiva riskien minimointi ja asiakkaiden opastaminen hevosen kanssa toimimiseen.

Lisätietoja: Hevostenhoidon lajivastaava Meija Lahtinen, puh. 040 775 4842, meija.lahtinen@salpaus.fi

Yrittäjyys

Yrittäjyydessä kolmihenkiset joukkueet käyvät innovatiivisessa yrittäjyydessä kolmipäiväisen kisan, joka tarjoaa yleisön seurattavaksi useita kiinnostavia esityksiä Joukkueet luovat toteuttamiskelpoisen liikeidean verkkokauppayritykselle, laativat kattavan liiketoimintasuunnitelman ja esittelevät sen tuomaristolle ja yleisölle torstaina. Tehtävässä on hyötyä ennakkoluulottomasta asioiden yhdistelystä, verkostoitumisesta ja tuoreista oivalluksista.

Laajan päätehtävän lomassa joukkueet ratkovat päivittäin tunnin mittaisina pikataipaleina olemassa olevien yritysten toimeksiantoja ja ongelmia, joista heille ei ole annettu etukäteen tietoja. Tarkoitus on, että mukana olevat yritykset voivat jatkossa hyödyntää pikataipaleilla kehitettyjä ehdotuksia. Kilpailulajina yrittäjyys kysyy liiketaloudellisen osaamisen lisäksi luovuutta ja esiintymiskykyä.

Lisätietoja: Yrittäjyyden lajivastaava Anne Säämänen puh. 044 708 0622, anne.saamanen@salpaus.fi

Eläintenhoito

Eläintenhoidossa kiinnostavia ja ainakin kaupunkilaisille ”eksoottisimpia” hetkiä on lehmien lypsy tiistaina ja keskiviikkona heti aamukahdeksalta ja iltapäivällä kolmen maissa. Kilpailijat huolehtivat myös neljän lehmän ruokinnasta ja hyvinvoinnista messukeskuksen pysäköintialueelle telttaan rakennetussa miniatyyrinavetassa. Tiistaina ja keskiviikkona tehdään lisäksi koirahoitolatehtävää B-hallissa. Torstaina hoidetaan jyrsijöitä ja siirretään rehusäkkejä pienkuormaimella.

Eläintenhoitajien kilpailutehtävissä ilmenee, millaisia valmiuksia työelämässä tarvitaan. Töitä on myös uudentyyppisissä yrityksissä esim. koirien päiväkodeissa ja –uimahalleissa. Kestävä kehitys otetaan lajissa huomioon mm. hyödyntämällä lypsetty maito vasikoiden ruokinnassa ja käyttämällä karjan lanta peltojen lannoitukseen. Lajin Tee perässä –pisteessä Areenassa voi kokeilla lypsämistä.

Lisätietoja: Eläintenhoidon lajivastaava Aino-Maija Aarnikoivu, puh. 044 708 0542, aino-maija.aarnikoivu@salpaus.fi

Matkailu

Parikilpailuna käytävä matkailu on ensimmäistä kertaa varsinaisena SM-kisalajina. Tehtävät sopivat sekä matkailuvirkailijoiksi että matkapalvelujen tuottajiksi opiskeleville. Tiistaina kilpailijat suunnittelevat asiakkaan tilaaman ryhmämatkapaketin ja ohjelmapalvelut Lahden seudulle.

Kiinnostavaa katseltavaa on tarjolla keskiviikkona, kun kilpailijaparit tekevät tehtävärasteja lajialueella messuhallissa ja myös ulkona Urheilukeskuksen alueella. Ohjelmapalvelu tehdään englanniksi. Muilla rasteilla testataan mm. ensiaputaitoja, ruotsin kielen hallintaa sekä kestävän kehityksen osaamista, joka on matkailualalla keskeinen kilpailuvaltti. Torstaina esitellään ensimmäisenä päivänä suunniteltu matkapaketti tilaajalle.

Lisätietoja: Matkailun lajivastaava Susanna Soininen puh. 044 708 0668, susanna.soininen@salpaus.fi

Taloushallinto

Taloushallinto on nyt ensimmäistä kertaa SM-kilpailulajina. Siinä kilpaillaan pareittain, mukaillen työelämässä tärkeää tiimityöskentelytaitoa. Yleisön kannalta kiinnostavia hetkiä on päivittäin useita kertoja, kun kilpailijaparit vuorotellen kohtaavat asiakkaan edustajia ja käyvät heidän kanssaan asiantuntijan roolissa läpi tuotantoalan yrityksen taloushallintoon liittyviä asioita.

Asiakaspalveluhetkien lisäksi tiistaina kisataan kirjanpidon ja tilinpäätöksen kilpailutehtävissä, keskiviikkona tehdään ja tulkitaan kannattavuuslaskelmia ja torstaina on vuorossa palkanlaskennan toimeksianto. Tehtäviin sisältyy vasta kilpailupaikalla tarkentuvia ongelmia ja mahdollisesti myös kielitaitoa vaativia osioita. Sähköisen asioinnin ja työskentelyn haasteisiin kuuluu mm. asiakkaan tietoturvasta huolehtiminen.

Lisätietoja: Taloushallinnon lajivastaava Jyrki Rahikainen, puh. 044 708 0619, jyrki.rahikainen@salpaus.fi

Turva-ala

Turva-ala esittäytyy kaksipäiväisenä näytöslajina, joka on kutsukilpailu. Kilpailutehtävät edustavat alan tämän päivän työtehtävien moninaisuutta. Tiistaina punnitaan kilpailijoiden tekninen osaaminen, kun tehtävänä on asentaa valvontajärjestelmä kiinteistöön. Keskiviikkona tehdään vartiointikierros, johon sisältyy myös tarvittavien välineiden valinta ja jälkiraportointi.

Yleisölle nähtävää tarjoaa keskiviikkopäivän aikana asiakkaiden turvallisuustarkastus metalli-ilmaisinportteineen. Lisäksi tehdään kirjallisia tehtäviä. Lajin Tee perässä –pisteessä voi kokeilla turvallisuusalan välineistön käyttöä opiskelijoiden johdolla. Lajin järjestävät yhteistyössä Koulutuskeskus Salpaus, Hyria koulutus ja Kouvolan seudun ammattiopisto.

Lisätietoja: Turva-alan lajivastaava Matti Kymäläinen puh. 050 375 7209 matti.kymalainen@hyria.fi

TaitajaPLUS

Taitaja2014-tapahtuman yhteydessä järjestetään TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailut erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille neljässä lajissa. TaitajaPLUS-kilpailupäiviä on tänä vuonna kussakin lajissa ensimmäistä kertaa kaksi. Työelämälähtöisyys painottuu tehtävissä entistä enemmän. Kisaan voivat osallistua kaikenikäiset, kilpailutehtäviin käytettävä aika on lyhyempi kuin varsinaisessa Taitaja-kilpailussa ja järjestelyjen esteettömyyteen on kiinnitetty erityisesti huomiota.

Artesaani-lajissa tehtävänä on suunnitella tuote kierrätysmateriaaleista asiakaslähtöisesti kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Koska kilpailijat ovat tehneet ennakkotehtävän, he kilpailevat paikan päällä vain keskiviikkona. Asiakaspalvelussa ja myynnissä tehtävänä on laittaa rautakaupan työpiste myyntikuntoon, huolehtia myymäläympäristöstä ja palvella asiakkaita. Tämä laji tehdään yhteistyönä kiinteistönhoitolajin kanssa, jossa kilpailijat hankkivat rautakaupasta työssä tarvittavat työvälineet ja -tarvikkeet sekä tekevät asiakkaan huoneistoon asiakkaan tilaamat työtehtävät. Puhdistuspalvelulajin tehtävästä pääosa tehdään varsinaisen Taitaja-kilpailun saman kilpailulajin alueella. Kilpailijat tekevät ylläpitosiivouksen ja vaatehuollon tehtävän.

Lisätietoja: TaitajaPLUS-lajivastaava Liisi Aro, puh. 044 708 1029, liisi.aro@salpaus.fi  

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs