Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Kuopion kaupunginteatterin kevät on julkaistu - tulossa mm. näytelmä Frida Kahlosta

Kuopio-Tahko Markkinointi

Kuopion kaupunginteatterin kevät on julkaistu - tulossa mm. näytelmä Frida Kahlosta

Tiedote.
Julkaistu: 23.10.2015 klo 16:11
Julkaisija: Kuopio-Tahko Markkinointi

Kuopion kaupunginteatterin kulunut syksy on ollut erittäin miehinen. Äijät ovat ottaneet housunsa pois, tulleet juoppohulluiksi ja uhmanneet pihkatappimaisesti edellisen sukupolven toiveita. Vuoden vaihteen jälkeen puhaltavat toiset tuulet. Näyttämöt annetaan silloin naiskirjailijoille, naisille, lapsille ja nuorille.

Tammikuun 12. päivästä lähtien Maria-näyttämö täyttyy perheen pienimmistä ja kuninkaallisista. Silloin saa ensi-iltansa teatterinjohtaja Pekka Laasosen ensimmäinen Kuopio-ohjaus: Todellinen prinsessa. Näytelmä on Mikko Roihan tähän päivään siirtämä versio H.C. Andersenin klassikkosadusta Prinsessa ja herne. Helmikuun alussa Marian ovet avataan hieman vanhemmille, kun 9-12-vuotiaille tarkoitettu Hei, kelaa! -tanssiteos saa kantaesityksensä 4.2. Teoksen koreografiasta vastaa Anu Rajala-Erkut, ja se tehdään yhteistyössä Tanssiteatteri Minimin kanssa. Teos on itsenäinen jatko-osa Hei, kato! -esitykselle.

Minna-näyttämön kevät omistetaan puolestaan vahvoille naisille: Sofi Oksaselle ja Frida Kahlolle.
Tammikuun 28. päivä saa Kuopion ensi-iltansa Suomen menestyneimmän nykykirjailijan Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat virolaisen Priid Pedajasin ohjaamana. Ohjaus on Pedajasin - Eesti Draamateaterin pääjohtajan, virolaisen teatterilegendan - Suomen debyytti. Huhtikuussa Minnalla matkataan hieman kauemmas eli Meksikoon ja taiteilija Frida Kahlon eksoottiseen elämään kirjailija-ohjaaja Anne Rautiaisen johdolla. Fridan kantaesitys on 9.4. Tämä visuaalisesti kaunis ja intohimoista musiikkia täynnä oleva näytelmä kertoo kipeästä avioliitosta ja taiteilijasta, jonka mieli oli vapaa vaikka keho oli kivun vankina.

Huhtikuun toisena kantaesityksenä (7.4.) nähdään Johanna Sorjosen kirjoittama ja ohjaama Kivi kiveltä. Kuopion Tuomiokirkossa esitettävä näytelmä tehdään yhteistyössä Kuopion ev. lut. seurakunnan kanssa, ja se kertoo 200 vuotta täyttävän kirkon historiasta.

Syksyllä ensi-iltansa saaneet Housut pois, Sylityksin, Juoppohullun päiväkirja ja Pihkatappi jatkavat vielä kevätohjelmistossa.

Kuopion kaupunginteatterissa keväässä nähdään myös merkittäviä vierailuja. Riksteatterin perinteinen Kuopio-käynti osuu ensi vuonna helmikuulle (11.2.). Näytelmänä on tällä kertaa Lorraine Hansberryn En druva i solen. Esitys kertoo 1950-luvun Chicagosta, jossa valkoiset ja mustat elivät visusti erillään sekä rotuerottelusta ja yhdenvertaisuuden unelmasta. Supersuosittu Martti Suosalo ja Kari Hotakaisen kirjoittama Palvelija valtaavat Minna-näyttämön 16. ja 17. 2. Helmikuulle osuu myös Kajaanin kaupunginteatterin vierailu. He saapuvat Kuopioon 24.2. kiusaamisesta kertovalla esityksellään Tänään koulun jälkeen. Näytelmää suositellaan yli 12-vuotialille.

Kevään viimeisenä vierailuna nähdään Sinikka Sokan ja Jaana Saarisen tähdittämä Rantarouvat 9.3. Rantarouvat on Anna-Leena Härkösen lempeän oikukas komedia naisista, jotka jo ensikohtaamiselta tietävät, mikä toisten elämässä on vikana ja kuinka se korjataan.

Kuopion kaupunginteatterin Näyttelijäyhdistys täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan 18.2. Minna-näyttämöllä Wings to fly - hyväntekeväisyysillan merkeissä. Teatterin omien näyttelijöiden lisäksi lavalla nähdään kuopiolaisia eri taiteenalojen edustajia ja esiintyjiä. Yksi illan artisteista on tämän valtakunnallisen hankkeen pääkoordinaattori Katariina Honkanen. Illan tuotto ohjataan kokonaisuudessaan tyttöjen koulutukseen ja suojeluun lastenoikeusjärjestö Planin kautta.


ENSI-ILLAT
12.1. Todellinen prinsessa, Maria-näyttämö
28.1. Kun kyyhkyset katosivat, Minna-näyttämö
4.2. Hei, kelaa!, Maria-näyttämö
7.4. Kivi kiveltä, Kuopion Tuomiokirkko
9.4. Frida, Minna-näyttömö

VIERAILUT ja ERIKOISESITYKSET
11.2. En druva i solen, Minna-näyttämö
16.ja 17.2. Palvelija, Minna-näyttämö
18.2. Wings to fly –hyväntekeväisyysilta, Minna-näyttämö
24.2. Tänään koulun jälkeen, Maria-näyttämö
9.3. Rantarouvat, Maria-näyttämö

Kuopion kaupunginteatteri on Itä-Suomen suurin ja henkilötyövuosiltaan Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiteatteri. Ensi-iltoja on vuosittain 7-10, esityksiä noin 300 ja katsojia noin 70 000. Henkilökuntaa noin 80 (taiteellista, teknistä ja hallinnollista).

Ohjelmiston kotimaisuusaste on vahva. Osana sitä on kotikirjailijaprojekti, joka tuottaa uusia, varta vasten Kuopion kaupunginteatterille kirjoitettuja näytelmiä ja siten tukee ja edistää suomalaista näyttämötaidetta. Neljä näytelmää on jo kantaesitetty, yksi on vielä tuotantovaiheessaan.

Kuopion kaupunginteatteri on erittäin tunnettu vahvasta musiikkiosaamisestaan. The Sound of Music, joka avasi kaksi vuotta remontissa olleen teatteritalon syksyllä 2014, oli yleisömenestys.  Syyskuun alussa 2015 ensi-iltansa saanut Housut pois -musikaali jatkaa samaa perinnettä.

Teatteri tekee myös kansainvälistä yhteistyötä. Sitä on tehty muun muassa Viroon, Ruotsiin, Tšekkeihin ja Skotlantiin. Yhteistoiminta tšekkiläisten teatterintekijöiden kanssa tuotti keväällä 2014 I Hired a Contract Killer -näytelmän Maria-näyttämölle, ja tunnettu virolainen ohjaaja Priit Pedajas on tulossa vierailemaan Kuopioon. Hänen ohjauksensa Kun kyyhkyset katosivat saa ensi-iltansa tammikuussa 2016 Minna-näyttämöllä.

Kuopion kaupunginteatterin tehtävänä on tuottaa korkeatasoista ja monipuolista teatteritaidetta, antaa elämyksiä ja virikkeitä, syventää inhimillisyyttä ja vuorovaikutusta sekä edistää kuopiolaisten ja ympäristössä asuvien ihmisten hyvinvointia.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs