Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Markkinointi » Elinluovutus-sovellus nyt myös iPhoneen

Munuais- ja maksaliitto

Elinluovutus-sovellus nyt myös iPhoneen

Tiedote.
Julkaistu: 09.10.2015 klo 09:57
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Elinluovutuskortti-sovellus on tänään julkaistu myös iStoressa. Nyt myös iPhonen käyttäjät voivat kertoa elinluovutustahtonsa läheisille entistä helpommin. Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 10.10.

Suomalaisista 85 prosenttia suhtautuu myönteisesti elinluovutukseen, mutta vain joka neljäs on allekirjoittanut elinluovutuskortin (Gallupkysely 2015, Munuais- ja maksaliitto). Jos paperikortin hankkiminen ja lompakkoon laittaminen tuntui liian vaivalloiselta, voi kortin tehdä nyt myös älypuhelimeen. Ensimmäisen viikon aikana Android- ja Windows Phone- puhelimiin julkaistua sovellusta on ladattu jo tuhansia kertoja. iPhone-sovellus on luvassa lähiaikoina.

– Uudella mobiilisovelluksesta tiedon voi helposti lähettää perheelleen tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla. Kavereita voi innostaa mukaan jakamalla oman korttinsa Instagramiin tai lähettämällä tiedon Whatsapp-viestillä, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen, vaikka lain mukaan jokainen onkin elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut.

– Kortti kertoo oman tahdon selkeästi, myös läheisille. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata, Inomaa jatkaa.

Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse itse arvioida, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutukselle ei ole myöskään ikärajaa.

Elinluovutuskorttia on jaettua Suomessa jo 40 vuotta. Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa elinluovutustestamenttia vuonna 1975. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi, kun tiedotusta alettiin tehdä järjestöjen yhteistyönä.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?
– Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

 

Elinluovutuskortti netissä
www.elinluovutuskortti.fi
www.facebook.com/kyllaelinluovutukselle
www.instagram.com/elinluovutuskortti
#elinluovutuskortti

Kuvat Maria Veitolasta, Kirsi Alm-Siirasta, Ossi Väänäseestä sekä Karri Koirasta ja Särrestä:
www.elinluovutuskortti.fi/kuvia

Videot myös Youtubessa:
Maria Veitola https://youtu.be/2DW_HYNtyn0
Kirsi Alm-Siira https://youtu.be/eR0REhK2zks
Ossi Väänänen https://youtu.be/2uiTLmlTZ7g
Karri Koira ja Särre https://youtu.be/Tq6nY0UY0nw


Lisätietoja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

 

Elinluovutuskortti-toiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs