Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Mainonta » Setä Pim-Pom oli lastenkulttuurin tienraivaaja – 120 vuotta Hjalmar Löfvingin syntymästä

Arktinen Banaani

Setä Pim-Pom oli lastenkulttuurin tienraivaaja – 120 vuotta Hjalmar Löfvingin syntymästä

Tiedote.
Julkaistu: 23.08.2016 klo 00:00
Julkaisija: Arktinen Banaani

 

Vieläkö muistat Niksulan TV:n? Ainakin rallatteleva Kasper-nukke tulee ensimmäisenä mieleen. Ohjelman alkuvuosina Tesvisiossa lapsikatsojia viihdytti myös Setä Pim-Pom. Hahmo oli esittäjänsä pitkän uran loppuhuipennus.  

Taiteilija Hjalmar Edward Löfving (26. tammikuuta 1896 – 29. tammikuuta 1968) kuuluu suomalaisen sarjakuvan ja animaation pioneereihin. Hän oli ällistyttävän tuottelias.

Hyväntuulisten ja viivaltaan persoonallisen pyöreiden animaatioiden ja sarjakuvien lisäksi Löfving piirsi runsaasti kuva-arvoituksia lehtien tehtäväsivuille, esiintyi Suomen ensimmäisissä lasten televisio-ohjelmissa ja kiersi ympäri Suomea tapaamassa lapsia Säästöpankin Lipas-setänä.

Ville Hännisen teos Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat kertoo pitkään lähes unohduksissa olleen Löfvingin elämän ja työn tarinan. Kirja on koostettu runsaasta alkuperäisaineistosta, joka on koottu kirjastoista, yksityiskokoelmista ja suvun hallussa olevasta poikkeuksellisen laajasta aineistosta.

 

Hjalmar Löfving: Monta ruutua tuulta ja sadetta

24.8. – 10.9.2016 Laterna Magica, Helsinki

 

Arktisen Banaanin julkaiseman kirjan ohella Sarjakuvamuseo ry on tuottanut retrospektiivisen näyttelyn Löfvingin elämästä ja tuotannosta. Kirjallisen ja kuvallisen aineiston ohella näyttelyyn on saatu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiarkistosta digitoitu lastenfilmi vuodelta 1964, jossa Löfving esittää Setä Pim-Pom -hahmoaan. Löfvingiltä on säilynyt useita mainosfilmejä ja myös varhaisin selluloidi-tekniikalla valmistettu suomalainen animaatio, kolme minuuttia pitkä Muutama metri tuulta ja sadetta (1932).

Hjalmar Löfving -näyttely lähtee kiertämään ja se nähdään muun muassa Tuusulan kuvitustaiteen museossa Erkkolassa, Hämeenlinnan kaupunginmuseossa ja eri sarjakuvatapahtumissa. Lisäksi Löfvingiä ja historiallista sarjakuvaa käsitellään Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2.9. Kirjasto 10:ssä ja Taiteiden Yönä 25.8. Laterna Magicassa.

 

Setä Pim-Pom -kirja ja näyttely julkistetaan 23.8.2016 klo 17.00–19.00 Laterna Magica -galleriassa Helsingissä (Rauhankatu 7).  Paikalla keskustelemassa toimittaja Ville Hänninen ja taiteilijan poika Magnus Löfving. Tilaisuudessa tarjoilua. Tervetuloa!

 

Hjalmar Löfvingin 120-vuotisjuhlavuotta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Grafia ry ja Kalevi Kuitusen säätiö.

 

Ville Hänninen: Setä Pim-Pom – Hjalmar Löfvingin kummat kuvat

ISBN 978-952-270-293-7

112 sivua. Arktinen Banaani 2016.

 

Liitteenä olevat kuvituskuvat ovat julkaisuvapaita lehdistökäyttöön:

Hjalmar_Lofving.jpg | Hjalmar Löfving piirustustensa edessä.

Hjalmar_Lofving_Lipas-seta.jpg | Hjalmar Löfving avusti Suomen säästöpankkiliiton Lipas-lehteä sarjakuvin ja kuvituksin. Lehdellä oli lapsille Lipaskerho, jonka keulakuvana Löfving eli Lipas-setä toimi.

Hjalmar_Lofving_Porropaa-Iivari.jpg | Hjalmar Löfving: Pörröpää-Iivari, 1950-51. Ilmestynyt Valistuksen Lastenlehdessä.

Pipu_ja_Papu.Paaskysen_Joulukontti_1952.jpg | Hjalmar Löfving: Pipu ja Papu. Pääskysen Joulukontti 1952.

Porropaa-Iivari_1950-51.jpg | Hjalmar Löfving piirtäjäntakissaan. Hänellä on kädessä Pörröpää-Iivari-sarjakuvansa originaali.

Seta_Pim-Pom.jpg | Hjalmar Löfving: Setä Pim-Pom.

Tommi_Typykka.jpg | Hjalmar Löfvingin sarjakuva- ja animaatiohahmot ajautuivat usein tuulen riepoteltaviksi. Tässä kuvituksessa meno on hallitumpaa.

  

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Laura Kokko, Sarjakuvamuseo ry,

puh. 050 503 4422, laura.kokko@sarjakuvamuseo.fi, www.sarjakuvamuseo.fi

Tietokirjailija, toimittaja Ville Hänninen, puh. 050 341 6715, villevhanninen@gmail.com

Arvostelukappaleet: Arktinen Banaani, Vesa Kataisto,

puh. 040 1436221, vesa.kataisto@sarjakuva.com, www.arktinenbanaani.fi

Liitetiedostot

 

Arktinen Banaani tunnetaan erityisesti sarjakuvajulkaisuistaan, joiden vahvinta kotimaista kärkeä edustavat B. Virtanen, Fingerpori ja Kamala luonto. Sarjakuvakirjoja yritys on myynyt yli kaksi miljoonaa kappaletta. Viime vuosina kustannustoiminta on laajentunut myös kauno- ja tietokirjallisuuteen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs