Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Mainonta » Ajankohtaista Uudeltamaalta: Suomalainen pelialan yhteistyö vei listojen kärkeen

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Uudeltamaalta: Suomalainen pelialan yhteistyö vei listojen kärkeen

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2015 klo 08:35
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Pelistudio Dodreams toteutti peliunelmansa kahden eri toimialan suomalaisyrityksen ja Tekesin tärkeällä tuella. Suurta suosiota nauttiva Drive Ahead! viihtyy Applen sovelluskaupan kärjessä ja kerää pelaajia ympäri maailmaa.

Vuonna 2008 perustettu pelistudio Dodreams rakentaa ystäviä ja perheitä yhdistäviä pelejä. Asiakasprojekteilla aloittanut yritys on vuodesta 2014 toteuttanut omaa toiminta-ajatustaan: minipelistrategialla toteutettuja lokaaleja moninpelejä. Strategian kehittämiseen saatiin tukea Tekesin Skene-peliohjelmalta.

"Suomessa pelien tekeminen on kallista, sillä niihin käytetään paljon aikaa. Jokainen valmistunut peli on kuin laittaisi lottokupongin vetämään. Tekesin peliohjelmassa Skenessä kehitimme teknologiaa, jonka avulla tuotamme kustannustehokkaasti minipelejä. Erotumme sillä, että teemme pelin ensimmäisen version parissa kuukaudessa", kertoo Dodreamsin toimitusjohtaja Erik Pöntiskoski.

Uusia pelaajia pelivideopalvelun avulla

Lokaalimoninpelillä tarkoitetaan peliä, jota useampi ihminen voi pelata saman ruudun ääressä. Genren minipeliaatelia edustaa Dodreamsin Drive Ahead!, jonka Apple nosti sovelluskaupassaan parhaimpien uutuuspelien listalle.

Vaikka peli saa Applen sovelluskaupassa hyvin näkyvyyttä, tuki loppuu nopeasti ilman uutuusarvoa. Pöhinän nostattajaksi löytyi pelimoottoriyritys Unity Technologiesin omistama, vuonna 2008 perustettu suomalainen Everyplay-palvelu, joka oli tullut Pöntiskoskelle tutuksi Tekesin kautta.

Palvelu videoi pelisession, jonka pelaaja voi halutessaan jakaa Everyplayn sisällä sekä Facebookissa, YouTubessa ja Twitterissä.

"Everyplay auttaa meitä saamaan uusia käyttäjiä ilman, että pääsemme App Storen etusivulle. Palvelussa meitä seuraa 170 000 pelaajaa ja Drive Ahead! -pelivideoita on toistettu huimat 687 000 kertaa. Nousimme koko maailman kattavan "kaikkien aikojen pelit" -listan sijalle seitsemän", kertoo Pöntiskoski.

Pelimainonnasta jokaiselle jotakin

Oleellinen osa yhteistyötä on ollut myös Unity Technologiesin videomainostuote Unity Ads, jossa pelaaja saa jokaisesta katsotusta mainosvideosta palkkioksi virtuaalituotteen. Jussi Laakkonen Unity Technologiesta sanoo formaatin olevan erinomainen Dodreamsin kaltaisille yrityksille.

"Koska Drive Ahead! -pelin voi ladata ilmaiseksi, ansaitaan raha pääosin pelin sisään integroidulla mainonnalla. Unity Adsin mallissa jokainen osapuoli voittaa. Pelaaja haluaa katsoa mainoksia saadakseen palkinnon, mainostaja kohtaa erittäin vastaanottavaisen yleisön ja pelikehittäjä hyötyy merkittävästä liikevaihdosta."

Nykyinen trendi mobiilipeleissä on tarjota pelikokemus ilmaiseksi ja Laakkonen kertookin mainostuottojen osan kasvaneen huomattavasti.

"Jako menee käytännössä niin, että kevyemmissä peleissä katsotaan mainoksia ja syvemmissä peleissä ostetaan erilaisia virtuaalituotteita. Esimerkiksi arcadepeli Crossy Roadissa mainokset tuottavat jo 60 prosenttia kaikista tuloista ja ensimmäisen kolmen kuukauden aikana peli ansaitsi pelkästään Unity Adsilla yli kolme miljoonaa dollaria Applen versiollaan", sanoo Laakkonen.

Peli jokaisen pelaajan omalle kielelle

Näkyvyyden lisäksi Dodreams etsi peliinsä käännöspalvelua, joka pystyisi vastaamaan pelitekstien lokalisoinnista. Yhteistyökumppaniksi löytyi toinen Tekesin kautta tutuksi tullut yritys, vuodesta 2011 lähtien käännöspalveluja tarjonnut Transfluent. Yritys on kääntänyt pelin tähän mennessä 17 eri kielelle.

Jani Penttinen Transfluentilta kertoo kieliversioiden ylläpidon olevan viikoittaista hommaa.

"Klassinen ongelma on aina ollut, että käännettäessä nettisivuja tai applikaatiota toiselle kielelle, jäävät käännösversiot usein jälkeen. Mikäli haluaa tuotteen pysyvän pinnalla, on huolehdittava käännösten päivityksestä. Järjestelmässämme on valtava määrä kääntäjiä, jotka olemme jaotelleet eri osaamisalueen mukaan. Kun asiakkaalta tulee pyyntö, niin ohjaamme sen oikealle kääntäjälle."

Tulevaisuudessa kisaillaan verkossa ja uusilla alustoilla

Dodreamsin yhteistyö yritysten kanssa on tuonut tulosta, ja Drive Ahead! -pelin suosio kasvaa koko ajan.

"Olemme saaneet kolmessa kuukaudessa 3,5 miljoonaa pelaajaa ympäri maailmaa, ja alkuperäisistä pelaajista peliämme pelaa joka viikko lähes 20 prosenttia. Luku on todella hyvä", Erik Pöntiskoski iloitsee.

Tulevaisuudessa Dodreams laajentaa Drive Ahead! -pelin Android-laitteille, ja suunnitteilla on myös yli verkon pelattava versio.

"Tällä hetkellä luomme alustaa, joka mahdollistaa moninpelaamisen verkossa. Sen jälkeen lähdemme laajentamaan tuoteperhettä. Oma visioni on, että ihmiset pelaavat vielä viiden vuoden päästä Drive Aheadia!. Tämä toteutuu, kunhan vain pystymme tuomaan peliin uutta kiinnostavaa sisältöä."

Lisätietoja

Erik Pöntiskoski
Toimitusjohtaja
Dodreams
erik.pontiskoski@dodreams.com

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tiedottaja Kaj Nordgren, Tekes
puh. 050 5577 714, kaj.nordgren@tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs