Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Viljoilla hyvät satonäkymät

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljoilla hyvät satonäkymät

Tiedote.
Julkaistu: 26.07.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljasta on odotettavissa yhteensä 3,5 miljardin kilon sato. Tämän vuoden sato on selvästi suurempi kuin viime vuonna, mutta jää vielä kauas vuoden 2009 sadosta (4,1 miljardia kiloa). Viime vuoden ennätyssuuresta rypsisadosta jäädään noin 30 prosenttia. 

Kuluvan kesän sää on ollut viljelykasveille keskimäärin suotuisa. Alueellisesti olosuhteet ovat vaihdelleet paljon. Jopa naapurikuntien välillä on ollut eroja esimerkiksi kuurosateiden vuoksi. Loppukasvukauden sää voi vaikuttaa vielä huomattavasti toteutuvaan satomäärään.

Satonäkymät ovat valtaosin normaalit. Odotettavissa oleva sato noussee edellisestä vuodesta puoli miljardia kiloa ja miltei saavuttaa kymmenen viimeisen vuoden keskisadon. Satotoiveita kasvattaa edellisvuotta 10 prosenttia suurempi vilja-ala sekä neljänneksen suuremmaksi arvioitu keskimääräinen hehtaarisato.

Ennätyssuuri vehnäsato

Vehnän satonäkymät ovat hyvät. Vehnän kokonaissadon odotetaan nousevan 33 prosenttia edellisvuodesta 960 miljoonaan kiloon. Toteutuessaan sato on suurin Suomessa koskaan korjattu vehnäsato. Ruissato jatkaa nousuaan edellisestä vuodesta 10 miljoonalla kilolla ja yltää lähes 80 miljoonaan kiloon.

Tämän hetken satonäkymien mukaan myös rehuviljasato eli ohran, kauran ja seosviljan yhteissato kasvaa 13 prosenttia viime vuodesta. Ohrasadon odotetaan nousevan runsaalla 100 miljoonalla kilolla ja kaurasadon lähes 200 miljoonalla kilolla. Sen sijaan seosviljan satotoiveet ovat hieman edellisvuotta alhaisemmat.

Rypsistä on tulossa alhaisempi kokonaissato, sillä rypsin viljelyala pieneni 45 prosenttia viime vuodesta. Tänä kesänä rypsiala on 77 000 hehtaaria. Rypsin hehtaarisadosta odotetaan kuitenkin edellisvuotta suurempaa. Rypsisadoksi arvioidaan 110 miljoonaa kiloa.

Tilastoon liittyvä taulukko on julkaistu Matilda-maataloustilastopalvelussa.

 

Lisätietoja

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Aktuaari Sirpa Karppinen, puh. 020 77 21 341

Tuotantopäällikkö Esa Katajamäki, puh. 020 77 21 237

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä kesän ensimmäisestä ennakkosatotilastosta. Tiken ennakkosatotilaston satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta heinäkuun 15. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat viljelijöiden tukihakemuksissaan ilmoittamiin tietoihin. Tiedot ovat tukirekisterin tilanteesta 15.7.2011, jolloin pääosa viljelyaloista oli tallennettu.

Seuraava, elokuun 25. päivän tilannetta kuvaava ennakkosatotilasto julkaistaan 1. syyskuuta.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs