Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Vadelma kypsyy vauhdilla

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

Vadelma kypsyy vauhdilla

Tiedote.
Julkaistu: 18.07.2016 klo 12:34
Julkaisija: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry

 

Ensimmäiset vadelmat ovat kypsyneet jo maan etelä- ja keskiosissa. Vadelma tukee saumattomasti mansikan lyhyeksi ja heikohkoksi jäävää satokautta. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli kesäkuun helteiden takia melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi kuten mansikalla, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä, muistutetaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Vadelmasta odotettavissa normaalia parempi sato

Tammikuun pakkaset verottivat myös vadelmakasvustoja, mutta eivät läheskään niin ankarasti kuin mansikkaa. Arkojen lajikkeiden versoissa on talvivaurioita. Perinteiset vadelmalajikkeet kuten tutut Muskoka, Ottawa ja Maurin makea ovat kuitenkin hyvässä kunnossa. Vadelman viljely on lisääntynyt nopeasti kausihuoneissa, joista herkkusuut saavat kuivaa marjaa sateisinakin päivinä. Kausihuoneissa satokausi on pitkä jatkuen syyskuulle asti. Ennakko odotukset viittaavat noin miljoonan kilon satoon, mikä on hieman enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

________________________________________________________

Aromikas vadelma

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Maku on hyvä jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esim. vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien, jäädykkeiden ja vaikkapa vuohenjuuston kaveriksi. Leivontaan vadelma on loistomarja. Kokeile sitä kakkuihin, piirakoihin, kääretorttuun ja pannaritaikinan päälle ennen paistamista. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Jääkaappiin kannattaa tehdä muutama pieni purkki vadelmahilloa odottamaan herkkuhetkeä. Helppo ohje löytyy hillosokeripussista. Vadelmahillo sopii teen makeuttajaksi, juustotarjottimelle, lettujen, vohveleiden tai vaikkapa mannapuuron päälle. 

 

Lisätietoja: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

toiminnanjohtaja Hannu Salo (09) 5841 6536, 0400 405 599 (25.7. saakka)

erityisasiantuntija Tuija Tanska (09) 5841 6534, 040 838 4228 (26.7. alkaen)

puheenjohtaja Ismo Ruutiainen 0400 377 876

 

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö jonka tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjantuotantoa sekä toteuttaa suomalaisten marjojen ja omenan valtakunnallista menekinedistämistä ja viestintää.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs