Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Tilatuen tukioikeuksiin muutoksia

Maa- ja metsätalousministeriö

Tilatuen tukioikeuksiin muutoksia

Tiedote.
Julkaistu: 13.12.2013 klo 14:15
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen myötä tilatukijärjestelmä päättyy vuoden 2014 lopussa ja tilalle tulee vuodesta 2015 alkaen perustuki, joka on pääpiirteissään vastaava järjestelmä tukioikeuksineen ja kansallisine varantoineen.


Suomessa on suunniteltu, että nykyiset tukioikeudet säilytettäisiin. Näiden omistus- ja hallintasuhteet säilyisivät ennallaan, mutta arvo alenisi noin puoleen, koska rahaa käytetään ns. viherryttämis- ja nuorten viljelijöiden tukiin sekä tuotantosidonnaisiin tukiin. Lisäosien kesto olisi aiempien päätösten mukainen, mutta niiden arvo alenisi vastaavasti noin puoleen vuoden 2014 tasosta.

Tukioikeuksien arvot muuttuvat jo vuodelle 2014 koska käytettävissä olevan EU-rahan määrä pienenee. Tasatuen arvot olisivat tämänhetkisen arvion mukaan A-tukialueella 232 euroa, tukialueilla B-C1 arvo olisi 194 euroa ja C2-C4- tukialueilla 170 euroa. Maito-, sonni- ja härkä- sekä tärkkelysperunalisäosat puolittuvat ja sokerilisäosasta leikataan noin 23 prosenttia vuoden 2013 tasoista aiempien päätösten mukaisesti. Timoteilisäosan arvo säilyy muuttumattomana.

Vuonna 2014 tukioikeuksia voi vielä myydä toiselle viljelijälle ilman vaatimusta, että vastaanottajan tulee olla aktiiviviljelijä, mutta vuodesta 2015 alkaen perustuen tukioikeuksia voi myydä ja vuokrata ainoastaan aktiiviviljelijälle. Poikkeuksena tästä on sääntö, jonka mukaan vuokratut tukioikeudet voidaan palauttaa vuokrasopimuksen päätyttyä vuokranantajalle, vaikka hän ei olisikaan aktiiviviljelijä. Tukioikeuksia vuokrattaessa ei ole enää velvoitetta siirtää tukioikeuksia vastaavaa pinta-alaa.

Vuonna 2015 viljelijän hallinnassa olevat tukikelpoisten hehtaarien määrän ylittävät ylimääräiset tukioikeudet mitätöidään EU-säädösten mukaisesti. Lisäksi vuodesta 2015 alkaen mitätöidään vuosittain kultakin viljelijältä se määrä tukioikeuksia, joka viljelijällä on ollut kahtena peräkkäisenä vuonna käyttämättä. Uusia tukioikeuksia myönnetään ensisijaisesti nuorille ja maataloustoimintaansa aloittaville viljelijöille. Muut varantoperusteet selviävät alkuvuonna 2015. Maa- ja metsätalousministeriö pitää tärkeänä, että viljelijät huomioivat tulevat muutokset suunnitellessaan toimintaansa.

Poliittinen päätös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta saatiin kesäkuussa 2013. EU-säädösten valmistelu on edelleen käynnissä, joten kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä tässä vaiheessa tiedossa.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 356
ylitarkastaja Kati Törmä, Maaseutuvirasto, p. 040 714 5833


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs