Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Tilastotietoa nyt myös muokkauksesta ja lannanlevityksestä

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Tilastotietoa nyt myös muokkauksesta ja lannanlevityksestä

Tiedote.
Julkaistu: 20.10.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Maatalouslaskenta 2010:n yhteydessä toteutettiin ensimmäistä kertaa tuotantomenetelmätutkimus, jossa kerättiin tietoa energiankulutuksesta, kastelusta, peltoviljelystä ja kotieläinten hoidosta. Mukana oli noin 14 000 maatalous- ja puutarhayritystä eli joka viides Suomen tiloista. Näiden tilojen antamista vastauksista on estimoitu kaikkia Suomen tiloja kuvaavat tulokset, joista ensimmäisinä julkaistaan peltoviljelyn tiedot.

Pellon kasvipeitteisyys ja muokkaustavat sekä lannankäyttö vaikuttavat oleellisesti viljelysmaan kasvukuntoon. Tuotantomenetelmätutkimuksesta saatavalle tiedolle on kasvavaa tarvetta myös ympäristönsuojelun ja eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.

Puolet peltoalasta muokataan vuoden aikana

Noin puolelle käytössä olevasta maatalousmaasta tehtiin muokkaus, kylvö tai molemmat heinäkuun 2009 alun ja kesäkuun 2010 lopun välisenä aikana. Lähes puolet muokatusta tai kylvetystä peltoalasta kynnetään syksyllä. Kevennetysti muokataan noin neljännes pelloista ja kevätkynnön osuus on 14 prosenttia. Suorakylvö muokkaamattomaan maahan tehtiin 13 prosentilla muokatusta tai kylvetystä peltoalasta.

Keskimäärin 20 prosenttia peltoalasta on paljaana talvella. Kasvipeitteisen peltoalan osuus talvella on suurin lammas-, hevos- ja nautakarjatiloilla, joilla runsaan nurmialan ansiosta paljaan maan osuus jää 5–14 prosenttiin. Paljon yksivuotisia kasveja viljelevillä sika-, siipikarja-, erikoiskasvi- ja puutarhatiloilla paljaan maan osuus talviaikaan on noin 30 prosenttia.

Lähes kaikki lanta sijoitetaan tai mullataan maahan

Nauta- ja sikatiloilla noin 40–60 prosentille peltoalasta levitettiin lantaa heinäkuun 2009 alun ja kesäkuun 2010 lopun välisenä aikana. Näillä tiloilla lanta on useimmiten lietteenä. Muissa karjatalouden tuotantosuunnissa lanta käsitellään ja levitetään edelleen pääosin kiinteänä.

Lietelannan levitysalasta jo lähes kolmanneksella lanta sijoitetaan suoraan maahan ja pintalevitetystäkin lannasta suurin osa mullataan levityksen jälkeen. Tämä edistää lannan ravinteiden hyväksikäyttöä ja vähentää ravinnepäästöjä ympäristöön. Kiinteää lantaa saaneesta alasta vain kymmenesosalla lanta jää multaamatta.

Tutustu Maatalouslaskennan 20.10.2011 ilmestyneisiin ennakkotietoihin Viljelysmaan hoito -verkkojulkaisussa.

Muut tähän mennessä ilmestyneet Maatalouslaskenta 2010:n verkkojulkaisut: Monialaiset maatalous- ja puutarhayritykset 29.6.2011 Maatalous- ja puutarhayritysten työvoima 1.6.2011

Maatalouslaskenta 2010 – ennakkotiedot viljelysmaan hoidosta

Tilaston taustaa

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä Maatalouslaskenta 2010 -tilastotutkimuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistaan viidessä osassa. Maatalouslaskennan tiedot on kerätty vuoden 2010 ja 2011 aikana kaikilta suomalaisilta maatiloilta ja puutarhayrityksiltä.

Lisätietoja:

Tike, Tilastopalvelut
Projektitutkija Pasi Mattila, puh. 020 77 21 300
Projektipäällikkö Jaana Kyyrä, puh. 020 77 21 292
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs