Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Tilamäärän väheneminen on hidastunut 2000-luvulla

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Tilamäärän väheneminen on hidastunut 2000-luvulla

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2012 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Vuonna 2011 Suomessa oli 61 584 maatilaa eli 1 183 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kolmasosa tiloista harjoitti kotieläintaloutta päätuotantosuuntanaan ja kaksi kolmannesta kasvinviljelyä. Viljelijöiden keski-ikä oli lähes 51 vuotta; suurien tilojen viljelijät olivat keskimääräistä nuorempia. Tiedot perustuvat Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) tilastolliseen maatilarekisteriin.

Suomessa oli vuonna 2011 noin 18 200 maatilaa vähemmän kuin vuosituhannen alussa. Noin joka viides tila on lopettanut toimintansa vuoden 2000 jälkeen. Tilamäärän väheneminen 2000-luvulla on kuitenkin hidastunut selvästi aikaisempaan verrattuna, sillä vuosien 1990 ja 2000 välillä tilamäärä väheni lähes 50 000 maatilalla. Maatiloista edelleen 88 prosenttia oli yksityishenkilöiden ja 10 prosenttia perikuntien ja maatalousyhtymien omistuksessa. Osakeyhtiömuotoisia maatiloja oli prosentin verran.

Keskipeltoala jatkaa kasvuaan

Maatilojen keskipeltoala nousi viime vuonna 37,4 hehtaariin (+ 0,7 hehtaaria). Keskipeltoala oli suurin Uudellamaalla (46,8 hehtaaria) ja pienin Etelä-Savossa (24,5 hehtaaria). Keskipeltoala on kasvanut noin 9 hehtaaria vuodesta 2000.

Enää kolmasosalla tiloista kotieläintaloutta

Vuonna 2011 kahdella kolmasosalla maatiloista päätuotantosuuntana oli kasvintuotanto ja kolmasosalla kotieläintuotanto. Etenkin lypsykarjan pitäminen on vähentynyt maatiloilla rajusti viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Lypsykarjatalous on yleisin tuotantomuoto nykyisin enää Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Lähes kaikkialla muualla Suomessa viljanviljely on yleisin tuotantosuunta. Uudellamaalla suurin osa tiloista harjoittaa viljanviljelyä, sillä lähes 65 prosentilla tiloista viljanviljely oli päätuotantosuunta.

Sikatiloilla nuorimmat viljelijät

Viljelijöiden keski-ikä oli noin 51 vuotta vuonna 2011. Keskimäärin nuorimpia viljelijät olivat Pohjois-Pohjanmaalla, 50 vuotta, ja vanhimpia Ahvenanmaalla, 53 vuotta. Peltopinta-alaltaan suurien tilojen viljelijät ovat keskimääräistä nuorempia. Yli 100 peltohehtaarin tiloilla viljelijöiden keskimääräinen ikä oli alle 50 vuotta. Kotieläintuotantoa päätuotantosuuntanaan harjoittavien tilojen viljelijät olivat keskimäärin hieman nuorempia kuin kasvintuotantoa harjoittavilla tiloilla. Nuorimpia olivat sikatilojen viljelijät. Heidän keskimääräinen ikänsä oli vajaa 48 vuotta. Naisten osuus viljelijöistä on pysynyt samana kuin edellisenä vuonna, eli viljelijöistä naisia oli 11 prosenttia.

Tilaston taustaa

Tilaston tiedot saadaan tilastollisesta maatilarekisteristä, johon kootaan vuosittain tiedot kaikista Suomessa maataloustuotantoa harjoittavista maatiloista. Tilastoon liittyvät taulukot julkaistaan Matilda-maataloustilastopalvelussa Maatilojen rakenne -tilaston kotisivulla. Maatalouslaskennan vuoksi tänä vuonna ei ilmesty Maatilarekisteri-julkaisua. Maatalouslaskennasta julkaistaan verkko- ja painojulkaisuja tämän vuoden aikana.

Yhteystiedot

Tike, tilastopalvelut
Aktuaari Jaana Kyyrä, puh. 020 77 21 292
Tilastopäällikkö Anneli Partala, puh. 020 77 21 376
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi

 


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs