Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Teollisuuden metallipäästöjen mittaamisessa läpimurto - Pienten metallipi-toisuuksien on line mittaaminen teollisuusvesistä on nyt totta

EHP-Tekniikka

Teollisuuden metallipäästöjen mittaamisessa läpimurto - Pienten metallipi-toisuuksien on line mittaaminen teollisuusvesistä on nyt totta

Tiedote.
Julkaistu: 19.11.2015 klo 13:02
Julkaisija: EHP-Tekniikka

Heinäkuussa 2014 käynnistyi kehitystyö, jonka tuloksena luvattiin olevan siirrettävä, jatkuvatoiminen (on line) metallimittausratkaisu teollisuusvesille - kaivoksille, metallitehtaille, kemiantehtaille ja energiateollisuuteen - on saavuttanut tavoitteeseensa ja läpimurto on saavutettu suomalais-norjalaisen yhteistyönä.

Liukoisten metallipitoisuuksien mittaamistoive on toteutunut ja todella pieniä, mikrogrammatason liukoisia metallipitoisuuksia voidaan mitata teollisuuden kuivatusvesistä, jäähdytysvesistä ja jätevesistä jatkuvatoimisesti paikasta ja ajasta riippumatta vuodet ympäri äärimmäisissä olosuhteissa. Metallipäästöt vesistöihin kuormittavat herkkiä vesistöjä ja  metallien mittaamisen avulla päästöjä voidaan vähentää merkittävästi.

Käyttöön on otettu mittausratkaisu, jolla ensimmäisenä maailmassa voidaan maastossa mitata useiden metallien päästöjä ympärivuotisesti paikasta ja ajasta riippumatta. Jatkuvatoiminen mittaus voidaan viedä ojaan, purku-uomaan, lampeen, jokeen, järveen tai altaaseen ja täysin reaaliaikaisesti mitata metallien määrää vedessä.

Tämä mahdollistaa metallipäästöjen kiinnisaamisen heti - esim. onnettomuustilanteessa on tärkeää havaita päästö heti alkuvaiheessa, jolloin voidaan välittömästi reagoida ja estää suurten metallimäärien joutumisen vesistöön. Tämä säästää rahaa sekä ympäristöä.

Mitatut metallipitoisuustiedot lähetetään langattomasti eteenpäin ja näin voidaan metallipitoisuuksien noususta saada välittömästi tieto ja ryhtyä saman tien korjaaviin toimenpiteisiin. Ratkaisuun kuuluu myös vesimäärän ja muiden vedenlaatutietojen samanaikainen mittaaminen, joten ratkaisu on globaalisti täysin ainutlaatuinen. 

Ratkaisun toimivuus on todettu vuoden 2015 aikana kaivos- ja metallikonserni Bolidenin kaivoksella ja metallisulattamolla tehdyissä täyden mittakaavan koejoissa ja ensimmäiset kaupalliset sopimukset asiakkaiden kanssa on solmittu marraskuussa 2015.

 

Ratkaisun takana ovat EHP-Tekniikka Oy, oululainen ympäristömittaustekniikan yhtiö, CEMIS-Oulu, Kajaanissa toimiva Oulun yliopiston tutkimusyksikkö ja EnviTech AS, norjalainen ympäristöalan yhtiö.

 

Lisätietoa: EHP-Tekniikka Oy, toimitusjohtaja Risto Hiljanen 045 670 1302, CEMIS-Oulu, tutkimuspäällikkö Jarkko Räty.

Liitetiedostot

 

EHP-Tekniikka Oy kuuluu Ecofoster Group konserniin tuottaen moderneja automaattisia prosessi- ja ympäristömonitorointiratkaisuja teollisuudelle, jätehuoltolaitoksille, julkiselle sektorille ja viranomaisille. Osa yhtiön tuotteista on tuotesuojattu ja ne sisältävät merkittäviä innovatiivisia ratkaisuja. Pääosa yhtiön asiakkaista on Suomessa ja kasvavina markkinoina ovat Venäjä, Ruotsi ja Norja.

 

EHP-Tekniikka Oy:

Automaatiotie 1,
90460, OULU
www.ehp-tekniikka.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs