Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Suomessa on alkuperämerkki, joka takaa 100 % suomalaisen lihan

Hyvää Suomesta

Suomessa on alkuperämerkki, joka takaa 100 % suomalaisen lihan

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2017 klo 15:03
Julkaisija: Hyvää Suomesta

Vaikka lihan alkuperän merkitseminen ei kaikissa tapauksissa ole lakisääteistä, suomalaisen lihan tunnistaminen on helppoa Hyvää Suomesta -merkin avulla. Mikäli merkkiä ei ole, on kuluttajan oltava itse aktiivinen alkuperän selvittämiseksi tutkimalla pakkaustekstejä tai ottamalla yhteyttä tuotteen valmistaneeseen yritykseen. Yrityksen tai tuotteen nimi tai pakkauksen suomalaiset maisemat eivät takaa lihan suomalaisuutta.

Lihan eettisyydestä ja ekologisuudesta on viime aikoina puhuttu kiivaasti. On todettu, että suomalainen liha on huippulaatuista. Merkittävinä myönteisinä suomalaisen lihan ja lihatuotannon ominaisuuksina on esimerkiksi antibioottien vähäinen käyttö vain yksittäisten eläinten sairauden hoitoon, ja että eläinten pitoon tarvittava vesi ei ole keneltäkään pois, koska vettä on Suomessa riittämiin.

Suomalaisen lihan tunnistaminen on helppoa laajasti käytössä olevan Hyvää Suomesta -merkin avulla. Se löytyy yli 4000 lihatuotteesta.

Myyntipakkauksessa Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että tuotteessa oleva liha on 100 % suomalaista. Sen avulla suomalaisen lihan tunnistaa niin kokolihasta kuin makkarasta, leikkeleistä ja muista lihavalmisteista. Myös Hyvää Suomesta -merkityissä valmisruuissa käytetty liha on täysin suomalaista. Lisäksi tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa.

Hyvää Suomesta -merkki on vapaaehtoinen, joten suomalaista lihaa voi olla myös tuotteissa, joissa merkkiä ei ole. Tällöin kuluttajan on oltava itse aktiivinen asian selvittämiseksi tutkimalla pakkaustekstejä tai ottamalla yhteyttä tuotteen valmistaneeseen yritykseen, sillä yrityksen tai tuotteen nimi tai pakkauksen suomalaiset maisemat eivät takaa lihan suomalaisuutta.

Hyvä eläinten terveys, systemaattinen rehusoijan käytön vähentäminen, viljelykelvottoman nurmen hyödyntäminen ruuantuotannossa ja muut ruuan vastuullisuuteen liittyvät käytännöt eivät ole sattumaa.  Vuosikymmeninen työ tutkimuksen, koulutuksen ja käytännön parissa on tuottanut tulosta. Uusia haasteita tulee jatkuvasti ja työ jatkuu. Vastuullisuutta on myös se, että asiat ovat omissa käsissä, jotta niihin voidaan itse vaikuttaa.

 

Koosteita suomalaisista liha-alan käytännöistä:

Naudan ja sian liha: http://www.hyvaasuomesta.fi/suomalainen-ruoka/makupaloja-ruoka-alalta/liha 

Maito: http://www.hyvaasuomesta.fi/suomalainen-ruoka/makupaloja-ruoka-alalta/maito 

Siipikarja: http://www.hyvaasuomesta.fi/suomalainen-ruoka/makupaloja-ruoka-alalta/siipikarja

  

Lisätietoja:

Ruokatieto Yhdistys ry

Tiina Lampisjärvi, toiminnanjohtaja, tiina.lampisjarvi@ruokatieto.fi, 040 722 2424

Minna Asunmaa, viestintä- ja markkinointipäällikkö, minna.asunmaa@ruokatieto.fi, 040 410 5270

Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki yhden ainesosan tuotteet, kuten kyljys, maito, rypsiöljy tai vehnäjauho, ovat 100 % suomalaisesta raaka-aineesta. Kaikki tuotteissa oleva liha, kala, muna ja maito ovat myös aina 100 % suomalaisia - esimerkiksi makkarassa liha tai kalakeitossa kala. Kun useamman ainesosan tuotteiden kaikki raaka-aineet lasketaan yhteen, on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75%, minkä suurin osa tuotteista ylittää reilusti. Merkki on käytössä noin 270 valmistajalla yhteensä lähes 10 000 tuotteessa.

Merkin omistaa ja sitä hallinnoi Ruokatieto Yhdistys ry. Merkin käyttäjät ovat yhdistyksen jäseniä ja rahoittavat toiminnan jäsenmaksuilla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs