Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Suomen biotalouden tuottavuusloikka alkaa siemenestä!

Siemen Forelia

Suomen biotalouden tuottavuusloikka alkaa siemenestä!

Tiedote.
Julkaistu: 19.04.2016 klo 09:15
Julkaisija: Siemen Forelia

Siemen Forelia Oy tarjoaa metsänuudistajille Etelä- ja Keski-Suomessa männyn valiosiementä ensimmäistä kertaa nyt myös metsäkylvöön. Valiosiemen on kasvu- ja laatuominaisuuksiltaan huomattavasti tavanomaista metsikkösiementä parempaa ja se päihittää geneettisillä ominaisuuksillaan myös ensimmäisen sukupolven siemenviljelyssiemenen. Tämän biotalouden pikkujättiläisen geeniperimään on koodattu tieto siitä, kuinka tuottaa 25 – 30 % enemmän ja laadukkaampaa puuta hehtaaria kohti tai kuinka lyhentää kiertoaikaa 20 vuotta. Aikaisemmin valiosiementä on ollut tarjolla vain taimitarhoille ja eteläisimpään Suomeen. Nyt saatavuus on laajentunut jopa Oulun korkeudelle saakka.

Biotalouden uuden tulemisen ja mittavien tehdasinvestointien myötä suomalaisista metsistä tarvitaan tulevina vuosina entistä enemmän puuta. Siksi on tärkeää, että uuden metsän kasvulle luodaan alusta alkaen parhaat mahdolliset edellytykset. Eikä hyvä sada pelkästään biotalouden laariin. Valiosiemenistä syntyvä metsä voi tuottaa metsänomistajalle jopa 60 - 120 m3/ha lisää puuta kiertoajassa tai sitten 10 - 20 vuotta lyhyemmän kiertoajan ilman, että uudistamisen hehtaarikustannus juurikaan nousee. Puhutaan 10 - 30 €/ha lisäsijoituksesta, jolla luodaan perusta 2000 - 3000 €/ha lisätuotolle.

Valiosiemen tuotetaan uusilla, eri puolille Suomea perustetuilla ns. 1,5-sukupolven siemenviljelyksillä. Suomalaiset metsänjalostajat ovat tehneet määrätietoista valintatyötä 1950-luvulta lähtien. Vuosikymmenten aikana on etsitty metsien parhaat puut kantapuiksi ja monistettu ne siemenviljelyksille. Samaan aikaan on testattu kasvatuskokeissa kantapuiden jälkeläisiä, jotta on löydetty parhaista parhaimmat yksilöt, joista sitten mittaustulosten perusteella on valittu uuden siemenviljelyssukupolven emopuut. Näitä uuden sukupolven viljelyksiä on perustettu 1990-luvulta lähtien ja ne ovat nyt varttuneet tuotantoikään tuottaen siemeniä, joissa on metsiemme parhaat geenit – paras kasvu, paras laatu ja luonnonmetsiäkin laajempi monimuotoisuus.

Siemen Forelia Oy on johtava metsäpuiden siementen tuottaja Suomessa. Haluamme tarjota metsien uudistamiseen vain parasta mahdollista siementä – se on ennen kaikkea metsänomistajan etu. Etelä- ja Keski-Suomessa siirrymme ensisijaisesti tarjoamaan valiosiementä, koska se on nyt mahdollista. Niille alueille, joille valiosiementä ei ole saatavilla, tarjoamme 1. sukupolven siemenviljelyssiementä, joka sekin tuottaa 10 - 20 % metsikkösiementä paremmin. Valiosiementä on nyt saatavissa aina Kajaanin - Oulun korkeudelle saakka, mutta lähivuosina tuotanto laajenee niin, että sen eduista päästään hyötymään eteläistä lappia myöten.

Lisätietoja:

Mikko Pulkkinen, Siemen Forelia Oy, Puh. 040 6757 441

Kari Lahtinen, Siemen Forelia Oy, Puh. 0400 542 286

Liitetiedostot

Siemen Forelia Oy on Suomen suurin metsäpuiden siementen tuottaja. Yhtiötuottaa siemenviljelyksillään korkealaatuista, jalostettua siementä sekä tarjoaa siemeniin liittyviä palveluja. Näitä palveluja ovat siementen käsittely- ja laboratoriopalvelut sekä rahtikaristus. Siemen Forelia Oy tarjoaa ainoana Suomessa siementen IDS- ja Prevac -käsittelyjä, joilla parannetaan merkittävästi siemenerien itävyyttä. Siemen Forelia Oy on Metsähallitus-konsernin tytäryhtiö. Yhtiön kotipaikka on Jyväskylä. www.siemenforelia.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs