Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Sokerijuurikkaan hintasopu syntyi vaikeasta tilanteesta huolimatta

Maa- ja metsätalousministeriö

Sokerijuurikkaan hintasopu syntyi vaikeasta tilanteesta huolimatta

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2015 klo 15:39
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Suomalaisen sokerijuurikkaan viljelyn jatkumisen takaamiseksi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo asetti neljä viikkoa sitten ministeriönsä entisen kansliapäällikön Jarmo Vaittisen selvittämään, millaisilla sopimusehdoilla suomalainen sokerijuurikkaan tuotanto saataisiin jatkumaan. Selvitysmies onnistui työssään ja toimialasopimus syntyi tuottajien ja teollisuuden välille.

− Monessa EU-reformissa Suomen hallitus ja maa- ja metsätalousministeriö ovat tehneet paljon työtä suomalaisen juurikassokerin tuotannon säilyttämiseksi. Ministeriön tavoite edelleen on, että meillä säilyy oma juurikassokerin tuotanto, ministeri Orpo korostaa.


Hän alleviivaa oman sokerintuotannon merkitystä huoltovarmuuden, sokeria käyttävän teollisuuden, työllisyyden ja maatalouden monipuolisuuden kannalta.


− Sokeri tuo paljon suoria ja epäsuoria työpaikkoja. Sokerista 80 prosenttia kulutetaan elintarviketeollisuudessa, jonka toimintaedellytyksistä myös kannamme huolta.


Nyt sovitussa toimialasopimuksessa sokerijuurikkaan perushinnan päälle tulevien lisien määrä lisääntyi 0,5 miljoonalla eurolla verrattuna teollisuuden joulun alla antamaan tarjoukseen. Myös leikkeen hintaan tuli pieni parannus aikaisempaan tasoon verrattuna. Kokonaisuudessaan juurikkaan hinta kuitenkin laskee yli 20 prosenttia.


− Hinnanlasku on seurausta sokerin hintojen erittäin voimakkaasta laskusta EU-alueella viime vuosien aikana. Myös muiden tuotteiden, kuten viljan hinta on laskenut viime vuoden aikana. Silti juurikas on ProAgrian laskelmien mukaan tälläkin hintatasolla kilpailukykyinen viljelykasvi esimerkiksi vehnään verrattuna, ministeri toteaa.


Orpo kiittää sovittelijana toiminutta Vaittista vaikeassa tilanteessa tehdystä hyvästä työstä ja toteaa, että myös tuottajat ja teollisuus osoittivat joustoa tässä tilanteessa.


− Oli kaikkien etu että sopu saadaan ja viljelijät pääsevät suunnittelemaan kevään kylvöjä, ministeri sanoo.

MMM:n aiempi tiedote aiheesta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/150312_sokerijuurikas.html

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Tiina Perho, p. 0295 16 2121
osastopäällikkö Risto Artjoki, p. 0295 16 2254
etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs