Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Pystypuiden kaulaus nopeutti energiapuiden kuivumista nuoressa metsässä

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Pystypuiden kaulaus nopeutti energiapuiden kuivumista nuoressa metsässä

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2014 klo 08:00
Julkaisija: Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Energiapuun käytön lisääminen edellyttää erilaisia puun kuivatusratkaisuja, jotta hankintaa voidaan kehittää ja kustannuksia alentaa. Ähtärin Tuomarniemen opetusmetsän koealalla tutkittiin vuosina 2011 – 2013 kuorimaraudalla kaulattujen puiden pystyyn kuivatusta. Pioneeritutkimuksen tulokset olivat lupaavia.

Tutkimuksessa todettiin, että pieniläpimittaisten pystypuiden kaulaaminen laski huomattavasti puuaineen kosteutta. Tutkimukset ovat uusia Suomen mittakaavassa. Ensimmäisenä kasvukautena kaulauksen vaikutukset olivat vähäisiä, mutta toisena kasvukautena kuusen ja koivun kosteus aleni merkittävästi. Alimmillaan kuusen kosteus oli 23 % 14 kuukauden kuluttua kaulaamisesta ja koivun 33 %.  Kaulattujen mäntyjen kosteuksissa suuria muutoksia ei havaittu. Kaulaamattomien havupuiden tuorekosteus oli kasvukauden alussa noin 60 % ja koivujen 50 %.

Ensimmäisiä merkkejä kaulauksen vaikutuksesta puiden ulkoasuun havaittiin kaulausta seuraavana syksynä, jolloin kaulattujen koivujen lehdet alkoivat lakastua noin kahta viikkoa normaalia aikaisemmin. Seuraavan kasvukauden kuluessa kuuset ja koivut lakastuivat ja lopulta kuolivat. Toisena kasvukautena koivun puuaineessa havaittiin myös värivikaa ja alkavaa lahoa. Männyn neulasissa havaittiin vähäistä lakastumista ja vähentymistä vasta 16 kuukauden kuluttua kaulauksesta.

Varovaisuussyistä tutkimus tehtiin yhdellä koealalla. Kaulauksella ei tässä tutkimuksessa havaittu olevan silmämääräisesti arvioiden vaikutuksia metsän terveyteen. Ennen menetelmän käyttöönottoa on tarkemmin selvitettävä kaulauksen vaikutukset metsän terveyteen.

Tutkimus toteutettiin Suomen metsäkeskuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikön ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulun yhteistyönä.Jussi Laurilan, Risto Lauhasen ja Tuomas Hakosen tutkimustulokset on julkaistu kansainvälisessä Scandinavian Journal of Forest Research –sarjassa.

Kuvateksti: Tutkimusidean isä, projektipäällikkö Juha Viirimäki Metsäkeskuksesta kaulaa.

Lisätiedot: MMT Jussi Laurila, Suomen metsäkeskus Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikkö, Huhtalantie 2, 60230 Seinäjoki (p. 040 865 0236, email jussi.laurila@metsakeskus.fi). MMT Risto Lauhanen ja MMM, KTM Tuomas Hakonen, Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy, Kalevankatu 35, 60100 Seinäjoki. (p. 040 830 4150, email risto.lauhanen@seamk.fi ; tel. 040 830 0400, email tuomas.hakonen@seamk.fi).

 

Liitetiedostot

Seinäjoen ammattikorkeakoulussa voi opiskella kuudella eri koulutusalalla ja suorittaa tutkinnon 20 eri koulutusohjelmassa. SeAMKissa on noin 4500 opiskelijaa ja vuosittain lähes 500 ulkomaista opiskelijaa. Korkeakoulu on myös vahvasti mukana sekä valtakunnallisessa että maakunnallisessa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyössä. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs