Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » POHJOIS-SAVOON 2907 HIRVENPYYNTILUPAA

Suomen riistakeskus

POHJOIS-SAVOON 2907 HIRVENPYYNTILUPAA

Tiedote.
Julkaistu: 05.07.2016 klo 12:16
Julkaisija: Suomen riistakeskus

 

 

Tiedotusvälineille                                                       julkaisuvapaa heti

 

 

 POHJOIS-SAVOON 2907 HIRVENPYYNTILUPAA

Metsästäjien toivotaan kiinnittävän huomiota aikuisten hirvien uros-naaras-verotukseen

  

Suomen riistakeskus Pohjois-Savo on myöntänyt tulevan syksyn hirviluvat. Pyyntilupia on myönnetty 2907 kappaletta ja ne mahdollistavat noin 3800 hirven kaatamisen. Hirvikannan hienoisesta pienenemisestä huolimatta lupamäärä on viimesyksyisellä tasolla. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa aikuisen hirven tai kaksi vasaa. Metsästäjien toivotaan kiinnittävän huomiota aikuisten hirvien uros-naaras-verotukseen, sillä monin paikoin Pohjois-Savossa hirvikanta on liian naarasvoittoista. Pyyntilupia on edelleen käytössä runsaasti, joten metsästäjien tulee kantaa vastuu siitä, kuinka paljon eläimiä voidaan kaataa. Hirvikannan hienoisesta pienenemisestä huolimatta kokonaislupamäärä on viimesyksyisellä tasolla.

 Hirven verotussuunnitelma toteutuu, kun pyyntiluvista käytetään 80-90 prosenttia. Loppujen lupien käytöstä päättävät metsästysseurat yhdessä riistanhoitoyhdistysten kanssa metsästyskauden aikana. Metsästystä jatketaan, jos hirviä on odotettua enemmän tai ne aiheuttavat paikallisesti vahinkoja.

 Suomen riistakeskus Pohjois-Savon tavoitteena on pitää hirvikanta yhteisesti sidosryhmien kanssa sovitussa raamissa, mikä on talvehtivan hirvikannan kokona 2,5 - 3,5 hirveä / 1000 ha.

 

Oma riista -palvelu helpottaa kirjaamaan saaliin ja hirvihavainnot

Jokaisen hirveä metsästävän seuran tulee kirjata metsästyspäivän aikana tehdyt hirvihavainnot ja saaliiksi saadut hirvet, joko digitaalisesti Oma riista -palvelussa tai vähintään 8-sivuiseen paperiseen hirvitietokorttiin. Kirjattuja tietoja hyödynnetään hirvikannan rakenteen ja koon selvittämisessä. Palvelun käyttöön ottamisesta hyötyvät kaikki. Jokainen palveluun rekisteröitynyt seuran jäsen ja hirvenmetsästyksen johtaja voivat seurata hirvijahdin etenemistä ja Luonnonvarakeskuksen tuottamia, jahdin kuluessa tarkentuvia raportteja omalta tietokoneeltaan. Monen metsästysseuran muodostamissa yhteisluvissa voidaan Oma riista -palvelun avulla seurata reaaliajassa hirvijahdin etenemistä. Vastaavan reaaliaikaiseen seurantaan on mahdollisuus myös riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajilla ja Suomen riistakeskuksen aluetoimiston toimihenkilöillä.

 Syksyn metsästyksen tarkoituksena on pitää hirvikanta viimevuotisella tasolla, alueelliset erot huomioiden. Osassa riistanhoitoyhdistyksiä hirvikantaa hieman leikataan ja osassa tavoitteena on kannan vahvistaminen. Vastuu hirvikannan hoidossa on metsästäjillä – saalis mitoitetaan metsästä löytyvän hirvimäärän mukaan.

 

Hirvien aiheuttamien maa- ja metsätalousvahinkojen sekä liikenneonnettomuuksien määrä on pysynyt alhaisella tasolla. Myönnetyllä lupamäärällä pyritään pitämään hirvivahinkojen määrä edelleen alhaisena hirvikantaa kuitenkaan vaarantamatta.

 Hirvijahti alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina 24.9.2016 ja päättyy vuoden loppuun.

  

Lisätietoja,

 

Jouni Tanskanen                029 431 2301

riistapäällikkö

 

 

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten toiminnanohjaajien yhteystiedot:

http://riista.fi/riistahallinto/yhteystiedot/yhteystietohaku/#org=RHY&type=TOIMINNANOHJAAJA

Liitetiedostot

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs