Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Oulun seudulla kaivataan päivystävää hevosklinikkaa

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Oulun seudulla kaivataan päivystävää hevosklinikkaa

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2013 klo 10:06
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Oulun alueen hevosenomistajille suunnattu kyselytutkimus osoittaa, että seudulla on kysyntää ympärivuorokautiselle hevosklinikkapäivystykselle. Tällä hetkellä ainoa jatkuvasti päivystävä hevosklinikka sijaitsee Helsingin Viikissä. Etenkin pohjoissuomalaisten hevosenomistajien kannalta matka Helsinkiin on hätätapauksissa usein liian pitkä.

Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta hevostalouteen suuntautuvaksi agrologiksi (AMK) valmistuva Sanna Laitinen toteutti kyselytutkimuksen osana opinnäytetyötään. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, onko Oulun seudulla todellista tarvetta päivystävälle hevosklinikalle ja minkälaisia erityispiirteitä on havaittavissa.

Tutkimus suunnattiin niille hevosenomistajille, jotka asuivat työn toimeksiantajan, Oulun Hevosklinikan, toimialueella. Kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2013 ja se keräsi kaikkiaan 239 vastausta. Tutkimuksessa selvitettiin päivystystarpeen esiintymisen määrää, vuodenaika-, vuorokaudenaika- ja viikonpäiväjakaumaa ja tarpeen syitä. Lisäksi selvitettiin, kuinka pitkän matkan hevosenomistajat olisivat hätätilanteen sattuessa valmiita kuljettamaan hevostaan päivystävälle hevosklinikalle. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tarve ympärivuorokautiselle hevosklinikkapäivystykselle Oulun seudulla on todellinen ja aihe on hevosenomistajille tärkeä.

Liian pitkä kuljetusmatka saattaa hevosenomistajat eriarvoiseen asemaan

Hevosten sairastapaukset ja loukkaantumiset edellyttävät usein klinikkatason tutkimuksia ja hoitoa. Hätätapauksissa hoidon aloittamisessa ei voida aikailla, vaan hoito on aloitettava viipymättä. Halutunlaisen hoidon esteeksi saattaa kuitenkin muodostua liian pitkä ja hevosta rasittava matka päivystävälle hevosklinikalle. Päätöksenteon tulee olla nopeaa ja on voitava arvioida hevosen kunto riittävän hyvin. Hevosen vointi ei välttämättä salli kymmenen tunnin – tai pidempääkin – matkustusta, ja vaihtoehdot ovat vähissä. Tähän alueelliseen eriarvoisuuteen toisi helpotusta Oulussa sijaitseva ympäri vuorokauden päivystävä hevosklinikka, joka pystyisi palvelemaan laajaa aluetta.

Lisätietoja: Sanna Laitinen, puh. 040 732 2856 tai sp. sanna.laitinen86(a)gmail.com

Työ on luettavissa kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs