Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Suomenhevonen vaatii suojelua

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Suomenhevonen vaatii suojelua

Tiedote.
Julkaistu: 24.04.2012 klo 15:50
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Vaikka suomenhevosen tilanne moneen muuhun Euroopan kylmäverirotuun verrattuna onkin kohtalaisen hyvä, ainoa alkuperäinen hevosrotumme tarvitsee tulevaisuudessa suojelua ja tehokkaan markkinointisuunnitelman. Tähän johtopäätökseen tuli Anni Lehto opinnäytetyössään, jossa hän kartoitti suomenhevosen asemaa alkuperäisrotuna nykypäivänä ja tulevaisuudessa. Lehto valmistuu kesäkuussa agrologiksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta.

Suomen kokonaishevosmäärä on kasvanut viime vuosina, mutta suomenhevoskanta on pysynyt vakaana. Huolestuttavinta on astutus- ja varsomismäärien väheneminen, mikä ennustaa suomenhevosten määrän laskua. Aktiivisia siitoshevosia ei ole tarpeeksi elinvoimaisen hevospopulaation ylläpitämiseksi. Selvityksessään Lehto mainitsee nopeasti kasvaneen sukusiitoksen yhdeksi rodun uhkista. Nuorempien hevosten käyttö siitoksessa ja kilpaurien aloittamisen aikaistaminen edistäisivät jalostusta. Lisäksi ammattimaisuuden tuominen yhä tiiviimmin osaksi suomenhevostoimintaa ja kasvattajien motivointi kysyntää vastaavien varsojen tuottamiseen ovat tärkeitä teemoja rodun kehittämisessä.

Yhteistyöstä voimaa

Hevosalan ammattilaisten ja harrastajien sekä rotuyhdistysten välinen yhteistyö ja vuorovaikutus ovat suomenhevosen säilymisen tukijalka. Yhteistyön kehittäminen, yhteinäinen markkinointi ja suomenhevosen brandi edesauttavat rodun näkyvyyttä myös hevosalan ulkopuolella. Kansainvälisyys on myös suuri mahdollisuus suomenhevosen tulevaisuudelle, koska kansainvälisesti tunnettuna rotuna suomenhevonen olisi entistä kilpailukykyisempi ja halutumpi hevosrotu, mikä taas edistäisi kasvatustoimintaa ja kohentaisi rodun tilaa.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet, soveltuvuus niin urheilu- kuin harrastehevoseksi, rodun väri- ja tyyppikirjo sekä persoonallisuus ovat kansallisrotuamme kilpailuvaltteja, jotka nostavat rodun todelliseksi vaihtoehdoksi muiden hevosrotujen rinnalle. Modernit mielikuvat ja piilevän markkinointipotentiaalin tehokas hyödyntäminen saisivat kuluttajat valitsemaan entistä useammin juuri suomenhevosen.

Työ löytyy kokonaisuudessaan ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta.

Lisätiedot
Anni Lehto, p. 040 555 4235 tai lehtoanni(a)gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs