Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Luomutuotantoala Hämeessä pienin verrattuna muuhun Suomeen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Luomutuotantoala Hämeessä pienin verrattuna muuhun Suomeen

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 12:07
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kanta- ja Päijät-Hämeessä luomutuotantoala on tällä hetkellä suhteellisesti pienin verrattuna muiden ELY-keskusten luomutuotantoaloihin. Luomutuotannon kehittämistä ja sen lisäämistä tutki Lauri Kokkola opinnäytetyössään.

Kokkola lähetti kyselyn Hämeen alueella toimiville maatalouden eri sidosryhmille selvittääkseen syitä luomutuotannon vähäiseen määrään. Kyselyssä kartoitettiin mielikuvia ja tietämystä luonnonmukaisesta tuotannosta sekä mielipiteitä luomutuotannon tulevaisuudesta Hämeessä ja muualla maassa. Kokkola valmistuu agrologiksi Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta huhtikuussa 2014.

Luomu on nouseva ja yhä enemmän kiinnostava ala niin kuluttajien kuin tuottajienkin keskuudessa. Hämeessä luomutuotanto ei ole kuitenkaan yleistynyt ja on kasvanut hitaasti viime vuosina. Viitenä edellisenä vuonna siirtymävaiheessa ja luomussa ollut peltoala on noussut reilut 1300 ha. Tuottajien kanssa yhteistyötä tekevillä sidosryhmillä on suuri vaikutus tilalla käytettävään tuotantotapaan.

Hämeessä sidosryhmät ovat optimistisia luomutuotantoalan lisääntymisen suhteen

Kaksi kolmesta vastaajasta uskoi, että vuosina 2014–2020 luomutuotantoala tulee kasvamaan Hämeen ELY-keskuksen alueella. Tätä edellyttää myös ELY-keskuksen laatima maaseutuohjelmaluonnos edellä mainituille vuosille. Osaltaan tähän mielipiteeseen vaikuttaa tuotannon tämän hetkinen vähyys. Sidosryhmissä monet toisaalta ajattelevat, ettei heillä ole suurta roolia luomutuotannon määrän lisäämisessä.

Kyselyn tuloksista selvisi, että syitä luomutuotannon vähyydelle on monia. Suurimpia syitä ovat Hämeessä vallitseva asenteet ja ennakkoluulot luomuviljelyä kohtaan. Myös karjatilojen vähyys ja erikoiskasvien hyvät viljelymahdollisuudet rajoittavat luomun lisääntymistä. Lisäksi luomutuotanto lisääntyy helpommin sellaisilla alueilla, jossa se on jo yleisempää. Tällöin viljelijäkollegat saavat apua ja tietoja, ja kokemuksia pystytään vaihtamaan.

Tuottajien ja sidosryhmien välistä yhteistyötä lisäämällä voisi lisätä kiinnostusta luomuun. Kannattavat luomutuotantoa harjoittavat esimerkkitilat kertoisivat luomun kannattavuudesta. Luomutuotannon määrää voisi nostaa myös lisäämällä luomukoulutusta luonnonvara-alan opinnoissa, sillä opiskelijat ovat avoimempia uusille ajatuksille ja ideoille kuin vanhemmat alalla toimivat henkilöt.

Lauri Kokkola, p. 0400 639 677 tai sp. laurikokkola(a)gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs