Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Hukkakaurantorjunnassa asenneongelma

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hukkakaurantorjunnassa asenneongelma

Tiedote.
Julkaistu: 14.05.2014 klo 14:54
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Välinpitämätön asenne hukkakauraan ja riittämätön torjunta ovat johtaneet hukkakaurasaastuntojen nopeaan kasvuun. Lisäksi kemiallisen torjunnan epäonnistumiseen johtaa yleisimmin väärä käsittelyajankohta. Näin kuvailee Tero Männistö opinnäytetyössään, jonka aineistoksi hän toteutti viljelijä- sekä viranomaiskyselyn. Männistö valmistuu agrologiksi (AMK) Hämeen ammattikorkeakoulun maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta toukokuussa 2014.

Alhaisen torjuntamotivaation taustalla voi olla useita syitä, kuten esimerkiksi ammattitaidon puute, heikentynyt maatalouden kannattavuus, tulorakenne (tuet vs. tuotteista saatava hinta) ja ongelman vähättely. Noin puolet viranomaisista ja kolmannes viljelijöistä näkevät, että tarvitaan lisää hukkakauravalvontaa ja rangaistuksia torjunnan laiminlyönneistä.

Ei vain viljelijöiden ongelma

Selvityksen mukaan hukkakaurantorjunnan ongelmat eivät keskity yksinomaan viljelijöihin, vaan myös valvovien viranomaisten asenneilmasto on epäyhtenäinen. Osa viranomaisista pitää hukkakauraa mihin tahansa rikkakasviin verrattavana kasvina ja osa on erittäin motivoitunut edistämään hukkakauran hävittämistä. Lisäksi valvontaa heikentää kova resurssipula lomien sijoittelun vuoksi. Viljelijöiden ja viranomaisten välillä vallitsee hyvä yhteisymmärrys, kummallakaan ei juuri ole huomautettavaa toisen osapuolen toiminnasta.  

Nopeita korjaustoimia tarvitaan

Jotta hukkakauran leviäminen saadaan pysäytettyä ja nykyiset saastunnat hallintaan tarvitaan asennemuutosta. Männistö ehdottaa korjaustoimiksi mm. koulutuksen lisäämistä viljelijöille ja viranomaisille, koulutuksen ulottamista käytännön tasolle esim. oikean kemiallisen torjunnan ajankohdan määrittämiseksi,  tukea torjuntaan eri muodoissa, rangaistusten koventamista, markkinalähtöistä torjuntaa esim. tuotteiden vastaanottovaatimusten kautta, viranomaistoiminnan keskittämistä yhdelle toimijalle nykyisen kolmen sijaan sekä parempaa tekniikan hyödyntämistä valvonnassa ja torjunnassa.

Opinnäytetyö on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

Lisätietoja:

Tero Männistö, p. 040 837 5047 tai sp. etunimi.sukunimi@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi
www.hami.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs