Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Opinnäytetyö: Härkäpavun käytöstä viljely- ja ruokintakokemuksia

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Härkäpavun käytöstä viljely- ja ruokintakokemuksia

Tiedote.
Julkaistu: 21.02.2014 klo 09:53
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kotoisten valkuaiskasvien viljelyä ja käyttöä lypsylehmien ruokinnassa voitaisiin lisätä nykyisistä viljely- ja käyttömääristä. Härkäpavun viljelyä ja käyttöä lypsylehmien ruokinnassa on opinnäytetyössään selvittänyt Susanna Lehtinen. Hän valmistuu Hämeen ammattikorkeakoulusta maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmasta agrologiksi (AMK) keväällä 2014.

Härkäpapu on erinomainen typensitojakasvi, mikä vähentää lannoitetypen määrää viljelyssä. Härkäpapu on myös hyvin valkauispitoinen kasvi, mikä tekee siitä hyvän rehukasvin. Käyttämällä härkäpapua ruokinnassa pystyttäisiin vähentämään ostovalkuaisen määrää nautatiloilla. Härkäpavun haasteena on, että se koetaan hankalaksi viljelykasviksi, eikä sen käytöstä ruokinnassa ole riittävästi tutkimustuloksia.

Lehtisen opinnäytetyön tavoitteena oli koota kokemuksia härkäpavun viljelystä ja käytöstä ruokinnassa. Kerättävän tiedon jakamisen tavoitteena on, että yhä useampi viljelijä rohkaistuisi kokeilemaan härkäpapua, joko pelkästään viljelyssä tai ruokinnassa tai molemmissa.

Härkäpapu soveltuu hyvin lypsylehmän ruokintaan

Härkäpavun viljely- ja käyttökokemuksia selvittänyt Lehtinen haastatteli kahdeksaa tilaa, joilla oli kokemusta härkäpavusta. Viljelykasviksi härkäpapu oli päätynyt pääasiassa kokeilujen kautta. Tietoa oli hankittu muilta viljelijöiltä ja internetistä. Viljelyn yhtenä merkittävänä hyötynä todettiin, että härkäpavun maaperään jättämä typpi alensi seuraavan kasvukauden lannoitusta noin 30–50 typpikiloa/hehtaari.

Härkäpavun käytöstä ruokinnassa on niukasti tietoa saatavilla. Tämä on saattanut vähentää härkäpavun kokeilua lypsylehmien ruokinnassa. Neuvontapuolelta ei ole ollut saatavissa riittävästi tietoa esimerkiksi härkäpavun maksimikäyttömääristä eri tuotosvaiheissa. Haastattelutiloilla härkäpapua käytettiin ruokinnassa lehmää kohden puolesta kilosta kahteen kiloon päivässä.

Tilat olivat erittäin tyytyväisiä härkäpavun käyttöön ruokinnassa. Härkäpapu oli maittanut lehmille hyvin, eikä valikointia ollut tapahtunut. Härkäpavun käytöllä oli korvattu ostovalkuaisen määriä vähintään kolmanneksella, eikä se ollut vaikuttanut heikentävästi tuotantotuloksiin.

Opinnäytetyö löytyy sähköisessä muodossa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastosta.  

Lisätietoja: Susanna Lehtinen, p. 044 526 8452 tai sp. susanna.lehtinen1(a)gmail.com

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs