Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Nyt keskitytään maatilayrittäjien jaksamiseen

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Nyt keskitytään maatilayrittäjien jaksamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 23.01.2013 klo 09:25
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Maatilojen eläinten hyvinvointiin ja koneiden toimintavarmuuteen on viime vuosina panostettu paljon. Tilan tärkein asia eli yrittäjä itse on jäänyt kuitenkin vähemmälle huomiolle. Siihen tarpeeseen vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön maatilayrittäjien hyvinvointiin keskittyvä hanke.

Eväitä maatilayrittäjien jaksamiseen (MAJA) panostaa karjatilayrittäjien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen sekä elämänhallintaan ja yritystoiminnan kehittämiseen työhyvinvointilähtöisesti.

-Hyvinvointi ja sen kokeminen on monitahoinen asia. Jokainen sisällyttää siihen erilaisia asioita kuten elämäntilanne, ikä, terveys ja työkyky, tyytyväisyys työhön ja motivaatio tehdä sitä. Oman hyvinvoinnin kannalta on erityisen tärkeää kokea, että työ ja arkipäivän elämä on hallittavissa ja siihen voi itse vaikuttaa, työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Eija Lehto toteaa.

Hankkeessa hyvinvointia kehitetään erilaisilla tavoilla. Alussa tehtävän kokonaisvaltaisen työhyvinvointikartoituksen pohjalta tehdään henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma. Pienryhmätapaamisissa keskitytään henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin tietoiskujen ja mm. erilaisten liikuntakokeilujen kautta. Alueellisilla tapaamisilla ja teemapäivillä luodaan maatalousyrittäjien ja paikallisten sidosryhmien välistä yhteistyö- ja turvaverkostoa. Parisuhdekursseilla haetaan lisää voimavaroja yhdessä tehtävään työhön.

Maatalousyrittäjän työn muutokset haaste työhyvinvoinnille

Maatalousyrittäjän työn luonne ja vaatimukset ovat muuttuneet lyhyessä ajassa. Yhteiskunta asettaa entistä enemmän paineita ympäristöön, eläinten hyvinvointiin ja tukiehtoihin liittyvissä kysymyksissä.

-Yhteiskunnan, talouden, markkinoiden ja maatalouspolitiikan suuret muutokset vähentävät työnhallinnan tunnetta maataloudessa. Epävarmuus vaikuttaa haitallisesti työhyvinvoinnin kokemiseen sekä fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen. Siksi oman työn suunnitteluun, hyvinvoinnin ja terveyden vaalimiseen tulisi jokaisen maatalousyrittäjän varata riittävästi aikaa, sanoo Lehto.

Karjatilayrittäjien toivotaan lähtevän rohkeasti mukaan toimintaan.

 -Hanke antaa oivan tilaisuuden miettiä ja myös tarttua tuumasta toimeen oman ja perheen hyvinvoinnin edistämiseksi ja voimavarojen lisäämiseksi. Aina tekojen tai muutosten ei tarvitse olla suuria vaan arjen pienillä valinnoilla voi jo vaikuttaa omaan hyvinvointiin sekä työkyvyn ylläpitämiseen, projektipäällikkö Minna Haapakoski Jyväskylän ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksiköstä kertoo.

Hankkeen aloitusinfo pidetään torstaina 24.1.2013 klo 10.00–13.00 Valion A-rakennuksessa, Laukaantie 9, Jyväskylä. Paikalla on asiantuntijoiden lisäksi parikymmentä maatalousyrittäjää.

Ohjelma: http://hinkalo.fi/index.php/ai1ec_event/maja-hankeen-aloitusinfo-evaita-maatilayrittajien-jaksamiseen/?instance_id=358

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Lisätietoja:
Minna Haapakoski, projektipäällikkö, 050 307 3066, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö

 

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs