Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Nautojen tarttuvia tauteja torjumalla jopa kymmenientuhansien säästöt

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Nautojen tarttuvia tauteja torjumalla jopa kymmenientuhansien säästöt

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2012 klo 13:14
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Nautaterveydenhuollon nimeämä tarttuvien tautien teemavuosi 2012 alkaa olla lopuillaan. Vuoden aikana on kiinnitetty erityistä huomiota mm. nykyaikaisten nautatilojen tautiriskeihin ja laajentavien tilojen riskinhallintaan eläinten hankinnassa. Nautojen hyvä terveystilanne lisää sekä eläinten hyvinvointia että takaa kuluttajille turvalliset elintarvikkeet.

Tilojen suojaamiseen tarttuvilta eläintaudeilta ja tarttuvien tautien ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa. Tuotantotiloihin päästetään vain välttämättömät kävijät ja heille tarjotaan tilalta asianmukaiset suojavaatteet ja -jalkineet. Rehuvarastot ja ruokintalaitteet on syytä suojata linnuilta ja jyrsijöiltä,  Eläintautien torjuntayhdistyksen terveydenhuoltoeläinlääkäri Olli Ruoho korostaa.  

Sairauksien aiheuttamat kustannukset ovat maitotilalliselle merkittäviä. Esimerkiksi salmonellatartunnan ja sen seurauksena aiheutuvan saneerauksen kustannukset vaihtelevat tilan koosta ja tartunnan laajuudesta riippuen keskimäärin 50 000-70 000 euron välillä, kun taas isoilla tiloilla menot voivat olla jopa satoja tuhansia euroja.

Koronaviruksen aiheuttama virusripuliepidemia saattaa maidontuotantotilalla alentaa maitotuotosta jopa 60-80 %:lla 2-3 viikon ajaksi, eivätkä erityisesti loppulypsykaudella olevat lehmät enää heru takaisin epidemiaa edeltäneeseen tuotokseen.  Ruoho toivookin, että eläimiä ostettaessa selvitettäisiin aina lähtötilan eläinten tautitilanne. Näin vältyttäisiin ostamasta eläinten mukana tarttuvia tauteja, kuten tartunnallisia sorkkasairauksia, uusia utaretulehdustartuntoja tai pälvisilsaa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luonnonvarainstituutin Maitoa ja naudanlihaa -hankkeen projektipäällikkö Sanna Hämäläinen muistuttaa, että Suomessa tautitilanne on erittäin hyvä verrattuna muihin maihin:

Tarttuvia nautatauteja esiintyy Suomessa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Keski- tai Itä-Euroopassa. Kansainvälistyminen ja ilmaston lämpeneminen tuovat mukanaan omat haasteensa: ihmiset liikkuvat paljon ja eläin- sekä spermakauppaa tehdään enemmän. Leudot talvet eivät myöskään tapa tauteja niin hyvin. Venäjällä, Baltian maissa ja Keski-Euroopassa on monia tauteja, joiden pelätään tulevan Suomeenkin ennen pitkää. Tilannetta seurataan koko ajan tarkasti ja tuottajia tiedotetaan asioista tehokkaasti.

Keski-Suomessa järjestetään vielä loppuvuodesta kaksi koulutuspäivää tärkeästä aiheesta: 3.12. Hankasalmella ja 5.12. Keuruulla. Nautakarjatilalliset pääsevät kuulemaan mm. taudeilta suojautumisesta, tautien aiheuttamista kustannuksista, loistartuntojen ennaltaehkäisystä ja vaikutuksista karjan tuottavuuteen.  

Koulutuspäivät järjestää yhteistyössä ProAgrian MaitoPisnes- ja JAMKin Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke.

Lisätietoja:
Sanna Hämäläinen, projektipäällikkö, 040 354 7400, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarainstituutti
Ulla Sonninen, hankevetäjä, 043 8249 639, etunimi.sukunimi@proagria.fi, ProAgria Keski-Suomi

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 80 11
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs