Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Ministeri Koskinen: metsälakiesitys vastaa yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin

Maa- ja metsätalousministeriö

Ministeri Koskinen: metsälakiesitys vastaa yhteiskunnassa tapahtuneisiin muutoksiin

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2013 klo 17:07
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Eduskunta on käynyt tänään metsälakiesityksestä lähetekeskustelun. Metsälakiin ehdotetaan muutoksia, koska metsänomistajat ja koko metsäala näkevät metsien hoidon ja käytön monipuolistamisen tarpeelliseksi. Metsien monipuolisen käytön odotetaan lisäävän metsistä saatavaa hyvinvointia.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen totesi puheessaan, että lakiesityksessä on useita merkittäviä muutoksia metsänomistajien valinnanvapauden lisäämiseksi.

− Metsänomistaja voisi jatkossa päättää itse, minkä ikäisenä metsäkuvio on tarpeeksi vanha uudistettavaksi. Toinen esimerkki valinnanvapauden lisäämisestä on eri-ikäisrakenteisen metsänkasvatuksen salliminen. Metsälain muutoksilla kasvatetaan metsänomistajien valtaa ja vastuuta oman metsäomaisuutensa hoidossa, Koskinen totesi.

Vaikka metsien hyödyntämisen vaihtoehtoja ehdotetaan lisättäväksi, metsätalouden taloudellisesta, ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä ei lakiesityksessä tingitä. Metsien uudistamisvelvoite säilyy ja laissa säädetään jatkossa entistä selkeämmin, milloin sen katsotaan täyttyneen. Koskinen lisäksi korosti, että lakiesitys sisältää huomattavia parannuksia metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Samalla parannetaan metsänomistajien ja alan toimijoiden oikeusturvaa.

− Esitys sisältää uusia erityisen tärkeitä elinympäristöjä, joiden ominaispiirteet on turvattava. Sen ohella esitys esimerkiksi mahdollistaa kitu- ja joutomaiksi jääneiden ojitettujen turvemaiden jättämisen palautumaan luonnontilaan, Koskinen totesi.

Lakimuutoksen tavoitteena on myös vähentää tarpeetonta yksityiskohtaista säätelyä. Siten ehdotus keventäisi hallintoa ja mahdollistaisi julkisten resurssien kohdentamisen nykyistä enemmän neuvontaan ja tehostamaan metsien hyvää hoitoa ja käyttöä, Koskinen lisäsi.

Ministeri Koskisen puhe kokonaisuudessaan: http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/puheet/puhe/fi.jsp?oid=393286

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, p. 0295 16 2132

etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs