Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maksatusaikataulut yhteinen prioriteetti

Maa- ja metsätalousministeriö

Maksatusaikataulut yhteinen prioriteetti

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2015 klo 14:15
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maaseutuvirasto on maa- ja metsätalousministeriön mielestä kyennyt turvaamaan keskeisimmät viljelijätukien maksatukset sovitussa aikataulussa, vaikka EU:n päättämien uudistuksien toimeenpano ei ole sujunut ongelmitta. Eräiden tukien maksaminen aiemmin totuttua myöhemmin on seurausta EU:n tiukentuneista ehdoista tuille ja niiden valvonnoille.

– Suomen maatalous- ja maaseututukien kokonaisuus on yksi Euroopan monimutkaisimmista, koska olemme halunneet huomioida eri tuotantosuuntien ja alueiden erityispiirteitä, toteaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Silti suomalaiset viljelijät saivat lokakuussa ensimmäisenä tililleen EU:n päätösten mukaisesti luonnonhaittakorvauksen, kuten Maaseutuvirasto vuosi sitten lupasi. Myös ympäristökorvaukset maksetaan suunnitellun mukaisesti marraskuussa. Perustuen ja viherryttämiskorvauksen maksatus on suunniteltu joulukuulle, Husu-Kallio jatkaa.

Maaseutuvirasto tiedotti tänään, että maaseudun yritystukien päätöksenteko alkaa joulukuussa. Ensimmäiset päätökset tehdään paperilla, koska sähköinen päätöksenteko Hyrrä-tietojärjestelmässä ei ole vielä mahdollista. Maaseutuviraston teettämän ulkopuolisen arvioinnin mukaan Hyrrä-hakujärjestelmän kehittämisessä ilmenneet ongelmat kannattaa korjata ennen kuin sen uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön.

Osastopäällikkö Risto Artjoki maa- ja metsätalousministeriöstä pitää ratkaisua oikeana.

– Päätöksen sähköisyys ei ole itseisarvo. Tärkeintä on, että päätöksiä kyetään tekemään. Viljelijätukien maksatus ajallaan on ollut tänä vuonna sekä ministeriön että Maaseutuviraston ykkösprioriteetti. Hyrrän kehittäminen on kärsinyt siitä. Erityisen valitettavaa oli yksittäisten viljelijöiden investointitukipäätösten viivästyminen lähes kuukaudella alkuperäisestä suunnitelmasta. Syyskuun lopun jälkeen on kuitenkin tehty jo lähes seitsemänsataa päätöstä, ja kaikki hakemukset saataneen ratkaistua lähiaikoina, Artjoki kertoo.

Maa - ja metsätalousministeriö, Maaseutuvirasto ja Maanmittauslaitos ovat kehittäneet tukihallinnon tietojärjestelmiä yhdessä. Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen pitää prosessia haasteellisena.

– Samaan aikaan joudutaan ylläpitämään useita vanhoja järjestelmiä ja kehittämään uutta järjestelmää EU:n asettamien ja osin myöhään tulleiden EU-linjausten pohjalta. Tässä vaikeassa tilanteessa olemme yhdessä onnistuneet turvaamaan sen, että järjestelmät ovat toimineet pääosin kuten suunniteltu, Kokkonen toteaa.

Maa- ja metsätalousministeriön johdolla käydään läpi tietojärjestelmien kehitystyön välistä työnjakoa ja prosesseja.

– On välttämätöntä, että käytettävissä olevat resurssit saadaan mahdollisimman tehokkaasti hyödynnettyä ja riskit järjestelmien käyttöönottoon ja ylläpitoon liittyen minimoitua, Husu-Kallio korostaa.

Lisätietoja:
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 291 910
osastopäällikkö Risto Artjoki, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 254
pääjohtaja Arvo Kokkonen, Maanmittauslaitos, p. 0400 280 875

*Tiedotetta muokattu 12.11.2015 klo 15:50: Maaseutuvirasto tiedotti, että maaseudun yritystukien päätöksenteko alkaa joulukuussa. Alkuperäisessä tiedotteessa kerrottiin virheellisesti, että kyseessä olisi maaseudun yritys- ja hanketukien päätöksenteko.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs