Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maidolla ja naudanlihalla on kysyntää

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Maidolla ja naudanlihalla on kysyntää

Tiedote.
Julkaistu: 05.04.2013 klo 09:03
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Naudanlihaa tuotetaan maakunnassamme noin 4,9 miljoonaa kiloa vuodessa ja maitoa lypsetään noin 110 miljoonaa litraa. Lypsykarjatiloja maakunnasta löytyy 575 ja nautakarjatiloja 298.  Luvut kertovat hyvin, kuinka merkittävä keskisuomalainen maatalous on alueellisena työllistäjänä. Merkitys kasvaa entisestään, kun huomioidaan ruokaketjun muu työllistävä vaikutus, elintarvikkeiden jalostuksesta kauppaan asti.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke on toiminut Keski-Suomen maakunnassa viitisen vuotta. Koulutushankkeen aikana on järjestetty tuottajille yli 400 koulutusta, joihin on osallistunut n. 900 henkilöä. Oppitunteja hankkeessa on suoritettu 23 000. Hankkeelle asetetut määrälliset tavoitteet ovat täyttyneet kirkkaasti.

– Koulutukset ovat sisältäneet niin teemapäiviä, pienryhmäkoulutuksia, opintomatkoja kotimaahan ja ulkomaille kuin tilakohtaisia koulutuksia. Tarve koulutuksille on ollut suuri. Jotta tilojen kehittäminen turvattaisiin myös tulevaisuudessa, koulutuksia tarvitaan jatkossakin. Hankkeessa yrittäjiltä saatu positiivinen palaute on saanut meidät vakuuttumaan työn merkittävyydestä, toteaa hankkeen projektipäällikkö Sanna Hämäläinen tyytyväisenä.

Keskisuomalainen maidon- ja naudanlihantuotanto on vahvalla pohjalla. Maakunnasta löytyy osaavia maatalousyrittäjiä, joiden tuottamaa maitoa ja lihaa jalostavat maakunnassa eteenpäin mm. Valio ja Saarioinen. Yrittäjillä on selkeä tahto ja halu kehittää tuotantoaan jatkuvasti; se on nykypäivänä maatilan elinehto.

Saarijärveläinen maatalousyrittäjä Taina Kaihlajärvi-Muittari on osallistunut hankkeen järjestämiin koulutuksiin 276 tunnin verran.

– Hankkeeseen osallistuminen on ollut ikään kuin harrastus. Minulla on ollut suurin halu ja tarve kehittää olemassa olevaa yritystä, yhtymää sekä itseäni. Koulutuksissa luennoitsijat ovat olleet Suomen parhaita asiantuntijoita ja sosiaalinen kanssakäyminen muiden yrittäjien kanssa on tutustuttanut uusiin kollegoihin, Taina kertoo kokemuksistaan. Jalostuksen pienryhmästä saadun tiedon pohjalta on tilalle hankittu mm. oma typpisäiliö.

Viime viikkoina esille nousseiden ruokaskandaalien jälkeen on hyvä muistaa, että meillä jokaisella on mahdollisuus valita lähellä tuotettua ruokaa, jonka alkuperä tunnetaan.

Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushankkeen päätösseminaarissa ke 10.4. klo 9-15 Saarijärven kaupungintalolla, Sivulantie 11, esitellään hankkeessa aikaansaatuja tuloksia sekä kuullaan hankkeen koulutuksista tukea saaneita yrittäjiä. Lisäksi kuullaan ulkopuolisten asiantuntijoiden, mm. Sitran, näkemyksiä tulevaisuuden maataloudesta.

Lisätietoja:
Sanna Hämäläinen, projektipäällikkö, 040 354 7400, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarainstituutti

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs