Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maatalous- ja kalstusneuvostossa keskusteltiin maatalous- ja kalstuspolitiikan uudistuksesta

Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalstusneuvostossa keskusteltiin maatalous- ja kalstuspolitiikan uudistuksesta

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2013 klo 17:36
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontui Luxemburgissa maanantaina 22.4. Keskustelujen aiheina olivat EU:n yhteisen maatalous- ja kalastuspolitiikan uudistukset. Suomea kokouksessa edusti valtiosihteeri Risto Artjoki.

Puheenjohtajamaa Irlanti esitteli neuvostolle parlamentin ja komission kanssa käytyjen yhteisen maatalouspolitiikan uudistamista koskevien trilogikeskustelujen tuloksia. Yhteisenä tavoitteena kaikilla toimielimillä on saavuttaa asiasta poliittinen sopimus kesäkuun loppuun mennessä. Asiasta ei käyty laajaa keskustelua tässä vaiheessa, sillä trilogikeskustelut on juuri aloitettu. Mahdollisia tarkennuksia neuvoston mandaattiin tehdään vasta touko-kesäkuussa.

Komissio esitteli neuvostolle myös ehdotuksensa yhteisen maatalouspolitiikan vuoden 2014 siirtymätoimenpiteistä. Koska uuden CAP-järjestelmän toimeenpano on viivästynyt, komissio esittää, että suurin osa nykyisistä tukijärjestelmistä (mm. suorat tuet, ympäristötuet, LFA-tuet) ovat käytössä vielä vuoden 2014 ajan ja uusia sääntöjä aletaan soveltaa vasta vuonna 2015.

Periaatekeskustelu kalastuspolitiikan perusasetuksesta

Neuvosto kävi periaatekeskustelun yhteisen kalastuspolitiikan perusasetuksesta neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission tulevien trilogineuvotteluiden pohjustamiseksi. Lisäksi kuultiin tilannekatsaus kalan markkinajärjestelyä koskevista trilogineuvotteluista ja komission tiedonannon esittely, joka koskee kalastuksessa sivusaaliina saatavia lintuja

Suomen kanta on, että yhteisen kalastuspolitiikan tavoitteen pitää perustua kestävään enimmäistuotantoon ja varovaisuusperiaatteen soveltamiseen. Suomi on tyytyväinen siihen, että neuvostolla ja Euroopan parlamentilla on yhteisymmärrys saaliiden purkamisvelvoitteen voimaansaattamisen aikataulusta Itämeren osalta.

Suomi katsoo, että alueellistaminen on eräs uudistuksen tärkeimmistä elementeistä. Suomen mielestä neuvoston yleisnäkemyksessä määritelty kalastuspolitiikan alueellistamista koskeva malli on erinomainen, eikä sen muuttamiseen pidä ryhtyä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, maatalousasiat, p. 0295 16 2269
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam, kalastusasiat, p. 0295 16 2494
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs