Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maatalous- ja kalastusneuvoston kokous Brysselissä: Ministerit keskustelevat luonnonmukaisesta maataloudesta

Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokous Brysselissä: Ministerit keskustelevat luonnonmukaisesta maataloudesta

Tiedote.
Julkaistu: 11.07.2014 klo 10:00
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvoston on määrä kokouksessaan maanantaina 14.7.2014 keskustella luonnonmukaisesta maataloudesta. Ministerit keskustelevat myös maitoalan tulevaisuudesta sekä komission tiedonannon vuoden 2015 kalastusmahdollisuuksia koskevasta kuulemisesta. Lisäksi uusi puheenjohtajamaa Italia esittelee työohjelmansa. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo, joka tapaa kokouksen yhteydessä maatalouskomissaari Dacian Cioloșin.

Uuden lainsäädännön ja toimintasuunnitelman avulla komissio pyrkii poistamaan esteitä EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehityksen tieltä ja parantamaan kilpailukykyä. Tavoitteena on reilun kilpailun varmistaminen sekä sisämarkkinoiden toiminnan ja kuluttajien luottamuksen parantaminen. Suomi kannattaa ehdotuksen pääperiaatteita, mutta katsoo, että nykyiseen lainsäädäntöön sisältyviä poikkeuksia, mm. jalostuseläinten käytön ja vähittäiskaupan osalta, ei tule poistaa. Komission ehdottama säädösvallan siirto neuvostolta komissiolle on myös liian laaja ja yksilöimätön ja sitä koskevia sääntöjä tulee huomattavasti tarkentaa.

EU:n maitomarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä hyvä. Maito- ja maitotuotealan keskipitkän aikavälin näkymät ovat myös suotuisat. Komission maitoalaa koskevan raportin mukaan maitokiintiöiden päättyminen vuonna 2015 avaa Euroopan maitoalalle lisää tilaisuuksia, mutta asettaa sille myös uusia haasteita.

Vuoden 2015 kalastusmahdollisuudet määritetään nyt ensimmäistä kertaa uuden yhteisen kalastuspolitiikan mukaisesti. Määritettävien kalastusmahdollisuuksien on edistettävä uuden kalastuspolitiikan tavoitteiden saavuttamista. Komission tiedonannon keskeinen sisältö koskee linjauksia, joita se aikoo noudattaa valmistellessaan ehdotuksiaan vuoden 2015 kalastusmahdollisuuksista.

Italian työohjelmassa maatalouden osalta yhtenä päätavoitteista on luomutuotantoa koskeva lainsäädäntöuudistus. Eläinlääkintä-, elintarviketurvallisuus- ja kasvinterveysasioissa tavoitteena on mm. eläinten terveyttä koskevan lainsäädännön harmonisointi. Kalatalouden osalta Italia tekee töitä parantaakseen kalanviljelysektorin ja kalastusteollisuuden toimintaedellytyksiä ja kuluttajainformaatiota. Metsäasioissa Italian kaudella työlistalla ovat mm. oikeudellisesti sitova eurooppalainen metsäsopimus sekä EU:n uuden metsästrategian täytäntöönpano.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, puh. 0295 16 2269 (maatalous)
kalatalousneuvos Risto Lampinen, puh. 0295 16 2458 (kalastus)


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs