Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maatalouden tuetun rakentamisen enimmäiskustannukset määritellään uudessa asetuksessa

Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalouden tuetun rakentamisen enimmäiskustannukset määritellään uudessa asetuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 16:08
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriön asetus rakentamisinvestointien yksikkökustannuksista on astunut voimaan tänään, kesäkuun 1. päivänä. Yksikkökustannusasetuksella säädetään tuettavien maatalouden rakentamisinvestointien hyväksyttävistä enimmäiskustannuksista ja niiden perusteena käytettävistä laskelmista.

Tuotantotilojen yksikkökustannukset sisältävät kiinteästi asennettavat kalusteet ja järjestelmät, toiminnassa tarpeelliset talotekniset järjestelmät sekä kustannukset, jotka aiheutuvat maankäyttö- ja rakennuslain nojalla säädetyistä suunnittelua koskevista vaatimuksista. Yksikkökustannuksissa on otettu huomioon myös maa- ja metsätalousministeriön rakentamista koskevien asetusten lisävaatimusten aiheuttama kustannus. Rakennussuunnitelman laatijoiden pätevyydet on osoitettava kansallisten rakentamisen säädösten mukaisesti. Kustannusarvion tai -laskelman laatijan on oltava rakentamistalouteen riittävästi perehtynyt.

Asetuksen yksikköhintoja on tarkistettu rakennusalan yleisen hintakehityksen mukaan sekä eläin- ja kasvintuotannon rakentamisratkaisujen ja teknisen kehityksen pohjalta. Kuivaamon yksikkökustannusten hintaa on korotettu eikä kustannuksissa eritellä kiinteää tai vaunukuivaamoa. Nautojen laiteinvestointien yksikköhintoja on korotettu, mikä osaltaan mahdollistaa esimerkiksi kuivittamisinvestointien lisäämisen.

Mitoituksiin muutoksia

Tarkistuksia on tehty myös eräiden eläin- ja muiden tilojen mitoitusperusteisiin, jotka ovat tukikelpoisen pinta-alan enimmäismääriä. Lypsykarjarakennuksen, hevostallin, lampolan ja vuohelan eläinkohtaisia pinta-aloja on kasvatettu, mikä mahdollistaa hoito- ja vastaavien tilojen toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen sijoittelun rakennuksessa. Nuorkarjatilojen mitoitusta on väljennetty, mikä mahdollistaa yksinomaan nuorkarjalle tarkoitetut rakennusinvestoinnit. Lihasikalaosaston tuettavaa eläinkohtaista enimmäispinta-alaa on korotettu. Myös eräitä rehunkäsittely- ja yhteistoimintatilojen tukikelpoisia pinta-aloja on korotettu.

Hyväksyttävien yksikkökustannusten hintojen määrittelyssä on edelleen hyvinvointi-, ilmasto- ja energia- sekä kustannusnäkökohdat huomioiden painotettu viileiden tilojen rakennusratkaisuja aina, kun se teknisesti ja tuotannon kannalta on tarkoituksenmukaista. Samoja tavoitteita edistävät myös pyrkimykset edistää uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä maatalousrakentamisessa. Varastojen ja muiden suurten rakennusten yksikkökustannukset sisältävät puumateriaaliverhouksen. Salaojituksen ja säätösalaojituksen hyväksyttävien kustannusten edellytyksenä on rakenteellisia vaatimuksia.

Lasi- tai kerrosmuovikatteisen kasvihuoneen ohella myös kausikasvihuone ja kasvutunneli ovat rahoituskelpoisia, samoin kasvihuoneen taimivalaistus natriumkorkeapainelampuille, puolijohde-lampuille ja näiden yhdistelmälle. Monipuoliset lämmön ja sähkön tuotantoinvestoinnit perustuvat uusiutuvien energialähteiden käyttöön aiemman asetuksen mukaisesti. Lietelannan sijoituslevitys-laite on uusi investointitukikohde.

Hyväksyttävään rakennusinvestoinnin kustannukseen voidaan lisätä säädetyllä tavalla laaditun liiketoimintasuunnitelman yksikkökustannus. Hyväksyttävää eläinkohtaista yksikkökustannusta voidaan korottaa, jos tilalla on sitoumus luonnonmukaisesta kotieläintuotannosta. Aiemmin säädettyjen paikkakuntien ohella alueellisten tekijöiden vaikutukset voidaan ottaa huomioon korottamalla yksikkökustannuksia myös saarissa, joihin liikennöinti tapahtuu ainoastaan vesiteitse. Korjausrakentamisessa yksikkökustannusten enimmäismäärää voidaan korottaa sataan prosenttiin, jos rakennusta korjataan sen erityisten rakennustapojen, kulttuurihistoriallisten tai rakennustaiteellisten arvojen mukaisesti.

Yksikkökustannusasetus

Yksikkökustannusasetuksen liite


Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
yliarkkitehti Raija Seppänen, p. 0295 162 483
etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs