Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Maa- ja metsätalousministeriö ja Kansallisarkisto sopimukseen arkistojen järjestämisestä

Kansallisarkisto

Maa- ja metsätalousministeriö ja Kansallisarkisto sopimukseen arkistojen järjestämisestä

Tiedote.
Julkaistu: 10.10.2014 klo 16:23
Julkaisija: Kansallisarkisto

Maa- ja metsätalousministeriö ja Kansallisarkisto ovat solmineet sopimuksen MMM:n tietopalvelukeskuksen (TIKE) hallussa olevien Asutushallituksen ja Maatilahallituksen sekä niihin liittyvien MMM:n hallussa olevien arkistoaineistojen siirrosta arkistolaitokseen ja niiden maksullisesta järjestämisestä. Sopimus sisältää yhteensä 1 700 hyllymetrin laajuisen aineiston siirtokuntoon saattamisen vuosien 2015-2018 aikana.

Sektorijohtaja Juhani Tikkanen Kansallisarkisto: "Olemme hyvin iloisia siitä, että voimme yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön kanssa saattaa historiallisesti erittäin merkittävät Asutushallituksen ja Maatilahallituksen arkistot entistä paremmin tutkimuksen käyttöön. Tutkimme myös mahdollisuuksia vaihtoehtoisesti digitoida osa aineistoa perinteisen järjestämistyön sijaan. Sopimus mahdollistaakin pitkäjänteisen hankesuunnittelun, töiden vaiheistuksen ja resurssien hyvän ohjattavuuden. Niiden avulla voimme varmistaa hankkeen kustannustehokkaan toteutuksen.

Kaikki sopimuksen piiriin kuuluvat aineistot siirretään vielä kuluvan vuoden aikana arkistolaitokseen. Asutushallituksen aineistot siirretään Hämeenlinnan maakunta-arkistoon ja Maatilahallituksen aineistot Kansallisarkistoon. Vuosittain toteutetaan arviolta yhteensä 400 hyllymetrin laajuisen aineiston siirtokuntoon saattaminen.  40 vuotta nuoremmat pysyvästi säilytettävät asiakirjat jäävät Maa- ja metsätalousministeriön omistukseen ja niiden maksullisesta säilyttämisestä sekä tietopalvelusta arkistolaitoksessa laaditaan aineistokokonaisuuksittain erillinen sopimus, kun niihin kohdistuva järjestämistyö on saatu päätökseen.

Sopimuksen mukaiset järjestämistyöt täydentävät TIKE:n hallussa olleiden edeltäjäviranomaisten arkistojen siirrot, joita on toteutettu vuodesta 2007 lähtien”, kertoo siirtoja alusta saakka ohjannut ylitarkastaja Ville Kajanne Kansallisarkistosta. Järjestämistöiden päättyessä vuonna 2018 tutkijoiden käytettävissä on yli kolmen hyllykilometrin laajuinen asutus- ja maataloushallinnon arkistojen kokonaisuus. ”Joukossa on suuri määrä mm. siirtoväen asuttamiseen ja tilojen muodostamiseen liittyviä asiakirjoja, jotka tarjoavat aiemmin tutkimuksen ulottumattomissa olleita tietoja maamme asutustoiminnan keskeisistä vaiheista ja koskettavat käytännössä lähes jokaisen suomalaisen perhettä tai sukua”, Kajanne arvioi.

TIKE:n toiminta itsenäisenä virastona päättyy kuluvan vuoden lopussa, kun hallinnonalan tietotekniikan palvelukeskus siirtyy Maanmittauslaitokseen ja tilastotoimi siirtyy 1.1.2015 toimintansa aloittavaan Luonnonvarakeskukseen.

Lisätietoja:

Sektorijohtaja Juhani Tikkanen, p. 029 533 7112

Ylitarkastaja Ville Kajanne, p. 029 533 7030

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@narc.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs