Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Luonnonsuojeluliitto ja VR-konserni kunnostivat kummikohteiden perinnemaisemia

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto ja VR-konserni kunnostivat kummikohteiden perinnemaisemia

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2011 klo 12:16
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto ja VR-konserni ovat yhteistyössä kunnostaneet valtakunnallisesti arvokkaita perinnemaisemia ja radanvarsikohteita vuodesta 2008 lähtien. Kesällä 2011 hoitotyöt jatkuivat viidellä kummikohteella. Perinnemaisemat ovat Suomen uhanalaisimpia luontotyyppejä.

Hanke on toiminut tienavaajana siitä, miten maiseman- ja luonnonhoitoa voidaan toteuttaa yhteistyönä yrityksen ja kansalaisjärjestön välillä. Yhteistyöhön on saatu mukaan myös maanomistajat, kyläyhdistykset, oppilaitokset, kunnat, seurakunnat ja valtion viranomaiset.

Hankkeen innostamana kymmeniä muitakin perinnemaisemakohteita on hoidettu Suomessa tänä vuonna Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistysten ja -piirien toimesta.

VR-konsernin tuella on vaalittu Haapamäen aseman niittyjen kukkaloistoa ja hoidettu Salon Kirjolanmäen muinaismuistokohteen ketoja. Salossa heinät on nostettu vanhanajan malliin seipäille Helsinki-Turku junaradan varteen junamatkustajien silmäniloksi.

Liperin Viinijärven asemanseudun radanvarsiniityllä hoito on tuonut taantuneen ketoneilikan ja ruusuruohokiitäjän takaisin.

Myös Keminmaan kirkkojen perinnemaisemien sekä Ylivieskan Vähäkankaan laitumien ja niittyjen niitto- ja raivaustyötä jatkettiin. Keminmaalla hoidosta hyötyy erityisesti suuresti harvinaistunut ketokatkero. Vähäkankaalla heinät vietiin paikalliselle emolehmätilalle ja talkoissa mukana olleelle lampurille.

Talkoisiin osallistui kymmeniä vapaaehtoisia. Maisemien kohentumisen ohella monet harvinaiset kasvit ja hyönteiset ovat hyötyneet umpeutuneiden maisemien kunnostamisesta. Kummikohteille on pystytetty opastaulut, joissa kerrotaan hoitokohteiden historiasta ja lajistosta.

VR ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat sopineet perinnemaisematyön jatkamisesta vuoteen 2013 saakka.

 

Lisätietoja:

- Hannu Klemola, SLL, aluepäällikkö, Puh. (02) 235 52 55, 040 372 53 01

- SLL:n verkkosivut perinnemaisematyöstä: http://www.sll.fi/luontojaymparisto/perinnemaisemat

- Maksuttomia kuvia perinnemaisematalkoista voi pyytää sähköpostitse: varsinais-suomi@sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs