Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Lisärahoitusta maatalousinvestointeihin

Maa- ja metsätalousministeriö

Lisärahoitusta maatalousinvestointeihin

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2015 klo 16:30
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalousinvestointeihin on tulossa lisärahoitusta, jolla kannustetaan erityisesti ympäristö-, eläinten hyvinvointi- ja energiantuotantoinvestointien käynnistämiseen. Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeraan saatujen lisävarojen avulla halutaan turvata tuotantorakennetta parantavien, kustannuksia vähentävien sekä uuden teknologian ja prosessien käyttöönottoa tukevien investointien rahoitus.

Makeran lisärahoitus on hallitusohjelman panostus maatalouden kannattavaan kasvuun.
– Kustannuksia alentavat ja tuotantoa tehostavat investoinnit ovat kannattavuuden kannalta tärkeitä. Myös eläinten hyvinvointiin ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat muodostuneet yhä tärkeämmäksi tekijäksi elintarviketuotannossa esimerkiksi uusien tutkimusten, teknologian kehittymisen ja kuluttajien valveutuneisuuden myötä, ja tuotannon on tähän reagoitava. Esimerkiksi eläinten hyvinvointia ja ympäristön tilaa parantaviin investointeihin kannustamiseksi molempien alin tukitaso esitetään nostettavaksi 30 %:sta 35 %:in, maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Pääosa maatalousinvestoinneista rahoitetaan EU:n osarahoittamasta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020, osa kokonaan kansallisesti Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran varoista. Tukitasojen muutosesitykset ovat käsiteltävänä 17.11.2015 järjestettävässä seurankomitean kokouksessa. Maaseutuohjelman 2. ohjelmamuutos toimitetaan komissiolle alkuvuodesta 2016. 
 

Ympäristökorvausten suosio yllätti: rajoitukset tukiin todennäköisiä

Maaseutuohjelman ympäristökorvaukset ovat saavuttaneet jo ensimmäisenä vuonna erinomaisesti niille asetetut tavoitteet. Seurantakomitean kokouksessa käsitellään myös niiden ympäristötoimien rajoittamista, joissa toimet ovat ylittäneet merkittävästi asetetut tavoitteet.

Suojavyöhykkeiden ja kerääjäkasvion suosio on ollut valtaisaa. Suojavyöhykkeitä on perustettu 59 000 hehtaaria, jolloin tavoite on ylittynyt 252 %. Kerääjäkasveja on puolestaan toteutettu yli 270 000 hehtaarilla ja tavoite on ylittynyt 3 366 %.
– Esitettävien rajoitusten avulla halutaan varmistaa rahoituksen riittävyys niissä toimissa, joissa tavoiteala on vielä saavuttamatta. Lisätoimia tarvitaan vielä muun muassa kosteikkojen hoidon ja maatalousluonnon monimuotoisuuden osalta, neuvotteleva virkamies Tiina Malm maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa.

Myös hallitusohjelman kärkihanke ”kiertotalouden läpimurto, vesistöt kuntoon” ja sen kautta toteuttavat ravinnekierrätystoimenpiteet tukevat ja täydentävät maaseutuohjelman ympäristö- ja investointitoimenpiteitä sekä yritystukia.
 

Myös muita muutoksia käsiteltävänä

Maaseutuohjelman seurantakomitea käsittelee myös muita ohjelmaan esitettäviä muutoksia. Ohjelmamuutoksessa tullaan muun muassa tarkentamaan hanketukien valintakriteereitä.

Maaseutuohjelman neuvontatoimenpidettä laajennetaan maatilojen nykyaikaistamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen. Kansallisen valtionapuisen neuvonnan ja maatalousinvestointeihin liittyvien elinkeinosuunnitelmien lisäksi maatilat tarvitsevat neuvontaa maatilojen nykyaikaistamiseksi, kannattavuuden parantamiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi.
 

Lisätietoja:
maatalousylitarkastaja Sanna Koivumäki, p. 0295 16 2437
neuvotteleva virkamies Tiina Malm, p. 0295 16 2428
etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs