Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Laki luomutuotannon valvonnasta vahvistettu

Maa- ja metsätalousministeriö

Laki luomutuotannon valvonnasta vahvistettu

Tiedote.
Julkaistu: 20.03.2015 klo 13:51
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Tasavallan presidentti vahvisti tänään lain luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta. Luonnonmukaisen tuotannon valvonta säilytetään nykyisten valvontaviranomaisten tehtävänä. Lakivalmistelun aluksi selvitettiin erilaisia tapoja hoitaa luomutuotannon valvontaa. Laki mahdollistaa kustannustehokkaan ja luotettavan valvonnan. Valvontamaksut säilyvät edelleen kohtuullisina.

Laissa selkeytetään markkinavalvontaan sovellettavaa lainsäädäntöä sekä rangaistus- ja pakkokeinosäännöksiä. Rangaistus- ja pakkokeinosäännösten kirjaaminen luomulakiin ei muuta valvonnan keinoja.

Lain yhtenä keskeisenä tarkoituksena on turvata luomutuotannon edellytykset ja kasvu Suomessa säätämällä selkeästi ja nykylainsäädännön edellyttämällä tarkkuudella luomutuotannon valvontajärjestelmästä. Luomutuotannon säännöt ovat samat kaikissa EU-maissa, ja kansallisesti liikkumavara niissä on erittäin pieni. EU:n uuden luomulainsäädännön käsittely on kesken maatalousneuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on näissä keskusteluissa korostanut riskiperusteisuutta luomuvalvonnan pohjaksi. Aihe oli esillä myös maatalouskomissaari Phil Hoganin Suomen vierailun yhteydessä 19.3.  

Ennen uutta EU-tason lainsäädäntöä oli kuitenkin kansallisesti tarve antaa uusi laki luonnonmukaisen tuotannon valvonnasta, sillä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ja perustuslain muuttamisen myötä monia kansallisia lakeja on pitänyt uudistaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

lainsäädäntöneuvos Timo Rämänen, p. 0295 162 197

neuvotteleva virkamies Tero Tolonen, p. 0295 162 326 (paikalla 23.3.)

etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs