Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Lag om tillsyn över ekologisk produktion stadfästes

Maa- ja metsätalousministeriö

Lag om tillsyn över ekologisk produktion stadfästes

Pressmeddelande.
Publicerad: 20.03.2015 kl. 15:43
Utgivare: Maa- ja metsätalousministeriö

Republikens president stadfäste i dag lagen om tillsyn över ekologisk produktion. De myndigheter som i dag sköter tillsynen ska fortsätta med det arbetet. Före lagberedningen studerade man olika alternativ att sköta tillsynen över ekologisk produktion. Lagen ger möjlighet att ordna tillsynen kostnadseffektivt och tillförlitligt. Avgifterna är skäliga även i fortsättningen.

Lagen klarlägger de bestämmelser som tillämpas på marknadskontrollen samt bestämmelserna om administrativa tvångsmedel och påföljder. Att bestämmelserna om administrativa tvångsmedel och påföljder har tagits in i lagen ändrar inte tillsynsmetoderna.

Ett av lagens viktigaste mål är att trygga ekoproduktionens tillväxt och förutsättningar i Finland genom klara och så exakta bestämmelser om ekoproduktionens kontrollsystem som den gällande lagstiftningen kräver. Reglerna för ekoproduktion är desamma i alla EU-länder, vilket ger extremt litet svängrum på nationell nivå. EU:s nya ekolagstiftning är under arbete i jordbruksrådet och Europaparlamentet. Jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo har i detta sammanhang betonat riskbaserad tillsyn. Frågan diskuterades också med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan som besökte Finland 19.3.

Före Eu-lagstitningen behövdes det dock en ny lag på nationell nivå för till följd av reformen av EU:s jordbrukspolitik och ändringen av grundlagen har det varit nödvändigt att reformera många nationella lagar.

Ytterligare information:

lagstiftningsrådet Timo Rämänen, tfn 0295 162 197

konsultativa tjänstemannen Tero Tolonen, tfn 0295 162 326 (på plats 23.3)

förnamn.efternamn@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs