Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Koululaisille maistuvat tutut perusruoat

Suomen Sydänliitto ry

Koululaisille maistuvat tutut perusruoat

Julkaistu: 26.10.2010 klo 02:00
Julkaisija: Suomen Sydänliitto ry

Koululaisille maistuvat tutut perusruoat

Sydänliiton Järkipalaa -verkkosivuilla äänestetään kouluruokasuosikkia kautta aikojen. Touko-syyskuun aikana annetun 2500 äänen perusteella koululaisille maistuu parhaiten kotoinen arkiruoka. Voittajakaksikko oli selkeä: lasagne ja lihamakaronilaatikko keräsivät vastaajilta neljäsosan kaikista äänistä. Kolmannen sijan äänestyksessä jakoivat pinaattiohukaiset ja lihapullat. Myös jauhelihakastike, kalapuikot, lihaperunasoselaatikko ja ohrapuuro ylsivät äänestyksessä korkealle. Kyselyyn voi osallistua vuoden 2010 loppuun asti osoitteissa www.jarkipalaa.fi ja www.hyvavalipala.fi.

Kouluruokaa on tarjottu Suomessa jo yli 60 vuotta. Suomen ainutlaatuinen maksuton kouluruokajärjestelmä on saanut kansainvälistä mainetta. Kouluruoka on merkittävä osa koululaisen hyvinvointia ja monelle päivän ainoa lämmin ateria. Valtion ravitsemusneuvottelukunta antoi vuonna 2008 kouluruokailusuosituksen, joka antaa suuntaviivat kuntapäättäjille, koulujen ruokahuollosta vastaaville sekä kouluille kouluaikaisen ruokailun järjestämiseksi.

- Valitettavasti kuntatalouden säästötoimenpiteet näkyvät usein juuri koululaisen ruokalautasella. Ateriakohtainen määräraha on reippaasti alle euron useimmissa kunnissa. Ja edelleen puhutaan siitä, voitaisiinko eri ruoka-aineiden valikoimaa vähentämällä saada aikaan lisää säästöjä. Kouluruoan arvostus näkyy myös siinä, kuinka paljon koululaiselle annetaan aikaa ruokailuun ja mihin aikaan päivästä hänellä on mahdollisuus ruokailla, Sydänliiton kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski sanoo.

Vuosina 2006-2009 Sydänliitto toimi Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelman (ERA) lasten ja nuorten terveellistä ravitsemusta edistävän Järkipalaa-hankkeen väestöviestinnän koordinaattorina. Järkipalaa-hankkeen kouluruokailun tutkimuksissa tuotetut aineistot, jotka soveltuvat lasten parissa työskenteleville ravitsemuksen ja kasvatuksen ammattilaisille, on koottu Järkipalaa-verkkosivuille.  Hyvä välipala –verkkosivuilla puolestaan on käytännöllistä aineistoa ruoasta ja syömisestä koululaisten vanhemmille ja koululaisille itselleen. 

Vuodesta 2009 alkaen Sydänliiton kouluruokailun edistämistyötä, mm. Hyvän kouluruoan viikko, on tukenut maa- ja metsätalousministeriön Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma. 


Lisätietoja Suomen Sydänliitto ry
kehittämispäällikkö Marjaana Lahti-Koski, puh. 050 359 1211

www.hyvavalipala.fi
www.jarkipalaa.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs