Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Kansallispuistojen laitumet kiinnostavat karjaa ja karjanomistajia

Metsähallitus

Kansallispuistojen laitumet kiinnostavat karjaa ja karjanomistajia

Tiedote.
Julkaistu: 29.06.2015 klo 09:45
Julkaisija: Metsähallitus

-    Metsähallituksen vanhoja perinnemaisemia hoitaa 6 000 lehmää, lammasta tai hevosta

Metsähallituksen luontopalvelut on kevään ja alkukesän aikana uudistanut laidunsopimukset karjanomistajien kanssa.  Seuraavan viiden vuoden aikana laidunnetaan yli 4 000 hehtaarilla kansallispuistojen ja suojelualueiden perinnemaisemaa.  Laitumilla käyskentelee noin 6 000 lehmää, lammasta tai hevosta. Eläimet saavat maistuvan ja virikkeellisen laitumen, hoitavat arvokasta perinnemaisemaa ja samalla karjanomistaja saa ympäristökorvausta.

”Laidunsopimuksia tehtiin pari sataa eri puolille Suomea. Ympäristökorvauksen ehtojen helpotuttua ja korvauksen noustua on kiinnostus ja kyselyjen määrä kasvanut Metsähallituksen laidunalueisiin”, sanoo suojelubiologi Katja Raatikainen Metsähallituksen luontopalveluista.

Sopimuksissa karjanomistajaa saa käyttää Metsähallituksen maata karjan laidunnukseen. Vuokralainen voi hakea hoidon kustannuksiin tukea maatalouden ympäristökorvausjärjestelmästä solmimalla kohteelle 5-vuotisen ympäristösopimuksen. Myös kohteiden alkukunnostukseen ja aitaamiseen voi saada tukea ympäristökorvausjärjestelmän kautta. Metsähallitus ei peri alueistaan vuokraa, ainoastaan 60 euron sopimusmaksun.

”Vanhoissa perinnemaisemissa laiduntava karja pitää alueet avoimina ja antaa elintilaa harvinaisille, perinneympäristössä viihtyville kasvi- ja eläinlajeille.  Laitumena perinnemaisemat tarjoavat karjalle vaihtelevan, virikkeellisen ympäristön ja monipuolista ravintoa.”

Metsähallitus vuokraa perinnemaisema-alueilta laidunnukseen ja myös niittohoitoon. Ympäristökorvausta voivat saada viljelijät ja rekisteröityneet yhdistykset.

Perinneympäristöjen uhanalaisen luonnon suojelua edistetään myös Metsähallituksen luontopalvelujen vetämässä, Euroopan unionin osin rahoittamassa Luonnonhoito-LIFE-hankkeessa. Sen myötä hoidetaan vuosina 2011–2016 arvokkaita kohteita noin tuhannen hehtaarin alalla esimerkiksi raivaamalla laitumia avoimiksi ja vuokraamalla niitä karjanomistajille.

Lisätietoja:
Metsähallitus, luontopalvelut:
suojelubiologi Katja Raatikainen, puh 040 3540512, katja.raatikainen@metsa.fi (lomalla 7.7. alkaen)
8.7. -> suunnittelija Päivi Leikas, puh 040 7671141.paivi.leikas@metsa.fi

www.metsa.fi/perinneymparistojen-hoito

www.metsa.fi/luonnonhoitolife

Liitteenä olevat kuvat: Metsähallitus/Päivi Leikas

Liitetiedostot

Metsähallituksen luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs