Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Jyväskylän amk tiedottaa: Kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä perustettu Saarijärven reitin maatiloille

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän amk tiedottaa: Kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä perustettu Saarijärven reitin maatiloille

Tiedote.
Julkaistu: 23.05.2012 klo 09:50
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Tiedote 23.5.2012

Kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä perustettu Saarijärven reitin maatiloille

Saarijärven reitin maatiloille on perustettu aktiivisesti kosteikkoja ja suojavyöhykkeitä. Vesireitin alueella maatalouden vesiensuojelua kehittävä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Maisa-hanke on ollut mukana edistämässä yhdeksän kosteikon ja viiden suojavyöhykkeen perustamista. Kosteikkokohteista laaditaan parhaillaan esittelymateriaalia viljelijöiden ja viranomaisten käyttöön. Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksen maille Saarijärven Tarvaalaan on juuri valmistunut mallikosteikko, jota hyödynnetään maatalous- ja ympäristöalan opetuksessa ja erilaisissa koulutuksissa.

Maatalous on yksi merkittävä ravinteiden kuormituslähde Saarijärven vesireitillä. Maatalouden ympäristötukijärjestelmä on keskeinen keino maatalouden ympäristönsuojelussa. Suojavyöhykkeiden ja kosteikkojen perustaminen sekä niiden hoito ovat vesiensuojelua edistäviä erityistukimuotoja. Valtakunnallisissa vesienhoitosuunnitelmissa on asetettu Keski-Suomen tavoitteeksi lisätä suojavyöhykkeiden määrää 730 hehtaarilla. Lisäksi tavoitteena on perustaa 63 uutta kosteikkoa.

Kosteikot tulisi perustaa ensisijaisesti patoamalla niiden luontaisille paikoille eli herkästi tulviville pelloille tai peltojen reuna-alueille. Viljelijät ja yhdistykset voivat hakea ei-tuotannollista investointitukea monivaikutteisen kosteikon perustamiseen. Tukea voi saada toteutuneiden kustannusten perusteella max. 11 500 €/ha. Hakuaika päättyy kesäkuun lopussa.

”Saarijärven reitin viljelijät ovat lähteneet kiitettävästi mukaan käytännön vesiensuojeluun, vaikka maatalouden erityisympäristötukiin liittyykin toistaiseksi paljon paperityötä ja myös ylimääräisiä tukitarkastuksia”, maatalouden asiantuntija Hanna Kaihlajärvi JAMKista kertoo. 

Lisätietoja:                  
Hanna Kaihlajärvi, maatalouden asiantuntija, 040 563 5431                                       
Tarja Stenman, projektipäällikkö, Maisa-hanke, 040 585 2197               
Jyväskylän ammattikorkeakoulu                                   

                                                             

 

Katri Kunelius
Tiedottaja
+358 40 730 3768
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs