Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » JAMK selvittää lähiruoan ekologisia vaikutuksia

Jyväskylän ammattikorkeakoulu

JAMK selvittää lähiruoan ekologisia vaikutuksia

Tiedote.
Julkaistu: 07.02.2013 klo 14:23
Julkaisija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Vuoden 2013 aikana selvitetään lähiruoan ekologisia vaikutuksia neljässä maakunnassa: Keski-Suomessa toteuttajana toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Usein lähiruokayritysten ekologisuudesta viestiminen perustuu arvioihin tai ei-mitattaviin seikkoihin, mutta nyt yrityksille luodaan mittaristoa, jolla koko tuotantoketjun ekologisuutta voidaan arvioida faktoihin perustuen. Tieto hyödyttää tiedostavia kuluttajia sekä lähiruoan tuottajia.

Keski-Suomessa selvitys tehdään kolmelle lähiruokayritykselle ja koko sille tuotantoketjulle, jossa yritys on mukana. Mukana olevat yritykset pääsevät ensimmäisten joukossa koko Suomessa todentamaan oman toimintansa ekologisuutta.

 -Yritykset löytävät varmasti prosessin aikana toiminnastaan kehittämiskohteita, mutta samalla saavat esiin myös omat vahvuutensa ekologisuuden näkökulmasta. Asiakasviestinnässä ekologisuudesta kerrotaan paljolti mutu-tuntumaan pohjautuen. Hankkeen aikana tuotamme mittareita, joiden avulla asiakasviestintä pohjautuu todellisiin faktoihin, asiantuntija Sari Mäkinen-Hankamäki Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoiminta ja palvelut -yksiköstä kertoo.

Kohderyhmänä selvityksessä ovat lähiruokayritykset, joiden tuotantoketju voidaan jäljittää. Koska kyse on tuotteiden ekologisista vaikutuksista, tulee mukana olla koko ruokaketju elinkaarilaskennan mukaisesti.

MTT kokoaa ekologisten vaikutusten arviointikehikon ja Turun yliopisto toteuttaa selvitystä Varsinais-Suomessa, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Keski-Suomessa ja Hämeen ammattikorkeakoulu Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Selvitys toteuttaa Lähiruokaohjelmaa ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö elintarvikeketjun kehittämisvaroista.

Selvityksen kautta voidaan löytää myös argumentteja, joilla pystytään vastaamaan julkisia hankintoja koskevaan EU- lainsäädäntömuutokseen, jossa hankintakriteeriksi hinnan lisäksi noussee tuotteen elinkaari.

Lisätietoja:
Sari Mäkinen-Hankamäki, asiantuntija, 040 551 4503, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö

Pauliina Hietalahti
Tiedottaja
+358 50 433 8011
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
viestinta@jamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs