Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Finskt kunnande förbättrar matsäkerheten

Maa- ja metsätalousministeriö

Finskt kunnande förbättrar matsäkerheten

Pressmeddelande.
Publicerad: 29.10.2015 kl. 14:28
Utgivare: Maa- ja metsätalousministeriö

Matproduktionen har ökat under åren i den mån att vi kunde förse alla människor i världen med tillräckligt med mat. Trots detta har vi fortfarande närmare 800 miljoner kroniskt hungriga människor i världen.

– Det finns inget enkelt sätt att nå ett tillstånd av global matsäkerhet, utan det som vi måste göra är att vi arbetar på ett övergripande och planenligt sätt, sade jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen i sitt öppningsanförande på världslivsmedelsdagsseminariet. 

Minister Tiilikainen poängterade vikten av livsmedels-, vatten- och energisäkerheten i vår utvecklingspolitik. Ministern påpekade att den globala utvecklingen återspeglas direkt i våra utmaningar på nationell nivå.

– Finlands nya utvecklingspolitik framhäver också den privata sektorns arbete. Den finska livsmedelskedjans kunnande och teknologi har många möjligheter att ge när det gäller att bidra till en bättre matsäkerhet i hela världen.

Fungerande livsmedelssystem spelar en central roll

Fungerande livsmedelssystem är ett villkor för all hållbar utveckling. Hunger och matosäkerhet är invecklade problem som inte går att lösa enbart genom ökad jordbruksproduktion. Vid sidan av distributionssystemen måste produktionen vara hållbar och ansvarsfull för att vi ska nå matsäkerhet.

Även enskilda konsumenters val och beteende är av stor betydelse till exempel när man vill minska matspill. Vidare kan man behöva för de lokala förhållandena skräddarsydda socialskyddsåtgärder. Ett gott exempel är den fria skolbespisningen som inleddes år 1948 och som är en av det finska samhällets prestationer och också en av orsakerna till skolframgången.

– Matsäkerhet är ett viktigt mål för hållbar utveckling, och många andra mål har också en direkt koppling till matsäkerheten, sade minister Tiilikainen. 

De 17 mål för hållbar utveckling som i september godkändes på FN:s generalmöte styr den globala utvecklingens riktning. Tillsammans med världslivsmedelsdagen firas i år också FN:s livsmedels- och jordbruksorganisations 70-årsjubileum (FAO). Organisationen inrättades efter andra världskriget för att lösa problemet med global matbrist. 

Mer information på jord- och skogsbruksministeriet ges av
Jukka-Pekka Kataja, specialmedarbetare, tfn  0295 162476
Aulikki Hulmi, direktör för enheten för internationella frågor, tfn 0295 162113
fornamn.efternamn@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs