Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » EU:ssa alkaa ammattimaisesti tuotettuja siemeniä ja taimia koskevan lain käsittely

Maa- ja metsätalousministeriö

EU:ssa alkaa ammattimaisesti tuotettuja siemeniä ja taimia koskevan lain käsittely

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2013 klo 13:07
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Ammattimaisesti tuotetun lisäysaineiston, eli esimerkiksi siementen ja taimien tuottamista koskeva direktiivi uudistetaan EU:ssa. Komissio on antanut parlamentille ja neuvostolle asetusehdotuksen, jolla korvataan asiaan liittyvät 12 nykyistä direktiiviä ja samalla ajantasaistetaan ja yksinkertaistetaan säädöksiä.

Ammattimaista siementen ja lisäysaineiston tuottamistoimintaa säädellään jo nykyisin tarkasti alan yritysten rekisteröinnillä, joka on nyt kansallinen vaatimus, mutta tulee jatkossa yhteisön lainsäädäntöön vaatimukseksi. Lisäksi alan toimintaa säännellään useilla määräyksillä ja lisäysaineistoa koskevilla vaatimuksilla. Maatalous- ja puutarhakasvien siementuotannossa käytetyt kasvilajikkeet on rekisteröity joko kansalliseen lajikeluetteloon tai EU:n lajikeluetteloon.

Helpotuksia pientuotannolle ja maatiaiskasveille

Uusi ehdotus sisältää pääpiirteissään vanhojen direktiivien sisällön. Uutuutena on muun muassa esitys, jonka mukaan pieniä määriä siementä ja taimiaineistoa voitaisiin tuottaa paikallisille markkinoille ilman lajikkeiden rekisteröintiä luetteloon ja näin keventää byrokratiaa.

Nykyisiä maatiaiskasvien siementuotantoa koskevia vaatimuksia on myös lievennetty poistamalla tuotannon määrälliset rajoitukset. Ehdotetut muutokset maatiais- ja paikallislajikkeita koskevien säännösten lieventämisestä ovat tervetulleita parannuksia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
 
Ammattikäyttöön laatusiemeniä, viljelijöille ei muutoksia

Uuden lainsäädännön ulkopuolelle jäisivät edelleen esimerkiksi siementen ja taimien vaihto harrastelijoiden kesken sekä geenivarojen ylläpitäminen sekä suojelu. Viljelijöille uusi lainsäädäntö ei näyttäisi tuovan muutosta, sillä lainsäädäntö koskee vain lisäysaineiston tuottamista viljelijöille, ei siementen loppukäyttöä.

− Ehdotus kattaa ammattimaiseen käyttöön tarkoitetut siemenet ja lisäysaineiston. Ammattimaisille viljelijöille on tärkeää, että heidän ostamansa siemen on hyvälaatuista, sen itävyys on hyvä ja siemen on lajikepuhdasta sekä vapaata hukkakaurasta. Alan harrastajat puolestaan voisivat jatkossakin vaihtaa siemeniä ja taimia keskenään. Myös omaa siementä on mahdollista käyttää kuten nykyäänkin, kertoo erityisasiantuntija Marja Savonmäki maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomi haluaa turvata metsänviljelyn erityisluonteen

Suomi on vaikuttanut asetusehdotuksen valmisteluun aktiivisesti jo useamman vuoden ajan.

− Suomen tavoitteena on ollut esimerkiksi säilyttää metsänviljelyaineiston kauppaan liittyvät säännökset ja terminologia ennallaan niiden erityisluonteen takia. Asetusehdotuksessa metsänviljelyaineiston tuottamiseen ja kauppaan liittyvät säännökset ovatkin omassa osassaan ja ne on säilytetty pääsääntöisesti ennallaan, sanoo ylitarkastaja Sanna Paanukoski ministeriöstä.  

Ehdotusta käsitellään seuraavien kahden-kolmen vuoden ajan sekä EU:n neuvostossa että parlamentissa. Tarkemmat alemmantasoiset säädökset tehdään myös seuraavien vuosien aikana. Kestää vielä vuosia, ennen kuin uusi asetus tulee voimaan.

Komission lainsäädäntöesitys: http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/pressroom/animal-plant-health_en.htm


Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Marja Savonmäki, erityisasiantuntija  p. 0295 16 2280
Sanna Paanukoski, ylitarkastaja, p. 0295 16 2449 (metsänviljelyaineistosta)


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs