Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » EU-maat kaipaavat yksinkertaisempaa maatalouspolitiikkaa

Maa- ja metsätalousministeriö

EU-maat kaipaavat yksinkertaisempaa maatalouspolitiikkaa

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2015 klo 21:47
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa tänään Brysselissä käytiin poliittinen periaatekeskustelu EU:n yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamisesta. Jäsenmaat kertoivat hyviä käytäntöjä politiikan toimeenpanosta ja listasivat omat prioriteettinsa asioista, jotka kaipaavat eniten yksinkertaistamista.

Suomen esittämä lista oli pitkä; sen kärkipäähän nousivat tarve tutkia uudelleen pysyviä nurmia koskevat säännöt, keventää valvontaa ja kohtuullistaa sanktioita enemmän rikettä vastaavaksi.

− Lisäksi on päästävä eroon jatkuvista pinta-alojen uudelleenmittauksista, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo totesi.

Hyviksi käytännöiksi hän nosti sidosryhmien kanssa aktiivisesti käydyt keskustelut koko yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisprosessin aikana.

− Myös Maaseutuvirasto on ollut mukana alusta alkaen, näin on saatu arvokasta tietoa päätösten konkreettisista vaikutuksista, hän kertoi.

Komissio on ilmoittanut vievänsä yksinkertaistamistyötä eteenpäin tulevana syksynä ja neuvoston on tarkoitus löytää yhteinen näkemys yksinkertaistettavista asioista vielä kevään aikana.

− Sanon tämän yksinkertaisesti. Meidän on yksinkertaistettava yhteistä maataloustukijärjestelmäämme viljelijän näkökulmasta. Olemme menneet sääntelyssä liian pitkälle, Orpo painottaa.

Neuvostossa keskusteltiin myös luomuasetuksen uudistamisesta. Jäsenmailla on paikoitellen edelleen erilaisia näkemyksiä asetuksen yksityiskohdista, mutta maatalouskomissaari Phil Hoganin mukaan työ on menossa lupaavasti eteenpäin. Komission asettaman tavoitteen mukaisesti asetuksesta oli määrä saada aikaiseksi yhteisnäkemys neuvoston ja Euroopan parlamentin välillä viimeistään kesäkuussa tai asetus vedettäisiin pois valmistelusta.

− Keskustelua voidaan kyllä jatkaa vielä tämäkin määräajan jälkeen, Hogan totesi tänään.

Asetus on mennyt monissa kohdin Suomen haluamaan suuntaan, mutta ministeri Orpo oli edelleen epäileväinen asetuksen yksityiskohdista. − Haluamme lainsäädäntöä, joka edistää luomualan toimintaedellytyksiä, vähentää byrokratiaa eikä vaikeuta tuotannon kasvua. Näiltä osin en vielä ole täysin vakuuttunut ehdotuksen positiivisista vaikutuksista, Orpo totesi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Perho, p. 0295 162 121
EU-koordinaation päällikkö Kari Valonen, p. 0295 162 269
osastopäällkikkö Risto Artjoki, p. 0295 162 286
neuvotteleva virkamies Tero Tolonen (luomu), p. 0295 162 326
etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs