Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Elintarvike- ja pakkausalan uudistukset herättävät keskustelua Tampereella

Tampereen Messut

Elintarvike- ja pakkausalan uudistukset herättävät keskustelua Tampereella

Tiedote.
Julkaistu: 23.06.2014 klo 15:07
Julkaisija: Tampereen Messut

UUSI TAPAHTUMAKOKONAISUUS LUO KATSAUKSEN ALAN NÄKYMIIN

Kansainväliset elintarviketeollisuuden ammattimessut NordicFood 2014 ja uusi pakkausalan ammattimessutapahtuma NordicPack 2014 järjestetään 8.–10.10.2014 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tapahtuma luo kattavan kokonaiskuvan elintarvike- ja pakkausalan yleisestä kehityksestä ja ajankohtaisista teemoista sekä esittelee tuotteet, palvelut ja uutuudet. Tänä vuonna ja lähiaikoina alaa koskettavat monet uudistukset, joita käsitellään messuilla laajasti. Näyttävää sisältöä messuille tuovat myös Leipomoalan PM-kilpailut, Nordic Bakery Cup ja Nordic Pastry Cup, joissa Pohjoismaiden mestaruuksista mittelevät Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska. Kondiittorikilpailu on ensimmäinen laatuaan ja leipurikilpailu käydään neljännen kerran.

– Hienoa, että Tampereella menestyksekkäästi järjestetyt kansainväliset elintarviketeollisuuden messut saavat rinnalleen pakkausalan messut. Alat liittyvät tiiviisti toisiinsa ja yhdessä kehittymällä ne tukevat toistensa kasvua. NordicFood- ja NordicPack-messut muodostavat kattavan ja monipuolisen kokonaisuuden, jossa elintarvike- ja pakkausala näyttäytyy vireänä tulevaisuuden toimialana. Näillä messuilla ammattilaiset voivat verkostoitua laajasti, keskustella suoraan päämiesten kanssa sekä vertailla helposti tuotteita, palveluja ja eri toimittajia. Messuista hyötyvät etenkin alan päättäjät ja ammattilaiset, jotka kaipaavat selkeitä tulevaisuuden näköaloja liiketoimintansa ja valintojensa tueksi. Puheenaiheiksi nousevat pakkausmerkinnät, lisäainekysymykset, Oiva-hymiö -kampanja sekä biohajoavat materiaalit ja kierrätys. Myös kilpailut tukevat hienosti alan ammattilaisten henkilökohtaista kasvua ja tuovat upeaa sisältöä messuille, sanoo messutoimikunnan puheenjohtaja, leipomonjohtaja Jarmo Talasrinne Linkosuon Leipomo Oy:stä.


Pakkaajien ja maahantuojien vastuu pakkausjätteen keräyksestä ja kierrätyksestä laajenee

Yhtenä ajankohtaisena aiheena messuilla puhuttaa pakkausten tuottajavastuu. Pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien vastuu pakkausjätteen keräyksestä ja kierrätyksestä laajenee. Merkittävin muutos on, että jatkossa tuottajien on järjestettävä kuluttajapakkausten keräys ja kierrätys. Tuottajien järjestämän kuluttajakeräyksen on oltava käytössä 1.1.2016 ja muutoksen suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Yksittäisille yrityksille suurin muutos on se, että tuottajavastuun kustannukset nousevat.

– Suurin haaste on muutoksen hoitaminen tehokkaasti ja kuluttajaystävällisesti. Velvoitteiden kasvun on arvioitu moninkertaistavan pakkausten tuottajavastuun kustannukset. Kustannustehokkuuden rinnalla on tärkeää, että lajittelu tehdään kuluttajille helpoksi. Kauppa ja teollisuus ovat tässä mahdollistamassa asiakkailleen kestävää kierrätystä. Tuottajavastuullisilla yrityksillä on entistä suurempi syy ottaa yhteyttä PYRiin ja siirtää vastuunsa tuottajayhteisöjen kannettavaksi. Laajennettu vastuu korostaa yhteistyön merkitystä kustannusten minimoimiseksi. Kuluttajille muutos merkitsee lajittelupisteiden lisääntymistä kauppojen yhteydessä. Myös lajitteluohjeet pyritään yhtenäistämään koko maassa. Pakkausjätteen keräämiseen kiinteistöiltä muutos ei juurikaan vaikuta, mutta kunnat saattavat vähentää omien alueellisten keräyspisteidensä määrää, kertoo toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy:stä.

Tanskasen puheenvuoro pakkausten tuottajavastuusta kuullaan keskiviikkona 8.10. järjestettävässä messujen avausseminaarissa. HKScan Oyj:n toimitusjohtaja Hannu Kottonen nostaa tilaisuudessa esille kotimaisen kilpailukyvyn ja kauppapolitiikan, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen poliittisen näkökulman sekä elintarvikealan suuret linjaukset ja Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn viennin, vientiohjelmat ja etabloitumisen.
Ohjelma: www.nordicfoodexpo.fi.


Pakkausmerkintäuudistuksen deadline on pian ovella

Pakkausalalla ajankohtaisin aihe on pakkausmerkintäuudistus ja EU:n uuden elintarviketietoasetuksen voimaantulo 13.12.2014. Useimmat elintarvikealan yritykset ovat reagoineet uudistukseen ajoissa ja pakkauksia uudistetaan näiltä osin hyvää vauhtia. Aihe nousee messuilla laajasti esille.

– Uudistuksella parannetaan kuluttajansuojaa. Pakolliset merkintävaatimukset ovat lähtökohtaisesti samat kuin nykyisessä säännöstössä. Oleellista on artiklassa 13 määritelty merkintöjen minimikoko. Haasteena on se, että fonttikoolle asetettu minimi pakottaa monessa tapauksessa suunnittelemaan pakkaukset uudelleen. Näin käy erityisesti pienten pakkausten kohdalla. Tässä on ollut kolmen vuoden siirtymäaika toteuttaa muutokset, mutta kyllä varmasti on yrityksiä, joille tulee kiire joulukuun deadlineen mennessä. Aihetta käsitellään vielä laajasti messuilla pidettävissä seminaareissa. Tampere on erinomainen tapahtumien järjestämispaikka, joten odotukset syksyn NordicPack- ja NordicFood-messuista ovat korkealla. Uskon, että tässä suhdannetilanteessa, kun nousun merkkejä vihdoin on havaittavissa, on hyvä hetki panostaa tulevaan toimintaan. Nyt tarvitaan positiivista asennetta, sanoo johtaja Risto Laiho Suomen Pakkausyhdistys ry:stä.


Alan uudistukset, turvallisuus- ja laatukysymykset sekä lähiruoka nousevat esille ohjelmassa

Elintarviketeollisuusliiton ajankohtaisseminaarissa keskustellaan uuden elintarviketietoasetuksen vaikutuksista pakkausmerkintöihin, pakkausmerkinnöistä logistisessa ketjussa ja tuotetietopalvelujen uudistumisesta sekä työturvallisuusriskeistä. Aitoja Makuja II- ja Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hankkeet järjestävät seminaarin Aitoja makuja – lähiruoka on bisnes. Tilaisuudessa kerrotaan lähiruoan menekin edistämiseksi tehdyistä ja tulevaisuudessa tehtävistä toimenpiteistä sekä lähiruoan aluetaloudellisista vaikutuksista ja luodaan katsaus alan kehittymiseen. Elintarvike- ja pakkausalan ajankohtaisissa tietoiskuissa kerrotaan muun muassa alan laatujärjestelmistä, elintarviketurvallisuudesta, omavalvonnasta, elintarvikealan kansainvälistämisohjelmasta sekä käyttäjäkokemuksen hyödyntämisestä tuote- ja pakkauskehityksessä.
Ohjelma: www.nordicfoodexpo.fi.


Leipomo- ja konditoria-alan Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan messuilla

Messujen yhteydessä järjestetään leipomo- ja konditoria-alan Pohjoismaiden väliset mestaruuskilpailut, Nordic Bakery Cup 2014 ja Nordic Pastry Cup 2014. Kilpailut käydään neljän Pohjoismaan eli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kesken. Kondiittorikilpailu on ensimmäinen laatuaan, leipurikilpailu käydään nyt jo neljännen kerran. Kilpailujen järjestäjinä toimivat Tampereen Messut Oy ja Suomen Leipuriliitto ry yhteistyökumppaneineen.

Kilpailut alkavat keskiviikkona 8.10. Nordic Pastry Cup -kilpailulla, jonka teemana on Romantic. Kunkin maan joukkueessa on kaksi kondiittoria, jotka valmistavat kahdeksan tunnin aikana suklaa-lautasjälkiruoan, petit fours -leivoksia sekä kolmikerroksisen hääkakun. Torstaina 9.10. ja perjantaina 10.10. on vuorossa leipureiden välinen Nordic Bakery Cup, joka käydään kolmihenkisin joukkuein. Leipurikilpailun teemana on tänä vuonna Nordic nature – Pohjoismainen luonto. Kilpailutöinä ovat ruokaleivät, kahvileivät ja leipätaitotyö. Jokainen osallistujamaa lähettää sekä kondiittoreiden että leipureiden kilpailuun myös tuomarin. Molemmissa kilpailuissa lopputulos ratkeaa neljän tuomarin arviointien perusteella.


NordicFood (ent. Elintarviketeollisuus) on yksi Pohjoismaiden johtavista elintarviketeollisuuden ammattimessuista. Tapahtuma laajenee tänä vuonna kattamaan elintarvikealan koko kaaren alkutuotannosta loppukäyttäjään ja kierrätykseen. NordicPack esittelee pakkausteollisuuden koko kaaren valmistajista jakelijoihin ja uusiokäyttöön. Tuoteryhmiä ovat muun muassa etiketöinti, flexopainatus, jäljitettävyys, kierrätys, kuljetus, ohjelmistot, pakkaukset, palvelut ja RFID. Messut kokoavat yhteen elintarvike- ja pakkausalan toimijat, yritykset, päättäjät ja tekijät. Tampereen Messut Oy järjestää tapahtumat yhteistyössä Lihakeskusliitto ry:n, Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Leipuriliitto ry:n kanssa.


Lisätiedot: www.nordicfoodexpo.fi, www.nordicpackexpo.fi

Tampereen Messut Oy, www.tampereenmessut.fi
Facebook: facebook.com/tampereenmessut
Twitter: @TampereenMessut
Tanja Järvensivu, viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133,
tanja.jarvensivu(a)tampereenmessut.fi, @TanjaJarvensivu

NordicFood: Mikael Wänskä, projektipäällikkö, p. 040 350 0445,
mikael.wanska(a)tampereenmessut.fi
NordicPack: Raimo Pylvänäinen, projektipäällikkö, p. 0400 671 923,
raimo.pylvanainen(a)tampereenmessut.fi


Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs