Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Maatalous » Eläinkokeettomia testimenetelmiä kehitetään korvaamaan koe-eläinten käyttöä

Maa- ja metsätalousministeriö

Eläinkokeettomia testimenetelmiä kehitetään korvaamaan koe-eläinten käyttöä

Tiedote.
Julkaistu: 27.01.2014 klo 11:32
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa kolmivuotista ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää ja saada käyttöön eläinkokeille vaihtoehtoisia, solupohjaisia tutkimusmenetelmiä. Hanke perustuu hallitusohjelman tavoitteeseen edistää eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä.

Maa- ja metsätalousministeriö on tukenut eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien kehittämistä jo 28 vuoden ajan yhteensä yli 500 000 eurolla. Viime vuonna ministeriö myönsi 100 000 euron rahoituksen FICAM-asiantuntijakeskukselle, joka on keskittynyt kehittämään ihmissolupohjaisia kudos- ja elinmalleja korvaamaan tai täydentämään eläinkokeita.

Koe-eläinlainsäädäntö uudistui viime elokuussa, kun voimaan tuli uusi laki tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelusta sekä kaksi sitä tarkentavaa asetusta. Uudistuksilla pantiin täytäntöön EU:n uusi koe-eläindirektiivi, jonka keskeisenä tavoitteena on korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaatteen (ns. 3R-periaatteen) edistäminen.

Korvaamisen, vähentämisen ja parantamisen periaatteen mukaan eläinten käyttöä on pyrittävä korvaamaan muilla menetelmillä aina kun se on mahdollista. Jos eläimiä joudutaan käyttämään, niitä käytetään niin vähäinen määrä kuin mahdollista ja eläimille aiheutuvaa kipua, tuskaa, kärsimystä tai pysyvää haittaa pyritään vähentämään pienimpään mahdolliseen.

10.10.2013 MMM:n tiedote koe-eläinten suojelun neuvottelukunnan nimittämisestä: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/121010_kesneuvottelukunta.html

22.7.2013 MMM:n tiedote uuden koe-eläinlainsäändännön voimaan tulosta:
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/tiedotteet/130722_koeelain.html

Lisätietoa eläinkokeettomista menetelmistä: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elaimet/koeelaimet/elainkokeettomattestimenetelmat.html

FICAM-ohjelma: http://www.mmm.fi/attachments/elaimet/koeelaimet/6MvxXCCXm/MMM_ohjelma_FICAM_FINAL.PDF

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Miia Jakava-Viljanen, p. 0295 162 176
etunimi.sukunimi@mmm.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs