Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA), Euroopan komissio (EY) ja niiden kumppanit Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioissa käynnistävät kampanjan kasvinterveyden turvaamiseksi. PlantHealth4Life -kampanjan avulla edistetään tietoisuutta kasvien terveydestä, sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämäämme ja siitä, että kasvien, siemenien ja mukuloiden tuominen EU:n ulkopuolelta vaarantaa kotimaisten kasvien terveyden. Suomessa kampanjasta vastaa Ruokavirasto.
Suomi on yksi kampanjan pääkohdemaista, sillä huoli kotimaisten kasvien terveydestä on kasvanut viime vuosina.
”Suomi on ollut varsin syrjäinen ja ilmastonsa vuoksi suojainenkin maa – monet kasvitaudit ja tuholaiset eivät ole selviytyneet meillä. Matkustelu ja globaali verkkokauppa helpottavat tautien ja tuholaisten leviämistä, ja ilmastonmuutoksen vuoksi ne saattavat jäädä meille pysyväksi ongelmaksi ja levitä Suomen alueella. Ihmisten matkustelu ja globaali verkkokauppa inspiroivat puutarha- ja kasviharrastajia, joten houkutus kokeilla eksoottisia lajeja voi olla suuri”, toteaa Ruokaviraston erityisasiantuntija Jari Poutanen.
Ulkomailta hankittujen kasvien, siemenien ja mukuloiden mukana voi levitä tauteja ja tuholaisia, jotka ovat uhka sekä luonnollemme että esimerkiksi satotappioiden kautta myös ihmisille.
”Suomen luonto on kaunis, mutta karu. Lajivalikoimamme on rajallinen. Yksi tuhooja, joka levitessään tuhoaa esimerkiksi maamme männyt, on kohtalokas luonnolle, mutta myös metsätaloudellemme. Viljelyolosuhteet ovat riittävän vaativat maassamme ilman minkäänlaisia ulkopuolisia uhkiakin”, hän jatkaa.
Haitallisten kasvitautien leviämisestä on jo kokemuksia: esimerkiksi Xylella fastidiosa -bakteeri tappoi miljoonia oliivipuita Italian Puglian alueella, ja tautitapauksia on raportoitu kaikkialla Etelä-Euroopassa.
”Kasvinterveys on hyvinvointimme ja ympäristömme perusta. EFSA, EU ja jäsenvaltiot työskentelevät yhdessä suojellakseen EU:ta kasvitaudeilta ja tuholaisilta. #PlantHealth4Life -kampanja lisää kansalaisten tietoisuutta kasvien terveysriskeistä. Sitouttamalla ihmiset kaikkialla EU:ssa pyrimme luomaan yhteisen vastuun kasvien pitämisestä terveinä", sanoi EFSA:n pääjohtaja Bernhard Url.
Vinkit kasvinterveyden suojelemiseksi:
#PlantHealth4Life-verkkosivustolta löydät tietoa ja materiaalia aiheesta kaikilla EU-kielillä. Aineistoa voi jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Lisätietoja:
Jari Poutanen (tavoitettavissa 28.7. asti)
Erityisasiantuntija
Ruokavirasto, Kasvinterveys- ja lannoiteyksikkö/
Kasvien tuotanto- ja vientijaosto
p. +358 (0)29 520 4871
Paula Lilja (tavoitettavissa 31.7. alkaen)
Erityisasiantuntija
Ruokavirasto, Kasvinterveys- ja lannoiteyksikkö/
Kasvien tuonti- ja lannoitejaosto
p. +358 (0)29 520 4628
EFSA:n lehdistöyhteys:
Puh. +39 0521 036 149
Sähköposti: [email protected]
Tietoja kampanjasta
#PlantHealth4Life on monivuotinen kampanja, joka on suunniteltu EU:n pyynnöstä ja joka perustuu kasvien terveyteen liittyvien käsitysten ja käyttäytymismallien syvälliseen analyysiin kaikkialla EU:ssa. Tänä vuonna kampanja on suunnattu 12 maahan: Belgia, Kreikka, Kypros Latvia, Liettua, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Slovenia, Suomi, Tšekki, Unkari ja Viro. Lisäksi 3-D-videoinstallaatiot toteutetaan kolmessa paikassa, joista matkustetaan aktiivisesti EU:n ulkopuolelle: Amsterdamissa, Madridissa ja Milanossa.
Tietoja EFSAsta
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on vuonna 2002 perustettu Euroopan unionin virasto, joka toimii puolueettomana tieteellisen neuvonnan lähteenä riskinhaltijoille ja tiedottaa elintarvikeketjuun liittyvistä riskeistä. Se tekee yhteistyötä asianomaisten osapuolten kanssa edistääkseen EU:n tieteellisten lausuntojen johdonmukaisuutta ja tarjoaa tieteellisen perustan laeille ja asetuksille, joilla suojellaan eurooppalaisia kuluttajia elintarvikkeisiin liittyviltä riskeiltä pellolta pöytään.
Tietoja Ruokavirastosta
Ruokavirasto toimii ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi, tukee maaseudun elinvoimaisuutta ja kehittää ja ylläpitää tietojärjestelmiä.
https://www.ruokavirasto.fi/tietoa-meista/mika-on-ruokavirasto/
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1